Kako će izgledati košarkaška Liga šampiona?!

Svetska košarkaška federacija (FIBA) predstaviće u martu u Parizu svoj format Lige šampiona za sledeću sezonu. Španski list "El Mundo Deportivo" objavio koncept novog takmičenja, koje će zaživeti od jeseni.

Košarka 28.01.2016 | 14:20
Kako će izgledati košarkaška Liga šampiona?!

Dok u Barseloni traje sastanak učesnika Evrolige o "renoviranju" tog takmičenja, FIBA uveliko razgovara sa savezima i priprema prvu sezonu svoje Lige šampiona.

Iako još nije precizirano ko će sve učestvovati, otkriveno je da će premijernu takmičarsku godinu tog takmičenja (2016/17) početi 32 kluba. Još detalja biće precizirano nakon sastanaka pod okriljem FIBA, koji će biti održan danas (sreda) u Švajcarskoj.

Španski list "El Mundo Deportivo" za sada ima informaciju da će Liga šampiona izgledati ovako:

- Prva faza će podrazumevati učešće 32 tima, od kojih će 24 biti direktno kvalifikovana kroz rezultate u nacionalnim ligama, a dodatnih osam će proisteći iz preliminarne faze (kvalifikacija), u kojoj će učestvovati 32 ekipe.

Učešće u kvalifikacijama automatski će steći 28 ekipa, na osnovu rezultata u nacionalnim ligama, a dodatnih četiri će dobiti "prijateljske pozivnice".

- 32 tima koja dođu do prve faze Lige šampiona biće podeljena u četiri grupe od po osam timova.

- Četiri prvoplasirana u svakoj grupi proći će u plej-of, u kojem će se do Fajnal-fora igrati po dve utakmice.

- Petoplasirani i šestoplasirani iz svake grupe nastaviće takmičenje u drugom FIBA takmičenju, dok će sedmoplasirani i osmoplasirani završiti učešće. Svaki tim odigraće minimum 14 utakmica.

FIBA je precizirala i da će zajednički ulagati u ovo takmičenje sa nacionalnim ligama - 50 odsto akcija pripadaće FIBA, a po pet odsto dobiće španska, italijanska turska, VTB, grčka, nemačka, francuska i ABA liga. Preostalih pet liga (Belgija, Češka, Izrael, Litvanija i Poljska) dobiće po dva odsto.

Osam vodećih liga kvalifikovaće direktno u prvu fazu bar po dva tima, dok će preostalih pet dati po jednog učesnika. Tako će se doći do cifre od 21 učesnika, a način popune preostala tri mesta biće preciziran na današnjem sastanku.

Sve pojedinosti o novoj ligi biće poznate najkasnije 20. i 21. marta u Parizu, za kada je najavljeno zvanično predstavljanje novog takmičenja.

Komentari / 0

Ostavite komentar