Analiza - Godine dominacije: ŠEST zlata "delfina" u nizu!

Trijumfom na Evropskom prvenstvu u Kombank areni, "delfini" su još jednom potvrdili da im nema ravnih u bazenu dimenzija 34 x 21 metar. Pogledajte kako je nastajala istorijska serija.

Ostali sportovi 26.01.2016 | 23:30
Analiza - Godine dominacije: ŠEST zlata "delfina" u nizu!

Ni jak rival, ni pritisak, ni unapred upisana pobeda, ni 16.000 navijača koji su podrazumevali njihov trijumf, ni već rezervisan balkon Starog dvora, nisu mogli da poremete "delfine",

U velikom finalu protiv Crne Gore bili su bolji, opravdali su najveća očekivanja i još jednom obradovali naciju.

Na njihove uspehe već je ceo svet navikao!

"Dva koraka unazad, napravljena u Barseloni, ispostavila su se kao šest koraka unapred", rekao je bivši golman vaterpolo reprezentacije Slobodan Soro, komentarišući na Javnom servisu novi ogroman uspeh srpskog tima.

I zaista, od poraza od Crne Gore u četvrtfinalu Svetskog prvenstva 2013, "delfini" su prebrodili krizu, istrpeli kritike i krenuli u spektakularni niz za pamćenje.

Zaključno sa sinoćnom pobedom, srpski vaterpolisti osvojili su ŠEST uzastopnih zlatnih medalja!

Ovako je taj niz stvaran:

POČETAK: Svetska liga u Dubaiju!

Spektakularni niz uzastopno osvojenih medalja započet je u junu 2014, u Superfinalu Svetske lige u Emiratima.

Izabranici Dejana Savića u grupnoj, evropskoj fazi po dva puta su savladali Rusiju i Rumuniju, a zatim se plasirali na završni turnir u Dubai, gde su beležili ove rezultate:

Srbija - Kina 21:9
Srbija - Crna Gora 14:5
Srbija - Brazil 12:4

četvrtfinale: Srbija - Kanada 16:11
polufinale: Srbija - Australija 12:5
finale: Srbija - Mađarska 10:6

Ovim trijumfom, "delfini" su osvojili 100.000 dolara, obezbedili plasman na Svetsko prvenstvo u Kazanju 2015. i poručili konkurentima da u sjajnoj formi dočekuju najvažnije takmičenje tog leta - Evropsko prvenstvo u Budimpešti.

Sastav: Gojko Pijetlović, Dušan Mandić, Živko Gocić, Sava Ranđelović, Miloš Ćuk, Duško Pijetlović, Dušan Marković, Nikola Rađen, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Branislav Mitrović. Selektor - Dejan Savić.

LETO ZA PAMĆENJE: Odbrana titule prvaka Evrope!

Naredno najsjajnije odličje u ovom nizu osvojeno je u Budimpešti, 26. jula 2014, u bazenu velikog rivala - Mađarske, pred 10.000 gledalaca.

Izabranici Dejana Savića odbranili su titulu iz Ajndhovena, pobedivši u nekoliko mečeva za pamćenje. Kako zaboraviti senzacionalan preokret protiv Crne Gore u polufinalu, od "minus 4" (4:8) do velike pobede i plasmana? Ili kasnije potapanje Mađara pred njihovim gledaocima?

U Budimpešti su ostvareni ovi rezultati:

Prva faza

Francuska - Srbija 5:16
Nemačka - Srbija 7:12
Srbija - Mađarska 6:8
Hrvatska - Srbija 8:8
Srbija - Španija 8:6

četvrtfinale: Srbija - Grčka 13:9
polufinale: Srbija - Crna Gora 10:9
finale: Srbija - Mađarska 12:7

Sastav ekipe: Gojko Pijetlović, Dušan Mandić, Živko Gocić, Sava Ranđelović, Miloš Ćuk, Duško Pijetlović, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Nikola Rađen, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović i Branislav Mitrović. Selektor - Dejan Savić.

ZA ZLATNI RAM - Svetski kup!

Mesec dana kasnije - u avgustu 2014, selektor je na Svetski kup u Kazahstan odveo tim u podmlađenom sastavu. Epilog je bio isti kao i na prethodna dva takmičenja: Srbija je ponovo bila na najvišem postolju.

