Притисци да се хиџаб врати у институције БиХ

Захтјев који је Исламска заједница (ИЗ) БиХ послала Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) којим се тражи поништавање одлуке овог тијела о забрани ношења вјерских обиљежја и упражњавања вјерских обреда у правосудним институцијама БиХ је само увод, а ИЗ намјерава да истовјетне захтјеве пошаље и другим државним институцијама у којима је забрањено јавно пропагирање вјере, сазнаје Пресс.

Република Српска 22.01.2016 | 22:51
Притисци да се хиџаб врати у институције БиХ

Намјера ИЗ да на велика врата у јавне установе, Оружане снаге БиХ и полицију врати ношење хиџаба, мараме којом муслиманке покривају већи дио главе, али и једночасовне радне паузе за клањање, према тврдњама наших саговорника, лако би могла да добије и законско покриће уколико бх. власти ратификују предложени уговор с ИЗ БиХ.

"Слободан избор исхране, начина облачења и обезбијеђено вријеме на послу за задовољавање вјерских потреба основни су постулати предложеног уговора с Исламском заједницом. Руку на срце, приједлози ИЗ већ дуго се проводе у пракси у бројним институцијама, па чак и у Оружаним снагама и Граничној полицији БиХ, чија правила службе, иначе, строго забрањују свако јавно пропагирање вјере на радном мјесту. У ОС БиХ и даље постоје случајеви да жене на посао долазе са хиџабом" тврде саговорници Пресса.

Случај Емеле Мујановић

Извори Пресса подсјећају на случај Емеле Мујановић, подофицирке ОС БиХ која је, упркос важећим правилима војне службе, на посао долазила замотана у хиџаб. Након што су је претпостављени због одбијања да скине мараму док носи униформу казнили суспензијом, Мујановићева се 2012. жалила Омбудсману за људска права и Основном суду у Сарајеву, који је септембра исте године пресудио у њену корист, послије чега се "замотана" подофицирка вратила на посао.

Још драстичнији случај забиљежен је прије двије године у Граничној полицији БиХ, чији је припадник Мирнес Вехаб, иначе декларисани сљедбеник селефијског покрета, на граничном прелазу Градишка дозволио вехабији Сеаду Захировићу, лицу које се због сумње да је повезано са тероризмом налазило под присмотром Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, да пола сата клања сабах-намаз у службеним полицијским просторијама! Иако је Вехаб због овог скандала био дисциплински кажњен, он и даље несметано ради на прелазу у Градишци.

Закон

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић за Пресс каже да му није познато да у Оружаним снагама БиХ још постоје женске особе које у службу долазе обучене по исламским вјерским правилима.

"Законом је прописано на који начин се припадници Оружаних снага БиХ морају понашати и облачити. Ту нема мјеста ни за хиџабе ни за браде! Чим дођемо до сазнања да неко војно лице не поштује ове прописе, ангажују се инспекција и дисциплинска комисија, које такву особу санкционишу у складу са законом" каже Јеринић.

Коментар о овој теми јуче смо покушали да добијемо и од директора Граничне полиције БиХ Зорана Галића, али се он није јављао на наше телефонске позиве.

Негативне реакције

Коментаришући захтјев ИЗ БиХ да ВСТС повуче своју одлуку из септембра 2015. према којој лицима запосленим у правосуђу није дозвољено ношење вјерских обиљежја, чланица ВСТС-а Ружица Јукић изјавила је да је поражавајуће да се једној држави вјерска заједница мијеша у рад правосудних институција.

"И ми, Срби и Хрвати, радо бисмо носили крстове, али смо свјесни да би то могло изазвати негативне реакције. Свјесни смо да бисмо тако слали поруку да нисмо непристрасни. Нека се дозволи ношење вјерских обиљежја, па ћемо видјети на шта ће све личити", рекла је Јукићева.

Извор: Пресс

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

сноуден

22.01.2016 16:08

Овим носњама није мјесто у дрзавним институцијама онда срби требају увести да носе јелеце и сајкацу цему онда то хрвати своју носњу и ста онда....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако то усвоје онда...

22.01.2016 19:35

Наши нека ставе шајкаче са кокардом на главе,па ћемо се ћерат'!

Name

Ре реплика за тебе

22.01.2016 21:45

Неизмисљај молим те о каквим ти то паузама пишеш! Пауза је 1/2 сата на осам радних сати што значи да се ради 8,5 сати у фирмама на западу тако да ти остане дневно чистих осам радних сати кад се пауза одбије. И нигдје нисам видио за ових 30 година у Еуропи да неко клања у фирми и да носи те мараме на радном мјесту. И зато немој измишљати глупости!

