Пуцњава у школи, петоро мртвих

Мушкарац који је у школи у Канади убио четири особе и ранио неколико пре него што је отворио ватру на школу прво је пуцао у своја два брата код куће.

Свијет 23.01.2016 | 07:40
 Пуцњава у школи, петоро мртвих

Полиција је саопштила да је осумњичени ухапшен после пуцњаве у Ла Локу у провинцији Саскечуан, око 600 километара северно од града Саскатуна, преноси Ројтерс.

Градоначелник Ла Лока Кевин Жанвије рекао је за АП да је убијена и његова 23-годишња кћерка Мари.

Он је навео, позивајући се на информације које је добио од полиције, да је наоружани нападач најпре пуцао у своја два рођена брата код куће, а потом се запутио ка школи.

Званичници нису рекли који је био мотив напада и нису навели имена осумњиченог нити жртва.

Породични пријатељ Џо Лемегр рекао је да је осумњичени нападач, тинејџер, пуцао у своја два млађа брата пре него што је кренуо да у школи упуца наставника и асистенткињу, које је обоје убио.

"Знам ту породицу. Мајка им је радила у Форт Макмарију, а деда је отишао у куповину у Медоу Лејк. Тада је пуцао", каже Лемегр.

Полиција је саопштила да се пуцњава догодила у средњој школи и на још једној локацији, додавши да је осумњичен стављен у притвор и да му је одузето ватрено оружје.

"Ово је очигледно ноћна мора сваког родитеља", рекао је канадски премијер Џастин Трудо.

Масовне пуцњаве су релативно ретка појава у Канади, која има оштрије законе о оружју од САД, подсећа Ројтерс.

У пуцњави у Монтреалу у Политехничкој школи 1989. убијено је 14 ученика, што је најгори инцидент те врсте у Канади, док су у пуцњави 1992. на Универзитету Конкордија убијене четири особе, наводи британска агенција.

Саскечуан је 2014. имао највећи број пријављених случајева породичног насиља међу канадским провинцијама, што је двоструко више у поређењу са националним просеком од 243 инцидента на 100.000 људи, како је наведено у најновијем извештају канадске статистичке службе.

Према званичним подацима из 2011, незапосленост је у тој провинцији износила 20 одсто, али је три четвртине радно способног становништва пензионисано или не траже посао, док су становници навели да је стопа незапослености заправо изнад 50 одсто.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Душко

23.01.2016 11:50

Канада има много либералније законе о поседовању оружја, али овде СР ради п случају. Гледао сам поређење са Америком и статистика ке добра. Аналитичари то објашњавају са друштвеним уређењем.

ОДГОВОРИТЕ