Sirijski Kurdi nisu pozvani na pregovore

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus izjavio je danas da mu je specijalni izaslanik UN za Siriju rekao da sirijski Kurdi iz Partije demokratskog jedinstva /PID/ neće biti pozvani na mirovne pregovore u Ženevi i da će sirijska opozicija, koju podržava Rijad, predvoditi pregovore.

Svijet 27.01.2016 | 10:40
Sirijski Kurdi nisu pozvani na pregovore

"Gospodin Stafan de Mistura je poslao pozivnice. PID je uzrok najvećeg broja problema, a De Mistura mi je rekao da ih nije pozvao", naglasio je Fabijus.

De Mistura je potvrdio Fabijusu da će opoziciona grupa koju podržava Saudijska Arabija, voditi pregovore iako će možda biti prisutni i ostali protivnici.

Francuski ministar spoljnih poslova je razgovarao sa koordinatorom sirijske opozicije Rijadom Hadžibom, koji će pričati sa De Misturom i generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom.

"Ako sam dobro razumio njihovu poziciju, oni pristaju na pregovore, ali istovremeno traže detalje o tome ko su učesnici pregovora, šta se uradilo na humanitarnom frontu i o čemu ćemo da razgovaramo", prokomentarisao je Fabijus.

Francuska podržava umjerene opozicione snage koje se bore protiv sirijskog predsjednik Bašara al Asada i savjetuje ih kako da se pripreme za međunarodne pregovore koji bi trebalo da počnu 29. januara i na kojima bi trebalo da učestvuje i sirijska Vlada.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

27.01.2016 13:19

Земље Запад из НАТО савеза су изгубиле војнички рат са Асадом и сада покушавају путем приговора да насамаре сиријске Курде као некад балканске СРБе. Да ли ће земље Запада у томе успјети или ће изгубити битку са АСАДОМ и за преговарачки столом зависи највише од Русије!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

27.01.2016 17:46

Znači ništa od pregovora. Svakako prave račun bez krčmara, zna se ko je glavni.

ODGOVORITE