Ко је бескућник који је горио јуче на улици?

На друштвеним мрежама јуче је освануо снимак на којем се види како бескућник у Новом Саду гори. Снимак је узнемирио јавност, али истовремено и поделио грађане.

Србија 19.01.2016 | 22:45
Ко је бескућник који је горио јуче на улици?

Док су једни осуђивали аутора снимка, јер су закључили да није помогао бескућнику, други тврде да је човек одбијао помоћ.

Помоћ коју му је понудио аутор узнемирујућег снимка такође је одбио. Да је овај бескућник врло агресиван, потврђују и у Дневном боравку за бескућнике, чији је корисник.

“Готово сваки пут кад дође код нас, дође у алкохолисаном стању, дође агресиван, уништава нам инвентар, неколико пута је физички насртао на наше запослене. Но, и поред тога, таквог понашања, ми њему од 2009. године пружамо наше услуге”, навела је Анђелка Бараћ, руководилац Прихватне станице за бескућнике.

Овог бескућника и јуче је хитна помоћ пронашла на улицама Новог Сада, у алкохолисаном стању, због чега је био готово непокретан. Убрзо је превезен у Футог у прихватилиште.

“Он је нама чак дао изјаву да жели да иде на лечење од алкохолизма. Ми смо обавестили центар за социјални рад, они су обавестили лекаре, њему је већ припремљен упут за лечење од алкохолизма, наравно, под условом да се он не предомисли”, рекла је Бараћева.

Новосађанин Ненад Михајловић такође је доживео непријатно искуство, када му је усред ноћи, испред аута излетео овај бескућник.

“Викао је тако пијан, згази ме, пређи преко мене, не знам тачно шта, одбијао је да се помери, наишао је човек из супротног правца, који исто тако није могао да прође, па смо га заједно ухватили за руке и ноге и померили са стране”, навео је Михајловић.

Овакво понашање уобичајено је за бескућнике, кажу психолози.

“Њихова одлука је да више не постоје, то је једно тихо самоубиство, одлажење од света, одлажење од људи, престанак комуницирања, такве особе су често и агресивне, пре свега љуте на себе”, изјавио је психолог Александар Шибул.

Да би бескућник трајно био смештен у неку од установа социјалне заштите, неопходно је да није радно способан, као и да та особа лично пристане на то.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зоран сарцевиц

20.01.2016 21:02

Нико чудо није што се дешава у региону. Жалосно је то што нико неће да реагује и помогне јадним људима. Крив је систем за управљање животом нације.

ОДГОВОРИТЕ