Изрицање пресуде Оливеру Ивановићу

Након 13 месеци поступка, данас се изриче пресуда лидеру Грађанске инцијативе СДП Оливеру Ивановићу и четворици Срба оптужених за најтежа кривична дела, међу којима је и ратни злочин над цивилима.

Србија 21.01.2016 | 09:09
Изрицање пресуде Оливеру Ивановићу

И у Еулексу је потврђено да ће данас у 10 часова бити изречена пресуда у случају против Оливера Ивановића, Драгољуба Делибашића и још тројице Срба.

"Током седнице приступ медијима биће ограничен и мере безбедности биће подигнуте", рекао је портпарол Еулекса Дане Коруга.

Полиција ће подићи ниво безбедности у и око зграде Основног суда у северном делу Косовске Митровице. Јаке мере безбедности биће примењене и приликом уласка у зграду суда. Улаз ће најпре бити омогућен медијима, а онда породици оптужених, па осталима.

Један од Ивановићевих бранилавца Љубомир Пантовић да сви очекују ослобађајућу пресуду јер, по основном постулату кривичног поступка, мора постојати висок степен извесности да је он крив и да је више него вероватно да је починио дело за које је окривљен.

У суђењу против Ивановића то, наглашава, "није достигнуто ни изблиза". Објашњава да ниједан од укупно 82 сведока није довео Ивановића у директну везу са кривичним делима из оптужнице.

"Нема доказа да је учинио то за шта је оптужен", рекао је Пантовић.

Иако се нада да ће суд донети праведну, не искључује могућност политичке одлуке.

"На основу Судског већа не можемо да тврдимо да ће се то десити. Наравно, никад не можемо искључити ту могућност. Што се тиче Тужилаштва, уопште нисмо задовољни, јер нису са подједнаком пажњом ценили доказе који ослобађају и који оптужују окривљене. Ослобађајуће доказе су занемарили, па то не можемо потпуно искључити", каже Пантовић.

Додаје да и даље није јасно зашто је претходни тужилац замењен.

"Формално, тужилац је замењен јер је отишао на нову фунцкију, али не могу да икључим да неко није био задовољан његовим радом", рекао је Пантовић.

Истакао је да је данашње изрицање пресуде тест за Еулекс, који треба да омогући владавину права на Косову.

Иницијатива СДП је раније саопштила да очекује ослобађајућу одлуку суда, "апсолутно верујући у правду, истину и невиност Оливера Ивановића".

"Подсећамо да је ово класичан политички процес који се две године водио са циљем дискредитације Ивановића, а не са жељом да се докаже истина, која је ноторна у овој ситуацији и гласи, Оливер је невин!", навела је тада иницијатива.

Адвокат Оливера Ивановића Небојша Влајић рекао је за РТС да правична одлука може бити само ослобађајућа пресуда у ситуацији када јавни тружилац није понудио ниједан доказ за тврдње које је у оптужници изнео.

И Ивановићева породица очекује ослобађајућу пресуду. Његова супруга Милена Ивановић Поповић каже за да породица и после свега верује у правду и очекује ослобађајућу пресуду.

"Свака друга пресуда значила би скандал за Еулекс и почетак краја њихове мисије која би доношењем евентуално неке друге политичке одлуке показала да није у стању да обави свој основни задатак, а то је да свима нама обезбеди правну и сваку другу сигурност", рекла је Ивановић Поповић.

Ивановић је ухапшен у јануару 2014. године, а суђење пред Основним судом у Косовској Митровици почело је 18. децембра исте године.

Поред Ивановића, оптужени су и пензионисани пуковник МУП-а Драгољуб Делибашић, професор Александар Лазовић, правник Небојша Вујачић и адвокат Илија Вујачић који се терете да су током 1999. и 2000. години починили више кривичних дела против албанских цивила.

Ивановић и Делибашић се налазе у кућном притвору, док остала тројица Срба суђење дочекују бранећи се са слободе.

Судски процес трајао је више од годину дана. Међународним судским већем Основног суда у Косовској Митровици председава судија из Румуније Роксана Комша.

(РТС)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ДУЛЕ НС

21.01.2016 11:18

СРБИЈО ОКАНИ СЕ ЕВРОПЕ И САДа ОТИЦИЦЕС У БЛАТО КАО СИРИЈА ЛИБИЈА И ОСТАЛЕ РАСТУРЕНЕ ЗЕМЉЕ.

ОДГОВОРИТЕ