Izricanje presude Oliveru Ivanoviću

Nakon 13 meseci postupka, danas se izriče presuda lideru Građanske incijative SDP Oliveru Ivanoviću i četvorici Srba optuženih za najteža krivična dela, među kojima je i ratni zločin nad civilima.

Srbija 21.01.2016 | 09:09
Izricanje presude Oliveru Ivanoviću

I u Euleksu je potvrđeno da će danas u 10 časova biti izrečena presuda u slučaju protiv Olivera Ivanovića, Dragoljuba Delibašića i još trojice Srba.

"Tokom sednice pristup medijima biće ograničen i mere bezbednosti biće podignute", rekao je portparol Euleksa Dane Koruga.

Policija će podići nivo bezbednosti u i oko zgrade Osnovnog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice. Jake mere bezbednosti biće primenjene i prilikom ulaska u zgradu suda. Ulaz će najpre biti omogućen medijima, a onda porodici optuženih, pa ostalima.

Jedan od Ivanovićevih branilavca Ljubomir Pantović da svi očekuju oslobađajuću presudu jer, po osnovnom postulatu krivičnog postupka, mora postojati visok stepen izvesnosti da je on kriv i da je više nego verovatno da je počinio delo za koje je okrivljen.

U suđenju protiv Ivanovića to, naglašava, "nije dostignuto ni izbliza". Objašnjava da nijedan od ukupno 82 svedoka nije doveo Ivanovića u direktnu vezu sa krivičnim delima iz optužnice.

"Nema dokaza da je učinio to za šta je optužen", rekao je Pantović.

Iako se nada da će sud doneti pravednu, ne isključuje mogućnost političke odluke.

"Na osnovu Sudskog veća ne možemo da tvrdimo da će se to desiti. Naravno, nikad ne možemo isključiti tu mogućnost. Što se tiče Tužilaštva, uopšte nismo zadovoljni, jer nisu sa podjednakom pažnjom cenili dokaze koji oslobađaju i koji optužuju okrivljene. Oslobađajuće dokaze su zanemarili, pa to ne možemo potpuno isključiti", kaže Pantović.

Dodaje da i dalje nije jasno zašto je prethodni tužilac zamenjen.

"Formalno, tužilac je zamenjen jer je otišao na novu funckiju, ali ne mogu da iključim da neko nije bio zadovoljan njegovim radom", rekao je Pantović.

Istakao je da je današnje izricanje presude test za Euleks, koji treba da omogući vladavinu prava na Kosovu.

Inicijativa SDP je ranije saopštila da očekuje oslobađajuću odluku suda, "apsolutno verujući u pravdu, istinu i nevinost Olivera Ivanovića".

"Podsećamo da je ovo klasičan politički proces koji se dve godine vodio sa ciljem diskreditacije Ivanovića, a ne sa željom da se dokaže istina, koja je notorna u ovoj situaciji i glasi, Oliver je nevin!", navela je tada inicijativa.

Advokat Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić rekao je za RTS da pravična odluka može biti samo oslobađajuća presuda u situaciji kada javni tružilac nije ponudio nijedan dokaz za tvrdnje koje je u optužnici izneo.

I Ivanovićeva porodica očekuje oslobađajuću presudu. Njegova supruga Milena Ivanović Popović kaže za da porodica i posle svega veruje u pravdu i očekuje oslobađajuću presudu.

"Svaka druga presuda značila bi skandal za Euleks i početak kraja njihove misije koja bi donošenjem eventualno neke druge političke odluke pokazala da nije u stanju da obavi svoj osnovni zadatak, a to je da svima nama obezbedi pravnu i svaku drugu sigurnost", rekla je Ivanović Popović.

Ivanović je uhapšen u januaru 2014. godine, a suđenje pred Osnovnim sudom u Kosovskoj Mitrovici počelo je 18. decembra iste godine.

Pored Ivanovića, optuženi su i penzionisani pukovnik MUP-a Dragoljub Delibašić, profesor Aleksandar Lazović, pravnik Nebojša Vujačić i advokat Ilija Vujačić koji se terete da su tokom 1999. i 2000. godini počinili više krivičnih dela protiv albanskih civila.

Ivanović i Delibašić se nalaze u kućnom pritvoru, dok ostala trojica Srba suđenje dočekuju braneći se sa slobode.

Sudski proces trajao je više od godinu dana. Međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici predsedava sudija iz Rumunije Roksana Komša.

(RTS)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

DULE NS

21.01.2016 11:18

SRBIJO OKANI SE EVROPE I SADa OTICICES U BLATO KAO SIRIJA LIBIJA I OSTALE RASTURENE ZEMLJE.

ODGOVORITE