Сиријски Курди нису позвани на преговоре

Шеф француске дипломатије Лоран Фабијус изјавио је данас да му је специјални изасланик УН за Сирију рекао да сиријски Курди из Партије демократског јединства /ПИД/ неће бити позвани на мировне преговоре у Женеви и да ће сиријска опозиција, коју подржава Ријад, предводити преговоре.

Свијет 27.01.2016 | 10:40
Сиријски Курди нису позвани на преговоре

"Господин Стафан де Мистура је послао позивнице. ПИД је узрок највећег броја проблема, а Де Мистура ми је рекао да их није позвао", нагласио је Фабијус.

Де Мистура је потврдио Фабијусу да ће опозициона група коју подржава Саудијска Арабија, водити преговоре иако ће можда бити присутни и остали противници.

Француски министар спољних послова је разговарао са координатором сиријске опозиције Ријадом Хаџибом, који ће причати са Де Мистуром и генералним секретаром УН Бан Ки Муном.

"Ако сам добро разумио њихову позицију, они пристају на преговоре, али истовремено траже детаље о томе ко су учесници преговора, шта се урадило на хуманитарном фронту и о чему ћемо да разговарамо", прокоментарисао је Фабијус.

Француска подржава умјерене опозиционе снаге које се боре против сиријског предсједник Башара ал Асада и савјетује их како да се припреме за међународне преговоре који би требало да почну 29. јануара и на којима би требало да учествује и сиријска Влада.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

27.01.2016 13:19

Земље Запад из НАТО савеза су изгубиле војнички рат са Асадом и сада покушавају путем приговора да насамаре сиријске Курде као некад балканске СРБе. Да ли ће земље Запада у томе успјети или ће изгубити битку са АСАДОМ и за преговарачки столом зависи највише од Русије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

27.01.2016 17:46

Значи ништа од преговора. Свакако праве рачун без крчмара, зна се ко је главни.

ОДГОВОРИТЕ