Pa, ovo ima samo u Kini i NIGDJE VIŠE!

Prodali najboljeg strelca najvećem rivalu za dobrobit nacije?! Elkeson se seli u Šangaj!

Fudbal 23.01.2016 | 13:20
Pa, ovo ima samo u Kini i NIGDJE VIŠE!

Nije baš da je rivalitet između kineskih klubova razvijen kao u nekim evropskim relacijama, ali nije ipak praksa da šampionski tim najboljeg strelca prepusti - najvećem rivalu. A upravo to je učinio Gvangdžou Evergrande pravdavši svoju odluku da Šangaj SIPG-u proda Elkesona "višim interesima".

Nisu, naravno, u petostrukom uzastopnom šampionu Kine naveli da im je verovatno neko iz državnog vrha "šapnuo" da bi to bilo najpametnije učiniti. Uostalom, međunarodni propisi zabranjuju uplitanje politike u fudbal.

Zvanično obrazloženje tako je ostalo da Gvangdžou samo želi da se i drugoplasirani tim iz protekle sezone preko kvalifikacija domogne Azijske lige šampiona.
"U svrhu podrške kineskim timovama i zarad nacionalne slave pristali smo na Elkesonov transfer u Šangaj SIPG", navodi se u saopštenju Gvangdžoua.

Postoji, doduše, još jedan razlog. Elkeson, koji je 2013. stigao iz Botafoga za 5.700.000 evra, sada je u klupsku kasu uneo oko 18.000.000! To je cena za igrača koji je u tri sezone u Gvangdžou postigao 77 golova. Među njima i pobednički gol protiv Al Ahlija u novembarskom finalu Azijske lige šampiona. Ona Gvangdžouova iz 2013. godine bila je prva za neki kineski kub još od 1990.

Komentari / 0

Ostavite komentar