Srbi u Mostaru nisu konstitutivan narod

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić organizovao je danas u Istočnom Sarajevu sastanak srpskih predstavnika u Zajedničkim institucijama BiH i predstavnika Srba iz Mostara. Sastanak je pokušaj da se pomogne mostarskim Srbima koji u tom gradu nemaju gotovo nikakva prava, a nisu čak ni konstitutivni narod.

Bosna i Hercegovina 21.01.2016 | 22:46
Srbi u Mostaru nisu konstitutivan narod

Prije rata u Mostaru je živjelo oko 24 hiljade Srba, što je gotovo 20 odsto od ukupnog broja tadašnjih stanovnika tog grada. Vjerovatno ih je bilo i više, jer se 12 hiljada Mostaraca izjašnjavalo kao Jugosloveni, ali su većina bili Srbi. Danas u Mostaru živi nešto više od 5 hiljada Srba, za koje se slobodno može reći da su građani drugog reda.

"Srbi u Mostaru nalaze se na margini života. Mi ne odlučujemo o našoj sudbini, već se nalazimo u rukama dva većinska naroda, odnosno dvije političke partije koje ih predstavljaju. Možda niste znali da Srbi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nisu konstitutivan narod, jer Ustav Kantona nije usklađen sa Ustavnom Federacije BiH", kaže Dušan Golo, predsjedavajući Koordinacionog odbora Udruženja Srba u Mostaru.

Višegodišnji pregovori o izmjenama Izbornog zakona i Statuta grada Mostara vode se bez predstavnika Srba. Srbi nisu zastupljeni u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Mostara, a već godinama nijedno srpsko udruženje nije na budžetu grada.

Na sastanku sa srpskim predstavnicima u Zajedničkim institucijama BiH zahtjevali su da se što aktivnije uključe u sve procese u Mostaru, kao bi mostarski Srbi konačno dobili ono što im pripada. Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, kaže da u Mostaru postoji jaka srpska zajednica, te da je potrebno naći rješenja u Izbornom zakonu da ta zajednica ima svoj uticaj.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović istakao je da se na sastanku nije razgovaralo o nekim budućim izbornim nastupima ili strankama, već o statusu srpskog naroda u Mostaru.

Na sastanku sa mostarskim Srbima učestvovao je i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, koji je obećao pomoć, ali je jasno naglasio da on ne može da naredi Hercegovačko-neretvanskom kantonu da uskladi ustav i u njega uključi Srbe kao konstitutivni narod.

Sastanku se nisu odazvali poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH iz reda SNSD-a.

BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

NIŠTA NOVO

21.01.2016 19:59

TEŠKO JE SRBINU GDJE GOD DA JE MANJINA MEĐU HRVATIMA ILI MUSLIMANIMA. MOSTAR JE SAMO JEDAN PRIMJER U NIZU.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

21.01.2016 20:05

Нико мостарске СРБе не тјера да живе у Мостару односно у босанско хрватској Федерацији. Они имају РС. Исто тако нико хрвате и муслумане не тјера да живе у РС. Они имају босанско хрватску Федерацоју. На локалном опшринском ниво они могу да одлучују о томе да ли ће улице да се мету или перу са водом али на нивоу РС или Феферације ни СРБи изван РС ни хрвати и муслимани изван Федерације неби требали да имају било каква право гласа исто као СРБи у Мостару. Ко је незадовољан са својим политичким положајем у земљи у којој он сада живи нека се сели у своју земљу. Хрвати и муслимани у босансо хрватску Федерацију а СРБи у РС. Докле ђе СРБи, хрвсти и муслимани међусобно да се свађају због Срба, хрвата и муслимана којима је стан био важнији од живота и који као дјеца комунизма из мјешани бракова ни сами незнају ни ко су ни шта су?!

ODGOVORITE
Name

za mikica

21.01.2016 20:25

Takve kao sto si ti Mikicu samo jos rodjena mati moze cjeniti i voljeti. U cemu tebe zivot prodje. Ti se vjerovatno najbolje osjecas u sumi sa zvjerima. Mora da si direktno iz sume uselio u neki zarobljeni stan ili kucu nego u nekom predgradju. Ipak bi mozda bilo bolje za tebe da se vratis na üolaziste. U sumi ti je mjesto. Tesko normalnom narodu dok je takvih kao ti. U pamet. I stoka se redu nauci.

Name

zbjeglica

21.01.2016 21:00

Moj jarane ti dode sa neke cuke uvali se u stan podobar ovce te vise neinteresuju i sad pametujes.

Name

Михаило Микић

21.01.2016 21:29

Тако мисле сви осим ЛУДИ СРБА којо још увијeк сањају о југпславенском братству и јединдтву. Нема од тога ништа, нити има брата док мајка не роди.

Name

re mkajlo

22.01.2016 04:47

Koja prava imaju Hrvati u Republici Srpskoj, nikakva zato ne ...

Name

Михаило Микић

21.01.2016 20:07

Прошло је вријеме Аустоугарске и Југославије. Сада свака стока живи у свом тору. Па коме право а коме криво исто нам се хвата!

ODGOVORITE
Name

fof

21.01.2016 20:25

Bitno je da oni u Mostaru docekaju Dodikas ostale srbe ko j...e!

ODGOVORITE
Name

Miki

22.01.2016 00:49

Isto ko što nisu Hrvati i Muslimani u Bijeljini, Zvorniku, Foči itd. U svim ex-YU gradovima je tako sa manjinom naroda, bilo koje nacije i vjere, kao taj primjer u Mostaru. Što se to niko od Srba ne buni u Sandzaku.

ODGOVORITE