Срби у Мостару нису конститутиван народ

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић организовао је данас у Источном Сарајеву састанак српских представника у Заједничким институцијама БиХ и представника Срба из Мостара. Састанак је покушај да се помогне мостарским Србима који у том граду немају готово никаква права, а нису чак ни конститутивни народ.

Босна и Херцеговина 21.01.2016 | 22:46
Срби у Мостару нису конститутиван народ

Прије рата у Мостару је живјело око 24 хиљаде Срба, што је готово 20 одсто од укупног броја тадашњих становника тог града. Вјероватно их је било и више, јер се 12 хиљада Мостараца изјашњавало као Југословени, али су већина били Срби. Данас у Мостару живи нешто више од 5 хиљада Срба, за које се слободно може рећи да су грађани другог реда.

"Срби у Мостару налазе се на маргини живота. Ми не одлучујемо о нашој судбини, већ се налазимо у рукама два већинска народа, односно двије политичке партије које их представљају. Можда нисте знали да Срби у Херцеговачко-неретванском кантону нису конститутиван народ, јер Устав Кантона није усклађен са Уставном Федерације БиХ", каже Душан Голо, предсједавајући Координационог одбора Удружења Срба у Мостару.

Вишегодишњи преговори о измјенама Изборног закона и Статута града Мостара воде се без представника Срба. Срби нису заступљени у законодавној и извршној власти Мостара, а већ годинама ниједно српско удружење није на буџету града.

На састанку са српским представницима у Заједничким институцијама БиХ захтјевали су да се што активније укључе у све процесе у Мостару, као би мостарски Срби коначно добили оно што им припада. Младен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ, каже да у Мостару постоји јака српска заједница, те да је потребно наћи рјешења у Изборном закону да та заједница има свој утицај.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Мирко Шаровић истакао је да се на састанку није разговарало о неким будућим изборним наступима или странкама, већ о статусу српског народа у Мостару.

На састанку са мостарским Србима учествовао је и потпредсједник Федерације БиХ Милан Дуновић, који је обећао помоћ, али је јасно нагласио да он не може да нареди Херцеговачко-неретванском кантону да усклади устав и у њега укључи Србе као конститутивни народ.

Састанку се нису одазвали посланици и делегати у Парламентарној скупштини БиХ из реда СНСД-а.

БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

НИШТА НОВО

21.01.2016 19:59

ТЕШКО ЈЕ СРБИНУ ГДЈЕ ГОД ДА ЈЕ МАЊИНА МЕЂУ ХРВАТИМА ИЛИ МУСЛИМАНИМА. МОСТАР ЈЕ САМО ЈЕДАН ПРИМЈЕР У НИЗУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

21.01.2016 20:05

Нико мостарске СРБе не тјера да живе у Мостару односно у босанско хрватској Федерацији. Они имају РС. Исто тако нико хрвате и муслумане не тјера да живе у РС. Они имају босанско хрватску Федерацоју. На локалном опшринском ниво они могу да одлучују о томе да ли ће улице да се мету или перу са водом али на нивоу РС или Феферације ни СРБи изван РС ни хрвати и муслимани изван Федерације неби требали да имају било каква право гласа исто као СРБи у Мостару. Ко је незадовољан са својим политичким положајем у земљи у којој он сада живи нека се сели у своју земљу. Хрвати и муслимани у босансо хрватску Федерацију а СРБи у РС. Докле ђе СРБи, хрвсти и муслимани међусобно да се свађају због Срба, хрвата и муслимана којима је стан био важнији од живота и који као дјеца комунизма из мјешани бракова ни сами незнају ни ко су ни шта су?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за микица

21.01.2016 20:25

Такве као сто си ти Микицу само јос родјена мати мозе цјенити и вољети. У цему тебе зивот продје. Ти се вјероватно најбоље осјецас у суми са звјерима. Мора да си директно из суме уселио у неки заробљени стан или куцу него у неком предградју. Ипак би мозда било боље за тебе да се вратис на üолазисте. У суми ти је мјесто. Теско нормалном народу док је таквих као ти. У памет. И стока се реду науци.

Name

збјеглица

21.01.2016 21:00

Мој јаране ти доде са неке цуке ували се у стан подобар овце те висе неинтересују и сад паметујес.

Name

Михаило Микић

21.01.2016 21:29

Тако мисле сви осим ЛУДИ СРБА којо још увијек сањају о југпславенском братству и јединдтву. Нема од тога ништа, нити има брата док мајка не роди.

Name

ре мкајло

22.01.2016 04:47

Која права имају Хрвати у Републици Српској, никаква зато не ...

Name

Михаило Микић

21.01.2016 20:07

Прошло је вријеме Аустоугарске и Југославије. Сада свака стока живи у свом тору. Па коме право а коме криво исто нам се хвата!

ОДГОВОРИТЕ
Name

фоф

21.01.2016 20:25

Битно је да они у Мостару доцекају Додикас остале србе ко ј...е!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

22.01.2016 00:49

Исто ко што нису Хрвати и Муслимани у Бијељини, Зворнику, Фочи итд. У свим еx-YУ градовима је тако са мањином народа, било које нације и вјере, као тај примјер у Мостару. Што се то нико од Срба не буни у Сандзаку.

ОДГОВОРИТЕ