Како је злоупотребљен посао деценије?

Турска је од БиХ тражила говедину узгојену на босанскохерцеговачким пашњацима, а испоручује јој се она купљена у Пољској.

Босна и Херцеговина 24.01.2016 | 19:59
Како је злоупотребљен посао деценије?

"Умјесто да сада будемо безбрижни, јер имамо осигурано тржиште на које можемо пласирати стоку коју узгајамо, ми смо у бригама. Велики добављачи, који су прошли на тендеру за извоз говедине у Турску, окренули су нам главу. Или нам нуде мизерно ниске цијене, од 3,5 до 3,7 конвертабилних марака [1,7 евра до 1,8 евра] по килограму говедине, а они за исту ту килу добијају 10 КМ [пет евра], или не откупљују од нас никако", жали се Ермин Велаџић, предсједник Удружења произвођача меса и млијека Унско-санског кантона.

Каже да је узгој говеда веома скуп бизнис и да је, уствари, најмања цијена по којој би требали продавати килограм тог меса четири КМ (два евра).

"Када је Босна и Херцеговина прошлог љета потписала споразум с Турском о извозу 15.000 тона говедине на годишњем нивоу, а како би помогла овој земљи након поплава, ми - мали фармери, били смо пресретни. Планирали смо да ћемо наше волове продати до Нове године, међутим, неко је, само што је посао кренуо, све покварио. Сваки дан више које говедо проведе у штали фармере додатно кошта најмање 30 КМ [15 евра] дневно. Срамота је ово што се ради", говори Велаџић.

И фармери у Кантону Сарајево су у паници да неће моћи продати своја говеда. И то толико да се плаше говорити за медије. На питање зашто не говоре, Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ентитета Федерација Босне и Херцеговине каже да се плаше уцјене великих компанија које откупљују месо, односно да више неће имати коме продати своју стоку.

'Удар на образ државе'

"Турска је имала само један услов - да говеда буду узгојена у Босни и Херцеговини. И на почетку је било тако - продавала су се домаћа говеда, све је некако процвјетало - и сточарство, и попратне гране, попут транспорта, па су оживјели и аеродроми.... И онда су се неки одлучили за краћи пут до зараде, па су увезли стоку из Пољске и извезли је као домаћи производ. Па, кад је тако, могли су и Турци увести говедину из Пољске, а не по њу ићи преко Босне и Херцеговине", каже Бићо, истичући као то није само удар на домаћу производњу, него и на образ државе.

Повећан извоз, али и увоз

Извоз меса из Босне и Херцеговине у Турску је 2015. године у односу на претходну повећан за више од 15 пута, и то са 5,6 на 86,5 милиона КМ ( 2,8 - 43,2 милиона евра).

Истовремено, подаци Управе за индиректно опорезивање говоре и о повећаном увозу меса у Босну и Херцеговину, и то прије свега говеђег, па је 2014. годину увезено говеђег меса у вриједности 130,6 милиона КМ (65,3 милиона евра), а годину касније 162,7 милиона КМ (81,3 милиона евра).

Лани је нарочито успјешан био царго превоз са аеродрома у Сарајеву и Бањој Луци, а са којх су у Турску отпремљене хиљаде тона меса.

Управо упозорења фармера и удружења пољопривредника да своју живу стоку не могу продати, упркос великодушној понуди Турске за откуп, било је сигнал Министарству спољне политке и економских односа Босне и Херцеговине да преиспита о чему се ради. Мирко Шаровић, министар спољне трговине, каже за Ал Јазееру да је прва упозорења добио у септембру прошле године.

"То је био сигнал да се крене у контролу и надзор у компанијама које врше извоз у Турску те алармирају и друге надлежне институције да учине исто", рекао је Шаровић и додаје да Министарство још увијек не зна које су компаније прекршиле споразум.

"Тај податак у овом тренутку не можемо прецизно изнијети, јер је надзор спроведен у три велика извозна објекта, а контрола се наставља и спроводи и у осталим извозним објектима, ветеринарским станицама и другим субјектима у ланцу одговорности. У најмање једном извозном објекту уочене су неправилности и недостаци, па је истом Канцеларија за ветеринарство ускратила издавање извозних цертификата", каже министар Шаровић.

