Црни глумци најављују бојкот додјеле Оскара

Председница Америчке академије за филм, која додељује награду Оскар, јуче је обећала промене након што су црни редитељ Спајк Ли и глумица Џејда Пинкет Смит најавили бојкот доделе.

Свијет 20.01.2016 | 07:50
Црни глумци најављују бојкот додјеле Оскара

Ајсакс је издала саопштење обећавајући више разноликости, и то брзо после најава бојкота овогодишње церемоније зато што су номиновани само бели уметници.

"Ово је тежак, али важан разговор, и време је за велике промене", навела је Черил Бун Ајсакс у саопштењу у којем је још навела да је истовремено растужена и фрустрирана недостатком црних глумаца и глумица у овогодишњим номинацијама.

Ниједан црни глумац или глумица није номинован за Оскара другу годину заредом, што је наишло на осуде преко друштвених мрежа и изазвало нову полемику.

Прошле године номинација само белих глумаца подстакла је позиве на бојкот, али не од тако истакнутих личности као што су Спајк Ли и Пинкет Смит.

Не зна се да ли је то имало утицаја, али је гледаност церемоније коју је водио Нил Патрик Харис била 16 одсто нижа него претходне године, и на шестогодишњем минимуму. Председница Академије Ајсакс се ове године потрудила да шоу буде инклузивнији. Водитељ церемоније 28. фебруара биће црни комичар Крис Рок, а продуценти ће бити продуценти филма „Ђанго“ Реџиналд Хадлин и Дејвид Хил.

"Академија предузима драматичне кораке да измени састав свог чланства. У наредним данима и недељама спровешћемо ревизију регрутовања наших чланова да бисмо довели до преко потребне расне равноправности у нашем пријему чланова 2016. и даље", написала је она.

Академија се састоји од 6.000 чланова, од којих су, према писању листа „Лос Анђелес тајмс“, скоро 94 одсто белци, углавном мушкарци, црнци чине два осто, а особе хиспано порекла мање од два одсто. Хаштаг #ОсцарсСоWхите (ТакобелиОскари), направљен прошле године, брзо је поново оживео преко интернета после објаве овогодишњих номинација.

Редитељ Спајк Ли јуче је у најави бојкота јасно рекао и да сматра да је Филмска академија само део проблема у индустрији која има дубоко укорењене проблеме са различитошћу.

"Лакше је бити председник САД као црнац него председник неког студија" написао је Ли и додао да права битка не треба да се води око доделе Оскара, већ у холивудским студијима, на телевизијама, јер се ту одлучује шта се прави, а шта одбацује.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ди Скри Ми Нација

20.01.2016 12:21

Па ста они хоце висе, имају звијезде у музици и филму, па цак и предсједника дрзаве. Историјски треба да сацекају јос који вијек, па да могу све преузети (али не нерадом као сто је ипак велики број њих, ако не и велика вецина), ако их у медјувремену не претекну други који освајају цијели свијет а не сам САД и Европу. Могу се усмјерити на Африку па од ње временом направити конкурентни континент. Тамо их вјероватно нико неце у том ометати.

ОДГОВОРИТЕ