Анализа - Године доминације: ШЕСТ злата "делфина" у низу!

Тријумфом на Европском првенству у Комбанк арени, "делфини" су још једном потврдили да им нема равних у базену димензија 34 x 21 метар. Погледајте како је настајала историјска серија.

Остали спортови 26.01.2016 | 23:30
Анализа - Године доминације: ШЕСТ злата "делфина" у низу!

Ни јак ривал, ни притисак, ни унапред уписана победа, ни 16.000 навијача који су подразумевали њихов тријумф, ни већ резервисан балкон Старог двора, нису могли да поремете "делфине",

У великом финалу против Црне Горе били су бољи, оправдали су највећа очекивања и још једном обрадовали нацију.

На њихове успехе већ је цео свет навикао!

"Два корака уназад, направљена у Барселони, испоставила су се као шест корака унапред", рекао је бивши голман ватерполо репрезентације Слободан Соро, коментаришући на Јавном сервису нови огроман успех српског тима.

И заиста, од пораза од Црне Горе у четвртфиналу Светског првенства 2013, "делфини" су пребродили кризу, истрпели критике и кренули у спектакуларни низ за памћење.

Закључно са синоћном победом, српски ватерполисти освојили су ШЕСТ узастопних златних медаља!

Овако је тај низ стваран:

ПОЧЕТАК: Светска лига у Дубаију!

Спектакуларни низ узастопно освојених медаља започет је у јуну 2014, у Суперфиналу Светске лиге у Емиратима.

Изабраници Дејана Савића у групној, европској фази по два пута су савладали Русију и Румунију, а затим се пласирали на завршни турнир у Дубаи, где су бележили ове резултате:

Србија - Кина 21:9
Србија - Црна Гора 14:5
Србија - Бразил 12:4

четвртфинале: Србија - Канада 16:11
полуфинале: Србија - Аустралија 12:5
финале: Србија - Мађарска 10:6

Овим тријумфом, "делфини" су освојили 100.000 долара, обезбедили пласман на Светско првенство у Казању 2015. и поручили конкурентима да у сјајној форми дочекују најважније такмичење тог лета - Европско првенство у Будимпешти.

Састав: Гојко Пијетловић, Душан Мандић, Живко Гоцић, Сава Ранђеловић, Милош Ћук, Душко Пијетловић, Душан Марковић, Никола Рађен, Филип Филиповић, Андрија Прлаиновић, Стефан Митровић, Бранислав Митровић. Селектор - Дејан Савић.

ЛЕТО ЗА ПАМЋЕЊЕ: Одбрана титуле првака Европе!

Наредно најсјајније одличје у овом низу освојено је у Будимпешти, 26. јула 2014, у базену великог ривала - Мађарске, пред 10.000 гледалаца.

Изабраници Дејана Савића одбранили су титулу из Ајндховена, победивши у неколико мечева за памћење. Како заборавити сензационалан преокрет против Црне Горе у полуфиналу, од "минус 4" (4:8) до велике победе и пласмана? Или касније потапање Мађара пред њиховим гледаоцима?

У Будимпешти су остварени ови резултати:

Прва фаза

Француска - Србија 5:16
Немачка - Србија 7:12
Србија - Мађарска 6:8
Хрватска - Србија 8:8
Србија - Шпанија 8:6

четвртфинале: Србија - Грчка 13:9
полуфинале: Србија - Црна Гора 10:9
финале: Србија - Мађарска 12:7

Састав екипе: Гојко Пијетловић, Душан Мандић, Живко Гоцић, Сава Ранђеловић, Милош Ћук, Душко Пијетловић, Слободан Никић, Милан Алексић, Никола Рађен, Филип Филиповић, Андрија Прлаиновић, Стефан Митровић и Бранислав Митровић. Селектор - Дејан Савић.

ЗА ЗЛАТНИ РАМ - Светски куп!

Месец дана касније - у августу 2014, селектор је на Светски куп у Казахстан одвео тим у подмлађеном саставу. Епилог је био исти као и на претходна два такмичења: Србија је поново била на највишем постољу.

Међу "делфинима" су била само два стандардна члана "А" - Душан Мандић и Сава Ранђеловић, али то није био прекрека да у финалу пред нашим тимом падну Мађари, који су отишли у Алмати са провереним снагама, као што су Мадараш, Нађ, Данијел и ДенешВарга...