Иако ни фармери са сигурношћу не могу уврдити која је од компанија злоупотријебила споразум (Пиемонте, Бајра, Шишовић, Суша или Мемпро), највише њих сумња у компанију "Шишовић" из Посушја, а будући да им она нуди најниже откупне цијене. Међутим, Иван Павковић, један од директора компаније "Шишовић", тврди да они с тим немају никакве везе.

"Није истина да откупљујемо по цијени нижој од четири КМ [два евра]. Свима плаћамо 4,5 КМ [2,25 евра], плус порез на додану вриједност", каже Павковић.

"Ми смо извезли 4.000 тона меса у Турску и све је то била роба купљена на тржишту БиХ. Осим тога, када пакирамо месо и спремамо за извоз, ту су увијек у контроли четири ветеринара из Турске, тако да нема говора да смо могли било урадити било шта што није у складу са споразумом", каже Павковић.

Ветеринарска контрола - најслабија тачка

Предсједник Удружења пољопривредника Федерације пак тврди да управо ветеринари сносе највећу одговорност, јер они издају документе о поријеклу и исправности меса.

И министар спољне трговине и економских послова признај да су ветеринарске конторле "слаба тачка" у овом послу, који је требао препородити бх. индустрију меса.

"У праву сте, то је заиста слаба тачка. О томе смо обавијестили надлежна ентитетска министарства, али и друге контролне органе. Уочено је приликом контроле да је вршено неправилно попуњавање пасоша животиња, неподударање података са подацима из Вањскотрговинске коморе, одсуство било какве евиденције о клању у извозним објектима."

Због свега овога увелико се почело говорити да ће Турска пооштрити мјере увоза меса, па чак и поништити споразум. Међутим, из Амбасаде Турске у Босни и Херцеговини нису ово могли ни потрвдити, ни негирати.

"Упознати смо са ситуацијом, али Амбасада нема мандат коментирати овакве ствари, нити износити било какве информације", речено је из Сектора за трговинске послове Амбасаде Турске.

Министарство спољне трговине је, како кажу, турску страну о свему обавијестило, и усмено и писмено, а све с намјером да се спаси што се спасит може и то, прије свега, за "добро пољопривредника Босне и Херцеговине".

И док фармери чекају да поново добију добре вијести и изведу своје волове из штала, Министарство вањске трговине је покренуло опсежну истрагу и појачало контроле у компанијама које су добиле посао извоза меса.

Испаштаће цијело друштво

"Од Управе за индиректно опорезивање затражили смо да се изврши контрола крајње намјене свих количина бесцаринског извоза меса из Европске уније у 2015. години. Истовремено, од Вањскотрговинске коморе БиХ захтијевамо пооштравање процедуре издавања цертификата о поријеклу меса које издаје ова институција као јавно овлаштење. Министарство и Канцеларија за ветеринарство су, у општем интересу, остварили одговарајућу сарадњу и са истражним органима, који независно раде свој посао у складу са законом. Њихов извјештај овом питању посједују институције које се баве питањима утврђивања могућих злоупотреба", каже минситар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић.

Иако министар Шаровић истиче да неће доћи до промјене споразума те да ће се он наставити примјењивати и ове године, фармери, свеједно, страхују.

"Са сваким новим даном чекања ми смо на губитку. Стока тражи храну, топлоту, свјетло, ветеринарску контролу... а све то производи нове трошкове. Када смо кренули у овај посао, многи од нас су повећали број грла, а сада уопше нисмо сигурни да ћемо их моћи продати", кажу фармери.

А оно што је сигурно, према ријечима министра Шаровића, то је да ће компаније за које се докаже да су варале, односно да су извозиле месо које није бх. поријекла, "без дилеме бити елиминисане са листе оних којима је одобрен извоз у Турску", додајући да се неће само на томе стати, али без образложења какве санкције их још чекају.

На крају додаје како је неопходно унаприједити ланац контроле. У супротном, каже, "злоупотријебиће га неколико 'мангупа', а штета ће за цијело друштво бити немјерљива".

(Ал Јазеера)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

ма

24.01.2016 13:31

НЕМАМО МИ НИ ОБРАЗА НИ ДРЗАВЕ - САМО ЛОПОВЕ ;одозго на доле !

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је то

24.01.2016 13:44

Засто се год ухвате, ту петљанија цвате.

Name

дивља јабука

24.01.2016 13:50

На сваком кораку.

Name

марко самардзиц

24.01.2016 14:06

Од поцетка ми је ово било сумњиво,ми немамо говедине за ово нас сака јада,а камоли за извоз!?