Među "delfinima" su bila samo dva standardna člana "A" - Dušan Mandić i Sava Ranđelović, ali to nije bio prekreka da u finalu pred našim timom padnu Mađari, koji su otišli u Almati sa proverenim snagama, kao što su Madaraš, Nađ, Danijel i DenešVarga...

Grupna faza:

Crna Gora - Srbija 3:9
Južna Afrika - Srbija 1:17
Srbija - SAD 11:9

četvrtfinale: Srbija - Kazahstan 16:10
polufinale: Srbija - Hrvatska 7:4
finale: Srbija - Mađarska 11:9 (4:2)

Srbija je nastupila u sastavu: Stefan Živojinović, Nemanja Ubović, Nikola Eškert, Dušan Mandić, Dušan Vasić, Gavril Subotić, Sava Ranđelović, Dimitrije Obradović, Dušan Marković, Strahinja Rašović, Viktor Rašović, Srđan Vuksanović i Dimitrije Rističević. Selektor - Dejan Savić.

Nova Svetska liga - NOVO ZLATO!

I kada je ulog Svetske lige bio najveći do sada - plasman u Rio - "delfini" su se izborili sa pritiskom, očekivanjima i jakim rivalima.

Savićevi izabranici ponovo su ispunili očekivanja i u Bergamu, 28. juna 2015, "overili" kartu za olimpijski turnir, savladavši u finalu olimpijskog šampiona - Hrvatsku.

"Delfini" su u Italiji pobedili sve rivale, zaključno sa "barakudama" u meču za zlato, iako su gubili sve do šest minuta pre kraja meča.

Grupna faza:

Srbija - Španija 9:1
Nemačka - Srbija 10:19
Rusija - Srbija 8:17
Španija - Srbija 9:15
Srbija - Nemačka 14:8
Srbija - Rusija 11:10

Superfinale:

Srbija - SAD 13:7
Srbija - Italija 15:11
Srbija - Australija 12:8

četvrtfinale: Srbija - Kina 25:10
polufinale: Srbija - Brazil 13:9
finale: Srbija - Hrvatska 13:9

Za Srbiju su na završnom turniru nastupili Gojko Pijetlović, Duško Pijetlović, Dušan Mandić, Živko Gocić, Sava Ranđelović, Miloš Ćuk, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Branislav Mitrović i debitant Nikola Jakšić, rođen 1997. godine!

Svetsko prvenstvo - KONJEC!

Već karakterističnom porukom selektora Savića: "KRAJ!", prošle godine je označen kraj još jednog globalnog turnira, na kojem su "delfini" potvrdili da im nema ravnih.

U finalu, u kojem su "delfini" postali prvaci SVEGA, pobeđeni su Hrvati. I to prilično ubedljivo (11:4), iako su prvi poveli 2:0. Niz trofeja tako je nastavljen svetskom titulom, a MVP nagradu poneo je centar našeg tima Duško Pijetlović.

Dominacija je zaokružena, bez znaka nagoveštaja da bi mogla da bude prekinuta. Mada, nije bilo lako.

Grupna faza:

Srbija - Crna Gora 11:8
Srbija - Japan 19:9
Srbija - Australija 10:9

četvrtfinale: Srbija - SAD 12:7
polufinale: Srbija - Italija 10:6
finale: Srbija - Hrvatska 11:4

Osvojivši peto svetsko zlato za našu zemlju, a prvo od Rima 2009, "delfini" su definitivno potvrdili da spadaju među najuspešnije generacije našeg najuspešnijeg sporta.

Titulu šampiona sveta u Rusiji su osvojili: Gojko Pijetlović, Dušan Mandić, Živko Gocić, Sava Ranđellović, Miloš Ćuk, Duško Pijetlović, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Nikola Jakšić, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović i Branislav Mitrović. Selektor - Dejan Savić.

JANUAR 2016 - ZLATO, ZA ZLATNU GODINU!

Trijumfom na prekjuče okončanom Evropskom prvenstvu u Beogradu, naša reprezentacija na najlepši način počela je olimpijsku godinu, u kojoj se zna koji je apsolutni prioritet ove generacije.

Niska bisera vaterpolista dobila bi zlatom iz Brazila najsjajniji ukras i uvela bi u istoriju aktuelni sastav "delfina" koji nas je navikao na pobede. Pobedom na olimpijskom turniru, Savićev tim postao bi najuspešniji od kada se na ovim prostorima igra vaterpolo!

Srbija veruje u svoje heroje!

Komentari / 0

Ostavite komentar