Crni glumci najavljuju bojkot dodjele Oskara

Predsednica Američke akademije za film, koja dodeljuje nagradu Oskar, juče je obećala promene nakon što su crni reditelj Spajk Li i glumica Džejda Pinket Smit najavili bojkot dodele.

Svijet 20.01.2016 | 07:50
Crni glumci najavljuju bojkot dodjele Oskara

Ajsaks je izdala saopštenje obećavajući više raznolikosti, i to brzo posle najava bojkota ovogodišnje ceremonije zato što su nominovani samo beli umetnici.

"Ovo je težak, ali važan razgovor, i vreme je za velike promene", navela je Čeril Bun Ajsaks u saopštenju u kojem je još navela da je istovremeno rastužena i frustrirana nedostatkom crnih glumaca i glumica u ovogodišnjim nominacijama.

Nijedan crni glumac ili glumica nije nominovan za Oskara drugu godinu zaredom, što je naišlo na osude preko društvenih mreža i izazvalo novu polemiku.

Prošle godine nominacija samo belih glumaca podstakla je pozive na bojkot, ali ne od tako istaknutih ličnosti kao što su Spajk Li i Pinket Smit.

Ne zna se da li je to imalo uticaja, ali je gledanost ceremonije koju je vodio Nil Patrik Haris bila 16 odsto niža nego prethodne godine, i na šestogodišnjem minimumu. Predsednica Akademije Ajsaks se ove godine potrudila da šou bude inkluzivniji. Voditelj ceremonije 28. februara biće crni komičar Kris Rok, a producenti će biti producenti filma „Đango“ Redžinald Hadlin i Dejvid Hil.

"Akademija preduzima dramatične korake da izmeni sastav svog članstva. U narednim danima i nedeljama sprovešćemo reviziju regrutovanja naših članova da bismo doveli do preko potrebne rasne ravnopravnosti u našem prijemu članova 2016. i dalje", napisala je ona.

Akademija se sastoji od 6.000 članova, od kojih su, prema pisanju lista „Los Anđeles tajms“, skoro 94 odsto belci, uglavnom muškarci, crnci čine dva osto, a osobe hispano porekla manje od dva odsto. Haštag #OscarsSoWhite (TakobeliOskari), napravljen prošle godine, brzo je ponovo oživeo preko interneta posle objave ovogodišnjih nominacija.

Reditelj Spajk Li juče je u najavi bojkota jasno rekao i da smatra da je Filmska akademija samo deo problema u industriji koja ima duboko ukorenjene probleme sa različitošću.

"Lakše je biti predsednik SAD kao crnac nego predsednik nekog studija" napisao je Li i dodao da prava bitka ne treba da se vodi oko dodele Oskara, već u holivudskim studijima, na televizijama, jer se tu odlučuje šta se pravi, a šta odbacuje.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Di Skri Mi Nacija

20.01.2016 12:21

Pa sta oni hoce vise, imaju zvijezde u muzici i filmu, pa cak i predsjednika drzave. Istorijski treba da sacekaju jos koji vijek, pa da mogu sve preuzeti (ali ne neradom kao sto je ipak veliki broj njih, ako ne i velika vecina), ako ih u medjuvremenu ne preteknu drugi koji osvajaju cijeli svijet a ne sam SAD i Evropu. Mogu se usmjeriti na Afriku pa od nje vremenom napraviti konkurentni kontinent. Tamo ih vjerovatno niko nece u tom ometati.

ODGOVORITE