Групна фаза:

Црна Гора - Србија 3:9
Јужна Африка - Србија 1:17
Србија - САД 11:9

четвртфинале: Србија - Казахстан 16:10
полуфинале: Србија - Хрватска 7:4
финале: Србија - Мађарска 11:9 (4:2)

Србија је наступила у саставу: Стефан Живојиновић, Немања Убовић, Никола Ешкерт, Душан Мандић, Душан Васић, Гаврил Суботић, Сава Ранђеловић, Димитрије Обрадовић, Душан Марковић, Страхиња Рашовић, Виктор Рашовић, Срђан Вуксановић и Димитрије Ристичевић. Селектор - Дејан Савић.

Нова Светска лига - НОВО ЗЛАТО!

И када је улог Светске лиге био највећи до сада - пласман у Рио - "делфини" су се изборили са притиском, очекивањима и јаким ривалима.

Савићеви изабраници поново су испунили очекивања и у Бергаму, 28. јуна 2015, "оверили" карту за олимпијски турнир, савладавши у финалу олимпијског шампиона - Хрватску.

"Делфини" су у Италији победили све ривале, закључно са "баракудама" у мечу за злато, иако су губили све до шест минута пре краја меча.

Групна фаза:

Србија - Шпанија 9:1
Немачка - Србија 10:19
Русија - Србија 8:17
Шпанија - Србија 9:15
Србија - Немачка 14:8
Србија - Русија 11:10

Суперфинале:

Србија - САД 13:7
Србија - Италија 15:11
Србија - Аустралија 12:8

четвртфинале: Србија - Кина 25:10
полуфинале: Србија - Бразил 13:9
финале: Србија - Хрватска 13:9

За Србију су на завршном турниру наступили Гојко Пијетловић, Душко Пијетловић, Душан Мандић, Живко Гоцић, Сава Ранђеловић, Милош Ћук, Слободан Никић, Милан Алексић, Филип Филиповић, Андрија Прлаиновић, Стефан Митровић, Бранислав Митровић и дебитант Никола Јакшић, рођен 1997. године!

Светско првенство - КОЊЕЦ!

Већ карактеристичном поруком селектора Савића: "КРАЈ!", прошле године је означен крај још једног глобалног турнира, на којем су "делфини" потврдили да им нема равних.

У финалу, у којем су "делфини" постали прваци СВЕГА, побеђени су Хрвати. И то прилично убедљиво (11:4), иако су први повели 2:0. Низ трофеја тако је настављен светском титулом, а МВП награду понео је центар нашег тима Душко Пијетловић.

Доминација је заокружена, без знака наговештаја да би могла да буде прекинута. Мада, није било лако.

Групна фаза:

Србија - Црна Гора 11:8
Србија - Јапан 19:9
Србија - Аустралија 10:9

четвртфинале: Србија - САД 12:7
полуфинале: Србија - Италија 10:6
финале: Србија - Хрватска 11:4

Освојивши пето светско злато за нашу земљу, а прво од Рима 2009, "делфини" су дефинитивно потврдили да спадају међу најуспешније генерације нашег најуспешнијег спорта.

Титулу шампиона света у Русији су освојили: Гојко Пијетловић, Душан Мандић, Живко Гоцић, Сава Ранђелловић, Милош Ћук, Душко Пијетловић, Слободан Никић, Милан Алексић, Никола Јакшић, Филип Филиповић, Андрија Прлаиновић, Стефан Митровић и Бранислав Митровић. Селектор - Дејан Савић.

ЈАНУАР 2016 - ЗЛАТО, ЗА ЗЛАТНУ ГОДИНУ!

Тријумфом на прекјуче окончаном Европском првенству у Београду, наша репрезентација на најлепши начин почела је олимпијску годину, у којој се зна који је апсолутни приоритет ове генерације.

Ниска бисера ватерполиста добила би златом из Бразила најсјајнији украс и увела би у историју актуелни састав "делфина" који нас је навикао на победе. Победом на олимпијском турниру, Савићев тим постао би најуспешнији од када се на овим просторима игра ватерполо!

Србија верује у своје хероје!

Коментари / 0

Оставите коментар