Pritisci da se hidžab vrati u institucije BiH

Zahtjev koji je Islamska zajednica (IZ) BiH poslala Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) kojim se traži poništavanje odluke ovog tijela o zabrani nošenja vjerskih obilježja i upražnjavanja vjerskih obreda u pravosudnim institucijama BiH je samo uvod, a IZ namjerava da istovjetne zahtjeve pošalje i drugim državnim institucijama u kojima je zabranjeno javno propagiranje vjere, saznaje Press.

Republika Srpska 22.01.2016 | 22:51
Pritisci da se hidžab vrati u institucije BiH

Namjera IZ da na velika vrata u javne ustanove, Oružane snage BiH i policiju vrati nošenje hidžaba, marame kojom muslimanke pokrivaju veći dio glave, ali i jednočasovne radne pauze za klanjanje, prema tvrdnjama naših sagovornika, lako bi mogla da dobije i zakonsko pokriće ukoliko bh. vlasti ratifikuju predloženi ugovor s IZ BiH.

"Slobodan izbor ishrane, načina oblačenja i obezbijeđeno vrijeme na poslu za zadovoljavanje vjerskih potreba osnovni su postulati predloženog ugovora s Islamskom zajednicom. Ruku na srce, prijedlozi IZ već dugo se provode u praksi u brojnim institucijama, pa čak i u Oružanim snagama i Graničnoj policiji BiH, čija pravila službe, inače, strogo zabranjuju svako javno propagiranje vjere na radnom mjestu. U OS BiH i dalje postoje slučajevi da žene na posao dolaze sa hidžabom" tvrde sagovornici Pressa.

Slučaj Emele Mujanović

Izvori Pressa podsjećaju na slučaj Emele Mujanović, podoficirke OS BiH koja je, uprkos važećim pravilima vojne službe, na posao dolazila zamotana u hidžab. Nakon što su je pretpostavljeni zbog odbijanja da skine maramu dok nosi uniformu kaznili suspenzijom, Mujanovićeva se 2012. žalila Ombudsmanu za ljudska prava i Osnovnom sudu u Sarajevu, koji je septembra iste godine presudio u njenu korist, poslije čega se "zamotana" podoficirka vratila na posao.

Još drastičniji slučaj zabilježen je prije dvije godine u Graničnoj policiji BiH, čiji je pripadnik Mirnes Vehab, inače deklarisani sljedbenik selefijskog pokreta, na graničnom prelazu Gradiška dozvolio vehabiji Seadu Zahiroviću, licu koje se zbog sumnje da je povezano sa terorizmom nalazilo pod prismotrom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, da pola sata klanja sabah-namaz u službenim policijskim prostorijama! Iako je Vehab zbog ovog skandala bio disciplinski kažnjen, on i dalje nesmetano radi na prelazu u Gradišci.

Zakon

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić za Press kaže da mu nije poznato da u Oružanim snagama BiH još postoje ženske osobe koje u službu dolaze obučene po islamskim vjerskim pravilima.

"Zakonom je propisano na koji način se pripadnici Oružanih snaga BiH moraju ponašati i oblačiti. Tu nema mjesta ni za hidžabe ni za brade! Čim dođemo do saznanja da neko vojno lice ne poštuje ove propise, angažuju se inspekcija i disciplinska komisija, koje takvu osobu sankcionišu u skladu sa zakonom" kaže Jerinić.

Komentar o ovoj temi juče smo pokušali da dobijemo i od direktora Granične policije BiH Zorana Galića, ali se on nije javljao na naše telefonske pozive.

Negativne reakcije

Komentarišući zahtjev IZ BiH da VSTS povuče svoju odluku iz septembra 2015. prema kojoj licima zaposlenim u pravosuđu nije dozvoljeno nošenje vjerskih obilježja, članica VSTS-a Ružica Jukić izjavila je da je poražavajuće da se jednoj državi vjerska zajednica miješa u rad pravosudnih institucija.

"I mi, Srbi i Hrvati, rado bismo nosili krstove, ali smo svjesni da bi to moglo izazvati negativne reakcije. Svjesni smo da bismo tako slali poruku da nismo nepristrasni. Neka se dozvoli nošenje vjerskih obilježja, pa ćemo vidjeti na šta će sve ličiti", rekla je Jukićeva.

