Грађани се задужују како би преживјели

Грађани све више узимају кредите, и то само за текућу потрошњу, док су намјенски кредити за куповину станова, предузетништво и друга дугорочна инвестирања у константном паду. Како пише портал Цапитал.ба, укупни кредити становништву у БиХ прошле године су порасли за више од 220 милиона КМ, а тај раст остварен је искључиво захваљујући повећању скупих ненамјенских кредита и минуса на картици.

Босна и Херцеговина 25.01.2016 | 07:47
Грађани се задужују како би преживјели

Према подацима ЦБ БиХ, на темељу узорка од десет банака, укупни кредити које су становништву пласирале банке у БиХ почетком 2015. износили су 5,9 милијарди КМ, док су на крају новембра повећани на 6,2 милијарде КМ.

Ненамјенски потрошачки и кредити по картичном пословању повећани су 277 милиона, док су стамбени, за куповину аутомобила и кредити за предузетништво смањени за 57,8 милиона КМ, анализирао је портал Цапитал.ба.

Ненамјенски потрошачки кредити су повећани за чак 270 милиона КМ. Ови кредити на почетку 2015. су износили 4,4 милијарде КМ, док су пред крај 2015. достигли 4,7 милијарди КМ. Кредити по картичном пословању повећани су за осам милиона - на 230 милиона КМ.

Секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић каже за Цапитал.ба како је забрињавајући тренд раста ненамјенских кредита и задужења преко кредитних картица посебно изражен посљедњих мјесеци.

"Та тенденција ће се сигурно наставити. Један од кључних узрока је усвајање Закона о раду претходно у Федерацији БиХ, а сада и у Републици Српској. То је, на одређен начин, утицало на измјену статуса запослених. Сада ће се удио уговора на одређено вријеме знатно повећавати, а с друге стране имамо нешто једноставније могућности отпуштања радника, тако да је сигурност на радном мјесту пољуљана и грађани се теже одлучују за дугорочне кредите", казао је Мишић.

Истакао је како је и куповна моћ грађана, која стално опада, један од битних разлога због којих све мање узимају неке намјенске дугорочне кредите.

Извор: Вечерњи.ба

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Пеки

25.01.2016 07:24

Одлицна вијест. Једног дана це се доци до зида, и ваљда це онда питати Бају ста цемо сад. Наравно, Баја це реци, ето вам Босиц па нек вам он казе и показе како цемо даље, јер док сам ја био било је пара. И опет це народ да по.уси Бајину прицу, а опозиција на власти це се копрцари цијели мандат и у томе продјосе године и сви актери политицки,само њихова дјеца неце имати проблема са кредити а јер су им тате оставиле силне покрадене милионе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

25.01.2016 07:40

А што морају да преживљавају, нека се поубијају, ионако нису ни за шта. Боље да се поубијају него да цијели живот вире неком из д..ета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОКИ

25.01.2016 08:14

Патња је највећа српска љубав.

Name

дивља јабука

25.01.2016 11:59

Јест, а корупција, подаништво и све наопако, су им и отац и мајка.

Name

пелцер

25.01.2016 08:01

Нек народ оде на село, посије себи храну, па неце бит гладан. Мој отац има 66 година, ради све пољопривредне послове не гледа колика му је пензија ста це му дрзава дат итд. Наси људи мисле неко је дузан да му да пензију и плату колико њему треба, није ово социјализам. Замисља да му то обезбиједи млад цовјек који ради за једва 400км. Мало морген. Па није нико од малодих луд да ради и даје паре у бунар другом а да он зиви од ваздуха. Зато це сви и отици вани. Срби су лијен народ а могу себе лагати колико хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миркој

25.01.2016 08:26

Сви бјезе у град са села јер неце да раде а не капирају да индустрије висе у граду нема нити це је бити, и онда долази до свега овога да су гладни.

ОДГОВОРИТЕ