Name

ХАХАХА

24.01.2016 17:12

КАКО СЕ ЗОВЕ ОНА МАФИЈАШКА ДРЖАВА ШТО ДАНАС ИЗАБЕРУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА,ШЕРИФА А ОНДА ГА СУТРА УБИЈУ.ТО ЈЕ НАША БУДУЋНОСТ

Name

зумба

24.01.2016 13:38

Херцеговци ,нема горе багре на свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баук

24.01.2016 13:57

Мозда је Додик!??

Name

оо

24.01.2016 13:53

Ово је земља лопова који се крију иза вере или нације !

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

24.01.2016 14:38

Управо тако, сви "велики вјерници", а морала нигдје на видику. Очигледно какав морал у вјерским и националним заједницама, такав и у друштву. Битно је да варамо, лажемо, да се мрзимо. Нико нас не хвали, осим ми сами себе.

Name

Тако некако

24.01.2016 17:38

А јос су гори они који се крију иза униформе а најобицнији су друмски разбојници

Name

Лијевцан

24.01.2016 14:38

Залосно,тако је кренуо извоз за Либију па поце рат и оде све доврага. Овога пута није теско претппставити ко је умијесао прсте. Ко инаце у БиХ диригује увоз свакаквог смеца из ЕУ и ради на унистењу одавно посрнуле привреде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одустао

24.01.2016 14:47

Па и око 2000 године производјаце јаја је униставао увоз старих јаја из Мадјарске ,вјероватно се неко од политицара уградјивао у цјену.И ја сам стим послом тад поцињао и одустанем.Постен политицар патриота се јос није родио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

24.01.2016 14:51

МИ И НИСМО ЗАСЛУЗИЛИ БОЉЕ ОД ОВОГ СТО САДА ИМАМО. КАКВА ГОД БИ НАМ СЕ ШАНСА ПРУЖИЛА МИ БИ ЈЕ УПРОПАСТИЛИ ЈЕР ЈЕ ПРОКЛЕТЕЖ УШЛА У ЉУДЕ. СВИ СУ НАВИКЛИ ДА КРАДУ И ВАРАЈУ ПОЧЕВ ОД ВЛАСТИ ИНСПЕКЦИЈА А ШТО ЈЕ НАЖАЛОСНИЈЕ И ОБИЧНИ ЧОВЈЕК СЕ ПОКВАРИО. И БИ ОНДА ХТИО ДА ИМА ПОСЛА СА НАМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

24.01.2016 14:55

Ми кад не би кога преварили не би знали за себе. И онда се чудимо што нико не улаже у БиХ, што нема инвестиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

24.01.2016 14:58

Ако Лукац и Додик требају да поднесу оставке због тога сто су специјалци оплацкали банку овде морају Саровиц и Иваниц!Или то не вази на нивоу БиХ само у Рс....

ОДГОВОРИТЕ
Name

кљусе

24.01.2016 22:53

Хајде кљусе једно ,ко ти даде име Драган,висе ти лези Милојко.

Name

де

24.01.2016 15:12

Херцеговци ко це други. Доле у камењару нико ниста не ради а пуни пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ииии

24.01.2016 18:02

Ста су овдје радили дјелатници УИО,гдје су конроле приликом увоза,накнадне контроле.....У овој дрзави Царина је постала исто као кад требате овјерити да је копија вјерна оргиналу на опстини,удари пецат и готово,а да се улази у проблематику приликом увоза и извоза ни слуцајно,пола их не зна ста је царински закон или да уопсте постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

24.01.2016 21:27

А не раде ниста кад царинике на граници поткупиш са чоколадом или флашом пића, а да не кажем за ове велике играче кад они подмите можеш увести из Еритреје нико те бе дира

Name

еееееее

24.01.2016 19:43

Само да се погледа у каквим се мјестима налазе ти бајни привредници у Херцеговини. О кривици нека донесу суд они који су им дали право да увозе са експрес добијеним документима. Ко сада тако брзо добије документе у СА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брле

25.01.2016 17:03

То су ти послодавци што пеговарају са владом о условима рада а чим заврше разговоре, одма трагају како ће кога преварити,па макар то били Турци, само да они имају, небитно како.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клапац

25.01.2016 22:47

А шта у овој вуко..бини није злоупотребљено?

ОДГОВОРИТЕ