On sređuje krave i dobro zarađuje!

Vojislav je jedan od retkih koji se bave ovim poslom.

Srbija 20.01.2016 | 19:28
On sređuje krave i dobro zarađuje!

Vojislav Vučković iz Grgura kod Blaca jedini je pedikir za krave u ovom kraju i, kako kaže, posao mu ide odlično. Da ovaj neobični zanat ne postoji u Srbiji, Vojislav sigurno ne bi živeo kako sada živi, skromno, ali sa dovoljnim primanjima za svoju porodicu!

"Svaki zanat je dobar i donosi para, samo ako se radi pošteno. Tako sam i ja pre tačno 40 godina krenuo na potkivački zanat. Kako se mehanizacija razvijala, bilo je sve manje posla za potkivača, pa sam prešao na sečenje papaka kod krava. Sada sam zadovoljan tom promenom, jer se stoka sve manje kreće, pa barem jednom godišnje zbog oboljenja moraju da se seču papci" priča ovaj čovek, koji je do sada ostajao bez posla čak tri puta.

Zanatlija dodaje da pedikerstvo krava nije teško, ali da je potrebno veliko iskustvo. Od alata ne treba mnogo: jedna brusilica sa posebnom pločom sa sečenje papaka, a ostalo je potkivački alat koji Vojislav odavno ima.

"Jedino sam napravio ram, kako bih i sebi i kravama olakšao, jer više ne moram da ih obaram, nego sav posao odradim stojeći", dodaje Vojislav, koji je možda jedan od retkih pedikira krava u Srbiji.

On se nada da će uspeti da nagovori nekog od svojih naslednika da preuzme njegov zanat, ali po tom pitaju nije optimista.

"Mladi ne vole da se prljaju, a ovo je prljav posao. I treba voleti životinje i želeti da im se pomogne, kako bi uspeo u zanatu. Ipak, nadam se da ću ubrzo pronaći naslednika, jer za mesec dana idem u penziju", završava Vojislav, piše Telegraf.

Komentari / 0

Ostavite komentar