Ko je beskućnik koji je gorio juče na ulici?

Na društvenim mrežama juče je osvanuo snimak na kojem se vidi kako beskućnik u Novom Sadu gori. Snimak je uznemirio javnost, ali istovremeno i podelio građane.

Srbija 19.01.2016 | 22:45
Ko je beskućnik koji je gorio juče na ulici?

Dok su jedni osuđivali autora snimka, jer su zaključili da nije pomogao beskućniku, drugi tvrde da je čovek odbijao pomoć.

Pomoć koju mu je ponudio autor uznemirujućeg snimka takođe je odbio. Da je ovaj beskućnik vrlo agresivan, potvrđuju i u Dnevnom boravku za beskućnike, čiji je korisnik.

“Gotovo svaki put kad dođe kod nas, dođe u alkoholisanom stanju, dođe agresivan, uništava nam inventar, nekoliko puta je fizički nasrtao na naše zaposlene. No, i pored toga, takvog ponašanja, mi njemu od 2009. godine pružamo naše usluge”, navela je Anđelka Barać, rukovodilac Prihvatne stanice za beskućnike.

Ovog beskućnika i juče je hitna pomoć pronašla na ulicama Novog Sada, u alkoholisanom stanju, zbog čega je bio gotovo nepokretan. Ubrzo je prevezen u Futog u prihvatilište.

“On je nama čak dao izjavu da želi da ide na lečenje od alkoholizma. Mi smo obavestili centar za socijalni rad, oni su obavestili lekare, njemu je već pripremljen uput za lečenje od alkoholizma, naravno, pod uslovom da se on ne predomisli”, rekla je Baraćeva.

Novosađanin Nenad Mihajlović takođe je doživeo neprijatno iskustvo, kada mu je usred noći, ispred auta izleteo ovaj beskućnik.

“Vikao je tako pijan, zgazi me, pređi preko mene, ne znam tačno šta, odbijao je da se pomeri, naišao je čovek iz suprotnog pravca, koji isto tako nije mogao da prođe, pa smo ga zajedno uhvatili za ruke i noge i pomerili sa strane”, naveo je Mihajlović.

Ovakvo ponašanje uobičajeno je za beskućnike, kažu psiholozi.

“Njihova odluka je da više ne postoje, to je jedno tiho samoubistvo, odlaženje od sveta, odlaženje od ljudi, prestanak komuniciranja, takve osobe su često i agresivne, pre svega ljute na sebe”, izjavio je psiholog Aleksandar Šibul.

Da bi beskućnik trajno bio smešten u neku od ustanova socijalne zaštite, neophodno je da nije radno sposoban, kao i da ta osoba lično pristane na to.

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zoran sarcevic

20.01.2016 21:02

Niko čudo nije što se dešava u regionu. Žalosno je to što niko neće da reaguje i pomogne jadnim ljudima. Kriv je sistem za upravljanje životom nacije.

ODGOVORITE