Izvor: Press

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

snouden

22.01.2016 16:08

Ovim nosnjama nije mjesto u drzavnim institucijama onda srbi trebaju uvesti da nose jelece i sajkacu cemu onda to hrvati svoju nosnju i sta onda....

ODGOVORITE
Name

Ako to usvoje onda...

22.01.2016 19:35

Naši neka stave šajkače sa kokardom na glave,pa ćemo se ćerat'!

Name

Re replika za tebe

22.01.2016 21:45

Neizmisljaj molim te o kakvim ti to pauzama pišeš! Pauza je 1/2 sata na osam radnih sati što znači da se radi 8,5 sati u firmama na zapadu tako da ti ostane dnevno čistih osam radnih sati kad se pauza odbije. I nigdje nisam vidio za ovih 30 godina u Europi da neko klanja u firmi i da nosi te marame na radnom mjestu. I zato nemoj izmišljati gluposti!

Name

posten

22.01.2016 16:18

To stO se ovdje pise je i u srcu Evrope dozvoljeno...svaki covJek ima pravo da se moli Bogu kad on to pozeli a na pauzi pogotovo...da zene nose maramu isto je dozvoljeno al ne one samo sto se oci vide...neki bi ovdje i vJeru zabranili...

ODGOVORITE
Name

Xyz

22.01.2016 17:37

Vjeruj u šta god hoćeš i koliko god hoćeš, ali u javnim institucijama nema prostora niti za molitvu niti za izlaganje religijski simbola niti nošenje vjerske nošnje. U sekularni državama to nije dozvoljeno, u teokratskim jeste. Ako ti se ne sviđa ti sa hanumom pod ruku i pravac u Iran ili Saudijsku Arabiju. Ili još bolje, odcjepite se od BiH i napravite Džamahiriju od Tuzle do Sarajeva.

Name

JA

22.01.2016 16:21

Nemoj da se ljutite!Ali jedno pitanje?Ako se moli 5 puta na dan kako misle da rade?Od tolike molitve nema vremena za rad!Moje misljenje!Kako mogu naprimer,u Dijaspori da rade 40 sati nedeljno bez pauze???

ODGOVORITE
Name

Brko

22.01.2016 17:19

Postujm svacije ali bih se osvrnuo i rekao da ovi u drzavnim sluzbama svakako nista i ne rade, tako da se oni svakako mogu moliti po cio dan a osmica je legla.

Name

Re

22.01.2016 17:35

O kojoj Europi ti pricas , gde se to radi bez pauze. Ako to neznas , onda i neznas nista o Europi. Od prilike ti je 2 sata 15-20 min pauza, plus rucak od 45-60 minuta.

Name

re JA

22.01.2016 18:03

Nidgje jos nisam vidio da neko ko nosi maramu moli se Bogu na poslu.Svako neka nosi sta mu se svidja ,samo nisam ni ja za one nindje kojima samo oci se vide i jos one koje imaju mrezu i preko ociju.Ove muslimanke sto nose ove marame nemam nista protiv kad joj se vidi cijelo lice.To sto pitas kako u dijaspori rade po 40 sati nedeljno bez pauze ko ti je reko je laz.Radi 5 dana u sedmici,svaki dan po 9 sati je na poslu npr.od 8 ujutru do 5 sati mu je radno vrijeme s time sto mu se racuna 8 sati rada a taj jedan sat mu se racuna u pauzu,tako sto ce imati dvije pauze po 15 minuta i jednu pauzu od pola sata.I svako sebi od kuce fino ponese sendvice ili sta vec hoce a od gazde samo dobije caj ili kafu(aparatusu) a u podne ima i supa(isto kesica supe zali je vrelom vodom) a ne kao ovi nasi sto traze topli obrok pa to nigdje nema.Dobro nisu jos i trazili svedski sto i da im se jedno sat vremena dozvoli da sjede i tracaju.Nema to nigdje brzinski pojedi sendvic i ufati se posla i svako zna kad je pauza tacno u minutu izlaze i vracaju se za poslom.

Name

Evo na sta ce liciti

22.01.2016 16:22

Vojsko, Hristos se rodi!

ODGOVORITE
Name

živi bili pa vidjeli

22.01.2016 16:34

Ako ipak Kinezi osvoje svijet, vidjet će se šta će se onda nositi i šta će se smjeti kada i gdje upražnjavati.