Name

постен

22.01.2016 16:18

То стО се овдје писе је и у срцу Европе дозвољено...сваки цовЈек има право да се моли Богу кад он то позели а на паузи поготово...да зене носе мараму исто је дозвољено ал не оне само сто се оци виде...неки би овдје и вЈеру забранили...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xyз

22.01.2016 17:37

Вјеруј у шта год хоћеш и колико год хоћеш, али у јавним институцијама нема простора нити за молитву нити за излагање религијски симбола нити ношење вјерске ношње. У секуларни државама то није дозвољено, у теократским јесте. Ако ти се не свиђа ти са ханумом под руку и правац у Иран или Саудијску Арабију. Или још боље, одцјепите се од БиХ и направите Џамахирију од Тузле до Сарајева.

Name

ЈА

22.01.2016 16:21

Немој да се љутите!Али једно питање?Ако се моли 5 пута на дан како мисле да раде?Од толике молитве нема времена за рад!Моје мисљење!Како могу например,у Дијаспори да раде 40 сати недељно без паузе???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

22.01.2016 17:19

Постујм свације али бих се осврнуо и рекао да ови у дрзавним слузбама свакако ниста и не раде, тако да се они свакако могу молити по цио дан а осмица је легла.

Name

Ре

22.01.2016 17:35

О којој Еуропи ти прицас , где се то ради без паузе. Ако то незнас , онда и незнас ниста о Еуропи. Од прилике ти је 2 сата 15-20 мин пауза, плус руцак од 45-60 минута.

Name

ре ЈА

22.01.2016 18:03

Нидгје јос нисам видио да неко ко носи мараму моли се Богу на послу.Свако нека носи ста му се свидја ,само нисам ни ја за оне ниндје којима само оци се виде и јос оне које имају мрезу и преко оцију.Ове муслиманке сто носе ове мараме немам ниста против кад јој се види цијело лице.То сто питас како у дијаспори раде по 40 сати недељно без паузе ко ти је реко је лаз.Ради 5 дана у седмици,сваки дан по 9 сати је на послу нпр.од 8 ујутру до 5 сати му је радно вријеме с тиме сто му се рацуна 8 сати рада а тај један сат му се рацуна у паузу,тако сто це имати двије паузе по 15 минута и једну паузу од пола сата.И свако себи од куце фино понесе сендвице или ста вец хоце а од газде само добије цај или кафу(апаратусу) а у подне има и супа(исто кесица супе зали је врелом водом) а не као ови наси сто тразе топли оброк па то нигдје нема.Добро нису јос и тразили сведски сто и да им се једно сат времена дозволи да сједе и трацају.Нема то нигдје брзински поједи сендвиц и уфати се посла и свако зна кад је пауза тацно у минуту излазе и врацају се за послом.

Name

Ево на ста це лицити

22.01.2016 16:22

Војско, Христос се роди!

ОДГОВОРИТЕ
Name

живи били па видјели

22.01.2016 16:34

Ако ипак Кинези освоје свијет, видјет ће се шта ће се онда носити и шта ће се смјети када и гдје упражњавати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

22.01.2016 17:36

Ј.боте Кинези,а ста ако освоји неко други

Name

Велија Бециспахиц Дедо

22.01.2016 16:55

Себе цу прогласити припадником Амазонског племена Гоа Боа и на посао цу долазити го.Таква нам носња ста да се ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

22.01.2016 16:56

Сноуден Ако су се културом вратили назад а јесу сви одјеца висе не представља много.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

22.01.2016 17:15

Најбоље да поцнете прописивати и боју косе

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

22.01.2016 17:21

Све религије у задње вријеме превисе с.р.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило

22.01.2016 17:41

Босна и Хецеговина као мулти етницка дрзава није могуца ако це се у њеним установама заједницке намјене као сто су судство, полиција, војска, образовање и тд. обављати вјерски обреди. Она у таквој ситуацији не мозе функционисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило М.

22.01.2016 19:46

На Западу у полицоји, војсци и свим другим државним установама постоје и државни свештеници према броју вјерника, и нико око тога не прави питање али су њихове дужности и обавезе законски регулисане. Тако треба да буде исто у БиХ у којој безбожничка комунистичка дјеца на мала врата желе поново да Бога протјерају као што су некада њихови очеви у СРБији ОПЕЛО БОГУ држали!

Name

Михаило опет ти далеки родољубе

22.01.2016 21:31

Како је и у ком правцу то све иде, од само било твог срБства, било српства осталих се не једе, не може се живјети јер се не могу се обезбиједити основна средства за нормалну егзистенцију, док су у претходном систему људи колико-толико нормално живјели, радили у фабрикама, имали богат друштвени живот и сигурно би велика већина радо хтјела исто или слично па чак и по истој ‘цијени’ везано за религију.

Name

Михаило М.

22.01.2016 22:37

У време бившег Титовог комунистичкиг режима живјели сте лијепо од кредита а сада је дошло време када се дугови са каматама морају да враћају у славу КПЈ односно СКЈ!

