Па, ово има само у Кини и НИГДЈЕ ВИШЕ!

Продали најбољег стрелца највећем ривалу за добробит нације?! Елкесон се сели у Шангај!

Фудбал 23.01.2016 | 13:20
Па, ово има само у Кини и НИГДЈЕ ВИШЕ!

Није баш да је ривалитет између кинеских клубова развијен као у неким европским релацијама, али није ипак пракса да шампионски тим најбољег стрелца препусти - највећем ривалу. А управо то је учинио Гвангџоу Евергранде правдавши своју одлуку да Шангај СИПГ-у прода Елкесона "вишим интересима".

Нису, наравно, у петоструком узастопном шампиону Кине навели да им је вероватно неко из државног врха "шапнуо" да би то било најпаметније учинити. Уосталом, међународни прописи забрањују уплитање политике у фудбал.

Званично образложење тако је остало да Гвангџоу само жели да се и другопласирани тим из протекле сезоне преко квалификација домогне Азијске лиге шампиона.
"У сврху подршке кинеским тимовама и зарад националне славе пристали смо на Елкесонов трансфер у Шангај СИПГ", наводи се у саопштењу Гвангџоуа.

Постоји, додуше, још један разлог. Елкесон, који је 2013. стигао из Ботафога за 5.700.000 евра, сада је у клупску касу унео око 18.000.000! То је цена за играча који је у три сезоне у Гвангџоу постигао 77 голова. Међу њима и победнички гол против Ал Ахлија у новембарском финалу Азијске лиге шампиона. Она Гвангџоуова из 2013. године била је прва за неки кинески куб још од 1990.

Коментари / 0

Оставите коментар