Pucnjava u školi, petoro mrtvih

Muškarac koji je u školi u Kanadi ubio četiri osobe i ranio nekoliko pre nego što je otvorio vatru na školu prvo je pucao u svoja dva brata kod kuće.

Svijet 23.01.2016 | 07:40
 Pucnjava u školi, petoro mrtvih

Policija je saopštila da je osumnjičeni uhapšen posle pucnjave u La Loku u provinciji Saskečuan, oko 600 kilometara severno od grada Saskatuna, prenosi Rojters.

Gradonačelnik La Loka Kevin Žanvije rekao je za AP da je ubijena i njegova 23-godišnja kćerka Mari.

On je naveo, pozivajući se na informacije koje je dobio od policije, da je naoružani napadač najpre pucao u svoja dva rođena brata kod kuće, a potom se zaputio ka školi.

Zvaničnici nisu rekli koji je bio motiv napada i nisu naveli imena osumnjičenog niti žrtva.

Porodični prijatelj Džo Lemegr rekao je da je osumnjičeni napadač, tinejdžer, pucao u svoja dva mlađa brata pre nego što je krenuo da u školi upuca nastavnika i asistentkinju, koje je oboje ubio.

"Znam tu porodicu. Majka im je radila u Fort Makmariju, a deda je otišao u kupovinu u Medou Lejk. Tada je pucao", kaže Lemegr.

Policija je saopštila da se pucnjava dogodila u srednjoj školi i na još jednoj lokaciji, dodavši da je osumnjičen stavljen u pritvor i da mu je oduzeto vatreno oružje.

"Ovo je očigledno noćna mora svakog roditelja", rekao je kanadski premijer Džastin Trudo.

Masovne pucnjave su relativno retka pojava u Kanadi, koja ima oštrije zakone o oružju od SAD, podseća Rojters.

U pucnjavi u Montrealu u Politehničkoj školi 1989. ubijeno je 14 učenika, što je najgori incident te vrste u Kanadi, dok su u pucnjavi 1992. na Univerzitetu Konkordija ubijene četiri osobe, navodi britanska agencija.

Saskečuan je 2014. imao najveći broj prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja među kanadskim provincijama, što je dvostruko više u poređenju sa nacionalnim prosekom od 243 incidenta na 100.000 ljudi, kako je navedeno u najnovijem izveštaju kanadske statističke službe.

Prema zvaničnim podacima iz 2011, nezaposlenost je u toj provinciji iznosila 20 odsto, ali je tri četvrtine radno sposobnog stanovništva penzionisano ili ne traže posao, dok su stanovnici naveli da je stopa nezaposlenosti zapravo iznad 50 odsto.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Душко

23.01.2016 12:50

Канада има много либералније законе о поседовању оружја, али овде СР ради п случају. Гледао сам поређење са Америком и статистика ке добра. Аналитичари то објашњавају са друштвеним уређењем.

ODGOVORITE