Socijalnim partnerima 2.000 KM po sjednici

Članovi Ekonomsko – socijalnog savjeta Republike Srpske, njih pet, primili su po 7.400 KM naknada za rad u Savjetu u posljednje dvije godine, iako su u ovom periodu održali svega četiri sjednice.

Republika Srpska 21.01.2016 | 09:20
Socijalnim partnerima 2.000 KM po sjednici

To znači da su dobijali skoro 2.000 KM po sjednici, koja traje najviše nekoliko časova, a neke i znatno kraće, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

U radu Ekonomsko – socijalnog savjeta učestvuje devet članova i to po tri predstavnika Vlade Srpske, većinskog reprezentativnog sindikata i većinskog reprezentativnog udruženja poslodavaca na nivou Srpske.

Svaki član ima i zamjenika sa istim pravima i obavezama i četvorogodišnji mandat.

Pravo na naknadu ima šest članova, odnosno predstavnici sindikata i poslodavaca, dok predstavnici Vlade u Savjetu nemaju pravo na naknadu.

U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite su potvrdili da naknadu redovno prima pet članova, s obzirom da se potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić odrekao ove naknade.

„Članovi Ekonomsko-socijalnog savjeta imenovani ispred Saveza sindikata i Unije udruženja poslodavaca primaju naknadu za svoj rad koja je na mjesečnom nivou i pojedinačno iznosila 370 KM, a nakon uvođenja posebnog doprinosa za solidarnost neto iznos pojedinačne naknade je umanjen i iznosi 296 KM“, potvrdili su za CAPITAL u Ministarstvu rada i dodali da je u 2014. i 2015. godini na ime naknade za rad članovima ESS isplaćeno 44.400 KM.

U 2014. i 2015. godini održano najmanje sjednica od osnivanja ESS

U Izvještaju o radu Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske za 2014. godinu, koji je Vlada Srpske nedavno usvojila, navedeno je da je da su rad ovog tijela obilježili česti sukobi predstavnika poslodavaca i sindikata zbog različitih stavova u vezi sa potrebom donošenja novog zakona o radu.

„Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske u 2014. godini je održao ukupno dvije sjednice, jednu vanrednu i jednu redovnu što predstavlja najmanji broj održanih sjednica od osnivanja ovog tijela. Pored održanih, dodatno su zakazane tri sjednice koje nisu održane zbog nemogućnosti socijalnih partnera da usaglase dnevni red“, navedeno je u izvještaju.

Ništa bolja situacija nije bila ni u prošloj godini. Održane su svega dvije sjednice i zakazano još pet, ali one nisu održane iz istih razloga kao u 2014. godini.

To, ipak, nije bila prepreka da članovi redovno dobijaju naknade iz budžeta. Iako i sami članovi Ekonomsko – socijalnog savjeta ističu da onaj ko ne zaradi ne bi trebao da bude plaćen, ipak, većina njih nije odbila ove naknade.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić je potvrdio za CAPITAL da ne prima ovu naknadu. On očekuje da će se strasti smiriti nakon što je usvojen novi Zakon o radu Republike Srpske i da će i Ekonomsko-socijalni savjet konačno profunkcionisati.

“Za mene nije normalno ni da se te naknade daju, a sasvim je normalno da, ako se već daju, one treba da budu po učinku. Mislim da ne treba plaćati nekoga za nešto što nije radio. Mada, sigurno će sada biti bolja situacija kada je riješen problem u vezi sa Zakonom o radu”, naglasio je Trivić.

Predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić kaže da je ona, u vrijeme kada je predsjedavala Ekonomsko-socijalnim savjetom Republike Srpske, predlagala da ove naknade budu ukinute, ali da to nije urađeno.

„To sam predlagala jer se o naknadi za rad u Savjetu znalo samo po tome da li ja imam naknadu. U prošloj godini one nisu ni redovno isplaćivane, a po mom mišljenju i ne treba da se isplaćuju“, naglasila je Mišićeva.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, koji je takođe član Savjeta, kaže da je veći problem od naknada to što Savjet nije radio u punom kapacitetu isključivo zbog nerazumijevanja između predstavnika sindikata i poslodavaca.

„Bez obzira na naknade mi moramo napraviti Ekonomsko-socijalni savjet koji će biti mnogo funkcionalniji i koji će opravdati ulogu koja mu je zakonom data. Niko ne može da zauzme poziciju i da je zloupotrebljava.

Sad je prilika da to dovedemo u red, s obzirom da treba da razgovaramo o kolektivnim ugovorima. Naknada je najmanji problem, ovdje je bitno da se opravda funkcija Ekonomsko-socijalnog savjeta. Ali, ako ljudi neće da rade, neće imati pravo ni na naknadu“, kazao je Savanović.

(Capital)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

ĐOLE

21.01.2016 08:28

SAMO PIŠI ĐOLE,

ODGOVORITE
Name

xx

21.01.2016 09:35

Ako se uzme da je naknada za alternativni smještaj za cijelu godinu 280 KM ili preko 20 KM po mjesecu nije ni lose.

Name

Tor

21.01.2016 08:43

Baš im dobro. A efekta nigdje. Sve je tako. I neka je. Ovce I ne zaslužuju bolje.

ODGOVORITE
Name

Dragan

21.01.2016 12:17

Maloprije vidim sliku doručka porodilje u KC BL. Dvije kriške hljeba, maslac 20gr, džem 20 gr. Bruka i tuga!!!

Name

x

21.01.2016 09:05

A diplomirani inženjer treba da radi mjesec dana rješavajući najteže probleme za 1200KM. Održavati ćete vi vaše sjednice na livadi uskoro, smradovi nezapamćeni.

ODGOVORITE
Name

moon

21.01.2016 09:09

„To sam predlagala jer se o naknadi za rad u Savjetu znalo samo po tome da li ja imam naknadu. U prošloj godini one nisu ni redovno isplaćivane, a po mom mišljenju i ne treba da se isplaćuju“, naglasila je Mišićeva. _____ Ali si klepila te pare, nisi ih odbila, i sad još melješ i udaraš nam na inteligenciju. Džabe si se bacala po skupštini, bićeš smijenjena. Davno si trebala biti.

ODGOVORITE
Name

Veliki socijalista Savanović

21.01.2016 10:00

Mrkonjićki ćuban će da nas izvuče iz krize

ODGOVORITE
Name

BASTILJA

21.01.2016 10:13

TREBA NAM NOVI VELIKI LIJEP ZATVOR , ZORENE TREBAMO DIĆI KREDIT I POCETI PRAVITI KAPITALNI OBJEKT ZA NASE VOĐE JER TAMO IM JE MJESTO

Name

KUM

21.01.2016 10:18

KO ME UBACI U OVU PRIČU 40% OD SVIH UPLATA . ŠIFRA POŠTENO.

ODGOVORITE
Name

vuper

21.01.2016 10:25

Nije to puno, koliko su puno uradili za ovaj narod

ODGOVORITE
Name

sanja

21.01.2016 14:10

Jel ovo Petar Đokić ...? I ovde je neophodna njegova genijalnost.

Name

sanja

21.01.2016 14:13

Pardon! Stoji da predstavnici vlade nemaju nadoknadu.

ODGOVORITE
Name

dddr

21.01.2016 16:17

Savanovica pravo nauciti kako da prica....da se malo podasisa da lici na covjeka pa onda na ministra.

ODGOVORITE