ODGOVORITE
Name

re.

22.01.2016 17:36

J.bote Kinezi,a sta ako osvoji neko drugi

Name

Velija Becispahic Dedo

22.01.2016 16:55

Sebe cu proglasiti pripadnikom Amazonskog plemena Goa Boa i na posao cu dolaziti go.Takva nam nosnja sta da se radi.

ODGOVORITE
Name

borac

22.01.2016 16:56

Snouden Ako su se kulturom vratili nazad a jesu svi odjeca vise ne predstavlja mnogo.

ODGOVORITE
Name

Eh

22.01.2016 17:15

Najbolje da pocnete propisivati i boju kose

ODGOVORITE
Name

BiH

22.01.2016 17:21

Sve religije u zadnje vrijeme previse s.r.!

ODGOVORITE
Name

Gavrilo

22.01.2016 17:41

Bosna i Hecegovina kao multi etnicka drzava nije moguca ako ce se u njenim ustanovama zajednicke namjene kao sto su sudstvo, policija, vojska, obrazovanje i td. obavljati vjerski obredi. Ona u takvoj situaciji ne moze funkcionisati.

ODGOVORITE
Name

Михаило М.

22.01.2016 19:46

На Западу у полицоји, војсци и свим другим државним установама постоје и државни свештеници према броју вјерника, и нико око тога не прави питање али су њихове дужности и обавезе законски регулисане. Тако треба да буде исто у БиХ у којој безбожничка комунистичка дјеца на мала врата желе поново да Бога протјерају као што су некада њихови очеви у СРБији ОПЕЛО БОГУ држали!

Name

Mihailo opet ti daleki rodoljube

22.01.2016 21:31

Kako je i u kom pravcu to sve ide, od samo bilo tvog srBstva, bilo srpstva ostalih se ne jede, ne može se živjeti jer se ne mogu se obezbijediti osnovna sredstva za normalnu egzistenciju, dok su u prethodnom sistemu ljudi koliko-toliko normalno živjeli, radili u fabrikama, imali bogat društveni život i sigurno bi velika većina rado htjela isto ili slično pa čak i po istoj ‘cijeni’ vezano za religiju.

Name

Михаило М.

22.01.2016 22:37

У време бившег Титовог комунистичкиг режима живјели сте лијепо од кредита а сада је дошло време када се дугови са каматама морају да враћају у славу КПЈ односно СКЈ!

Name

JA

22.01.2016 18:01

Niko,Nikome nebrani vjeru,aki ima razlike!Evropa je jedna naivna institucija koja je sebi,dozvolila da je preplivalju Muslimani!Nwka idu brate u Tursku,Saudisku Arabiju itd!Sta ce oni u EU???Neka se mole Alahu u Mekki a ne na evrooskom prostoru!Svakome svoje Buraz,neka budu izmedju sebe!!!

ODGOVORITE
Name

Re ja

22.01.2016 18:39

Bitno je da si ti u Evropi smradu jedan

Name

re JA

22.01.2016 21:18

Opet nisi u pravu nego si samo malo vise nacionalista.Stvarno nikoga ne prezirem neka svako zivi kako hoce i gdje hoce.Budala zivi gdje mora a pametan gdje mu je lijepo.Zivili su nekad i ti muslimani u svojim zemljama radili i zivili od svog rada a drugo je to sto pojedinim smeta ako je neko uspjesniji od njih i eto imaju neke resurse i zbog usijani glava sad moraju napustati ta svoja ognjista.Dodji covjece sebi dok jos imas kome.Ubi te neznanje i mrznja.

Name

Hmmmmm

22.01.2016 18:16

Svaki petak dva sata na džumi provedu,za mjesec dana ,ukradu jedan radni dan...I to je ok??

ODGOVORITE
Name

sa

22.01.2016 19:09

Dzuma traje pola sata.sta izmisljas?Sasvim je nesto drugo sto neko setka poslije dzume da ukrade ostatak vremena.Vjerskim obredima i simbolima nije mjsto u bilo kojoj instituciji-skole,opstine,skupstine.....

