Социјалним партнерима 2.000 КМ по сједници

Чланови Економско – социјалног савјета Републике Српске, њих пет, примили су по 7.400 КМ накнада за рад у Савјету у посљедње двије године, иако су у овом периоду одржали свега четири сједнице.

Република Српска 21.01.2016 | 09:20
Социјалним партнерима 2.000 КМ по сједници

То значи да су добијали скоро 2.000 КМ по сједници, која траје највише неколико часова, а неке и знатно краће, открива пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

У раду Економско – социјалног савјета учествује девет чланова и то по три представника Владе Српске, већинског репрезентативног синдиката и већинског репрезентативног удружења послодаваца на нивоу Српске.

Сваки члан има и замјеника са истим правима и обавезама и четворогодишњи мандат.

Право на накнаду има шест чланова, односно представници синдиката и послодаваца, док представници Владе у Савјету немају право на накнаду.

У Министарству рада и борачко-инвалидске заштите су потврдили да накнаду редовно прима пет чланова, с обзиром да се потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић одрекао ове накнаде.

„Чланови Економско-социјалног савјета именовани испред Савеза синдиката и Уније удружења послодаваца примају накнаду за свој рад која је на мјесечном нивоу и појединачно износила 370 КМ, а након увођења посебног доприноса за солидарност нето износ појединачне накнаде је умањен и износи 296 КМ“, потврдили су за ЦАПИТАЛ у Министарству рада и додали да је у 2014. и 2015. години на име накнаде за рад члановима ЕСС исплаћено 44.400 КМ.

У 2014. и 2015. години одржано најмање сједница од оснивања ЕСС

У Извјештају о раду Економско-социјалног савјета Републике Српске за 2014. годину, који је Влада Српске недавно усвојила, наведено је да је да су рад овог тијела обиљежили чести сукоби представника послодаваца и синдиката због различитих ставова у вези са потребом доношења новог закона о раду.

„Економско-социјални савјет Републике Српске у 2014. години је одржао укупно двије сједнице, једну ванредну и једну редовну што представља најмањи број одржаних сједница од оснивања овог тијела. Поред одржаних, додатно су заказане три сједнице које нису одржане због немогућности социјалних партнера да усагласе дневни ред“, наведено је у извјештају.

Ништа боља ситуација није била ни у прошлој години. Одржане су свега двије сједнице и заказано још пет, али оне нису одржане из истих разлога као у 2014. години.

То, ипак, није била препрека да чланови редовно добијају накнаде из буџета. Иако и сами чланови Економско – социјалног савјета истичу да онај ко не заради не би требао да буде плаћен, ипак, већина њих није одбила ове накнаде.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић је потврдио за ЦАПИТАЛ да не прима ову накнаду. Он очекује да ће се страсти смирити након што је усвојен нови Закон о раду Републике Српске и да ће и Економско-социјални савјет коначно профункционисати.

“За мене није нормално ни да се те накнаде дају, а сасвим је нормално да, ако се већ дају, оне треба да буду по учинку. Мислим да не треба плаћати некога за нешто што није радио. Мада, сигурно ће сада бити боља ситуација када је ријешен проблем у вези са Законом о раду”, нагласио је Тривић.

Предсједник Савеза синдиката Ранка Мишић каже да је она, у вријеме када је предсједавала Економско-социјалним савјетом Републике Српске, предлагала да ове накнаде буду укинуте, али да то није урађено.

„То сам предлагала јер се о накнади за рад у Савјету знало само по томе да ли ја имам накнаду. У прошлој години оне нису ни редовно исплаћиване, а по мом мишљењу и не треба да се исплаћују“, нагласила је Мишићева.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић, који је такође члан Савјета, каже да је већи проблем од накнада то што Савјет није радио у пуном капацитету искључиво због неразумијевања између представника синдиката и послодаваца.

„Без обзира на накнаде ми морамо направити Економско-социјални савјет који ће бити много функционалнији и који ће оправдати улогу која му је законом дата. Нико не може да заузме позицију и да је злоупотребљава.

Сад је прилика да то доведемо у ред, с обзиром да треба да разговарамо о колективним уговорима. Накнада је најмањи проблем, овдје је битно да се оправда функција Економско-социјалног савјета. Али, ако људи неће да раде, неће имати право ни на накнаду“, казао је Савановић.

(Цапитал)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

ЂОЛЕ

21.01.2016 09:28

САМО ПИШИ ЂОЛЕ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

21.01.2016 10:35

Ако се узме да је накнада за алтернативни смјештај за цијелу годину 280 КМ или преко 20 КМ по мјесецу није ни лосе.

Name

Тор

21.01.2016 09:43

Баш им добро. А ефекта нигдје. Све је тако. И нека је. Овце И не заслужују боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

21.01.2016 13:17

Малоприје видим слику доручка породиље у КЦ БЛ. Двије кришке хљеба, маслац 20гр, џем 20 гр. Брука и туга!!!

Name

x

21.01.2016 10:05

А дипломирани инжењер треба да ради мјесец дана рјешавајући најтеже проблеме за 1200КМ. Одржавати ћете ви ваше сједнице на ливади ускоро, смрадови незапамћени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

моон

21.01.2016 10:09

„То сам предлагала јер се о накнади за рад у Савјету знало само по томе да ли ја имам накнаду. У прошлој години оне нису ни редовно исплаћиване, а по мом мишљењу и не треба да се исплаћују“, нагласила је Мишићева. _____ Али си клепила те паре, ниси их одбила, и сад још мељеш и удараш нам на интелигенцију. Џабе си се бацала по скупштини, бићеш смијењена. Давно си требала бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велики социјалиста Савановић

21.01.2016 11:00

Мркоњићки ћубан ће да нас извуче из кризе

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАСТИЉА

21.01.2016 11:13

ТРЕБА НАМ НОВИ ВЕЛИКИ ЛИЈЕП ЗАТВОР , ЗОРЕНЕ ТРЕБАМО ДИЋИ КРЕДИТ И ПОЦЕТИ ПРАВИТИ КАПИТАЛНИ ОБЈЕКТ ЗА НАСЕ ВОЂЕ ЈЕР ТАМО ИМ ЈЕ МЈЕСТО

Name

КУМ

21.01.2016 11:18

КО МЕ УБАЦИ У ОВУ ПРИЧУ 40% ОД СВИХ УПЛАТА . ШИФРА ПОШТЕНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

21.01.2016 11:25

Није то пуно, колико су пуно урадили за овај народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

сања

21.01.2016 15:10

Јел ово Петар Ђокић ...? И овде је неопходна његова генијалност.

Name

сања

21.01.2016 15:13

Пардон! Стоји да представници владе немају надокнаду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дддр

21.01.2016 17:17

Савановица право науцити како да прица....да се мало подасиса да лици на цовјека па онда на министра.

ОДГОВОРИТЕ