Name

ЈА

22.01.2016 18:01

Нико,Никоме небрани вјеру,аки има разлике!Европа је једна наивна институција која је себи,дозволила да је препливаљу Муслимани!Нwка иду брате у Турску,Саудиску Арабију итд!Ста це они у ЕУ???Нека се моле Алаху у Мекки а не на еврооском простору!Свакоме своје Бураз,нека буду измедју себе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ја

22.01.2016 18:39

Битно је да си ти у Европи смраду један

Name

ре ЈА

22.01.2016 21:18

Опет ниси у праву него си само мало висе националиста.Стварно никога не презирем нека свако зиви како хоце и гдје хоце.Будала зиви гдје мора а паметан гдје му је лијепо.Зивили су некад и ти муслимани у својим земљама радили и зивили од свог рада а друго је то сто појединим смета ако је неко успјеснији од њих и ето имају неке ресурсе и због усијани глава сад морају напустати та своја огњиста.Додји цовјеце себи док јос имас коме.Уби те незнање и мрзња.

Name

Хммммм

22.01.2016 18:16

Сваки петак два сата на џуми проведу,за мјесец дана ,украду један радни дан...И то је ок??

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

22.01.2016 19:09

Дзума траје пола сата.ста измисљас?Сасвим је несто друго сто неко сетка послије дзуме да украде остатак времена.Вјерским обредима и симболима није мјсто у било којој институцији-сколе,опстине,скупстине.....

Name

зумба

22.01.2016 18:17

"Нека иду брате у Турску,Саудиску Арабију итд!Ста це они у ЕУ?" По твоме не би било Ни Америке,Аустралије,Новог Зеланда... Све набројане земље су настале насељавањем Еуропљана понајвисе који су силом отјерали и побили домицилне народе.На крају засто се Еуропљани мјесају у унутрасње ствари тих дрзава при томе да их бомбардују и униставају сто су они стварали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац рс

22.01.2016 21:09

Никакав проблем није носите ста хоцете али је проблем ако вам смета 9 јануар ако вам смета сајкаца са грбом србским а неко написа кокарда па многи неразликују грб србски и кокарду али добро науцице али браства и јединства висе нема то је босна трулез од дрзаве .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орао

23.01.2016 05:23

То ми лици на исламску дрзаву ,мало блаза верзија.Да Русе не намаме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДПС

23.01.2016 07:11

"И ми, Срби и Хрвати, радо бисмо носили крстове, али смо свјесни да би то могло изазвати негативне реакције. Свјесни смо да бисмо тако слали поруку да нисмо непристрасни. Нека се дозволи ношење вјерских обиљежја, па ћемо видјети на шта ће све личити", рекла је Јукићева. Овдје се свјесно мијесају круске и јабуке. Не могу се поредити крстови са исламском носњом. Пандан крстовима је полумјесец и звјезда, а не марама и дуга хаљина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муслиман

23.01.2016 19:10

Они СРБИ и ХРВАТИ који се стиде КРСТА као свога хришћандког знака или обиљежја нису никакви вјерници, зато само траже изговоре што они ксо безбожници не спроводе учење вјере своје!

Name

дрф

23.01.2016 07:32

Мислим да је Проблем сто сви другације тумаце Ислам. Наравно све су радикалнији сто це довести до великих нереда сиром свијета.Цудно је то сто се наси Босљаци такмице са Африцким земљама у нецемо сто ицх тјера из Европе којој припадају у сваком погледу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тито

23.01.2016 08:30

Ако ово проде имацемо цисту анархију у друству, радице ко ста хоце и како хоце а ионако смо у го...ма до гусе.Свугдје на свијету постоји дрес код тј. прописан нацин облацења кад си на послу, такоде законом прописана пауза од 30 минута а ста цете радити и носити након посла то је васа приватна ствар.На послу нико не треба да истице своја вјерска убједјења и намеце их другим, ван посла носи ста хоцес и клањај или моли колико хоцес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

23.01.2016 08:54

Тако је друже Тито. Управо здрав ум тако налаже. Ко вјерује има своју кућу, цркву или џамију, па изволите. На радном мјесту то у здравим друштвима не долази у обзир. Клањати на послу, славити славу јавне установе и сличне вјерске активности проводити у секуларниј држави је ништа друго него вјерски фанатизам,

Name

Мд

23.01.2016 13:03

Проблем код нас је што нема закона јер да има знало би се где и како се моли Богу,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина ло

23.01.2016 18:11

Ове би биле лепше да су голе него умотане ко неке бабе

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

23.01.2016 19:40

Никад не дозволити у судовима,границама,институцијама носити вјерске симболе.Ко тобозе немозе без вјерских симбола радити у судовима и јавним установама,свако зна да је то циста манипулација и фолирање.Јер се добро види како се на сваком кораку злоупотребљава вјера,назалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

23.01.2016 19:42

Јаке су институције у пм могу и голе ако хоће долазити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

24.01.2016 12:58

Па владавина Милорада Додика це нас натјерати и да се покрставамо, тј. прелазимо у другу вјеру да би насли посао и да б се тираније његове спасили.

ОДГОВОРИТЕ