Name

zumba

22.01.2016 18:17

"Neka idu brate u Tursku,Saudisku Arabiju itd!Sta ce oni u EU?" Po tvome ne bi bilo Ni Amerike,Australije,Novog Zelanda... Sve nabrojane zemlje su nastale naseljavanjem Europljana ponajvise koji su silom otjerali i pobili domicilne narode.Na kraju zasto se Europljani mjesaju u unutrasnje stvari tih drzava pri tome da ih bombarduju i unistavaju sto su oni stvarali.

ODGOVORITE
Name

borac rs

22.01.2016 21:09

Nikakav problem nije nosite sta hocete ali je problem ako vam smeta 9 januar ako vam smeta sajkaca sa grbom srbskim a neko napisa kokarda pa mnogi nerazlikuju grb srbski i kokardu ali dobro naucice ali brastva i jedinstva vise nema to je bosna trulez od drzave .

ODGOVORITE
Name

Orao

23.01.2016 05:23

To mi lici na islamsku drzavu ,malo blaza verzija.Da Ruse ne namame.

ODGOVORITE
Name

DPS

23.01.2016 07:11

"I mi, Srbi i Hrvati, rado bismo nosili krstove, ali smo svjesni da bi to moglo izazvati negativne reakcije. Svjesni smo da bismo tako slali poruku da nismo nepristrasni. Neka se dozvoli nošenje vjerskih obilježja, pa ćemo vidjeti na šta će sve ličiti", rekla je Jukićeva. Ovdje se svjesno mijesaju kruske i jabuke. Ne mogu se porediti krstovi sa islamskom nosnjom. Pandan krstovima je polumjesec i zvjezda, a ne marama i duga haljina.

ODGOVORITE
Name

Муслиман

23.01.2016 19:10

Они СРБИ и ХРВАТИ који се стиде КРСТА као свога хришћандког знака или обиљежја нису никакви вјерници, зато само траже изговоре што они ксо безбожници не спроводе учење вјере своје!

Name

drf

23.01.2016 07:32

Mislim da je Problem sto svi drugacije tumace Islam. Naravno sve su radikalniji sto ce dovesti do velikih nereda sirom svijeta.Cudno je to sto se nasi Bosljaci takmice sa Africkim zemljama u necemo sto ich tjera iz Evrope kojoj pripadaju u svakom pogledu.

ODGOVORITE
Name

tito

23.01.2016 08:30

Ako ovo prode imacemo cistu anarhiju u drustvu, radice ko sta hoce i kako hoce a ionako smo u go...ma do guse.Svugdje na svijetu postoji dres kod tj. propisan nacin oblacenja kad si na poslu, takode zakonom propisana pauza od 30 minuta a sta cete raditi i nositi nakon posla to je vasa privatna stvar.Na poslu niko ne treba da istice svoja vjerska ubjedjenja i namece ih drugim, van posla nosi sta hoces i klanjaj ili moli koliko hoces.

ODGOVORITE
Name

xxl

23.01.2016 08:54

Tako je druže Tito. Upravo zdrav um tako nalaže. Ko vjeruje ima svoju kuću, crkvu ili džamiju, pa izvolite. Na radnom mjestu to u zdravim društvima ne dolazi u obzir. Klanjati na poslu, slaviti slavu javne ustanove i slične vjerske aktivnosti provoditi u sekularnij državi je ništa drugo nego vjerski fanatizam,

Name

Md

23.01.2016 13:03

Problem kod nas je što nema zakona jer da ima znalo bi se gde i kako se moli Bogu,

ODGOVORITE
Name

Drina lo

23.01.2016 18:11

Ove bi bile lepše da su gole nego umotane ko neke babe

ODGOVORITE
Name

bosanac

23.01.2016 19:40

Nikad ne dozvoliti u sudovima,granicama,institucijama nositi vjerske simbole.Ko toboze nemoze bez vjerskih simbola raditi u sudovima i javnim ustanovama,svako zna da je to cista manipulacija i foliranje.Jer se dobro vidi kako se na svakom koraku zloupotrebljava vjera,nazalost.

ODGOVORITE
Name

Md

23.01.2016 19:42

Jake su institucije u pm mogu i gole ako hoće dolaziti

ODGOVORITE
Name

Dodik

24.01.2016 12:58

Pa vladavina Milorada Dodika ce nas natjerati i da se pokrstavamo, tj. prelazimo u drugu vjeru da bi nasli posao i da b se tiranije njegove spasili.

ODGOVORITE