Он сређује краве и добро зарађује!

Војислав је један од ретких који се баве овим послом.

Србија 20.01.2016 | 19:28
Он сређује краве и добро зарађује!

Војислав Вучковић из Гргура код Блаца једини је педикир за краве у овом крају и, како каже, посао му иде одлично. Да овај необични занат не постоји у Србији, Војислав сигурно не би живео како сада живи, скромно, али са довољним примањима за своју породицу!

"Сваки занат је добар и доноси пара, само ако се ради поштено. Тако сам и ја пре тачно 40 година кренуо на поткивачки занат. Како се механизација развијала, било је све мање посла за поткивача, па сам прешао на сечење папака код крава. Сада сам задовољан том променом, јер се стока све мање креће, па барем једном годишње због обољења морају да се сечу папци" прича овај човек, који је до сада остајао без посла чак три пута.

Занатлија додаје да педикерство крава није тешко, али да је потребно велико искуство. Од алата не треба много: једна брусилица са посебном плочом са сечење папака, а остало је поткивачки алат који Војислав одавно има.

"Једино сам направио рам, како бих и себи и кравама олакшао, јер више не морам да их обарам, него сав посао одрадим стојећи", додаје Војислав, који је можда један од ретких педикира крава у Србији.

Он се нада да ће успети да наговори неког од својих наследника да преузме његов занат, али по том питају није оптимиста.

"Млади не воле да се прљају, а ово је прљав посао. И треба волети животиње и желети да им се помогне, како би успео у занату. Ипак, надам се да ћу убрзо пронаћи наследника, јер за месец дана идем у пензију", завршава Војислав, пише Телеграф.

Коментари / 0

Оставите коментар