Провјера квалитета ваздуха на интернету

У оквиру пројекта Уједнињених нација за животну средину БиХ је добила нову опрему за мониторинг квалитета ваздуха вриједну 450 хиљада марака.

Босна и Херцеговина 19.01.2016 | 22:46
Провјера квалитета ваздуха на интернету

Приједор и Горажде су добили нове мјерне станице, док су станице за мјерење квалитета ваздуха у Бањалуци и на Иван-седлу обновљене.

Реализацијом пројекта Уједињених нација за животну средину ојачани су капацитети хидрометеоролошких завода Републике Српске и Федерације БиХ, а од данас је омогућено и свим грађанима да прате очитавање квалитета ваздуха на веб страници www.хидрометео.ба.

Међутим БиХ мора радити и на побобољшању квалитета ваздуха. Једна од мјера која би то требала обезбиједити је и иницијатива да се у БиХ забрани увоз аутомобила старијих од 10 година, односно возила која не испуњавају стандард еуро 4.

"Ми смо једина земља која дозвољава увоз европског отпада. Мислим да ће ова мјера побољшати квалитет ваздуха у БиХ и допринијети очивању природе и здравља људи", истиче Мирко Шаровић министар спољне трговине и економаких односа у Савјету министара БиХ.

Заштита животне средине је и важан услов за приступање Европској унији, а баш недавно је хрватски посланик у Европском парламенту Тонино Пицула изјавио да је због Рафинерије у Броду дошло до прекомјерног загађења ваздуха у Славонском Броду.

Министар екологије Републике Српске Сребренка Голић тврди да то није тачно јер Рафинерија Брод због редовног ремонта не ради од 15. децембра.

Комшијама поручује да се позабаве одлагањем свог нуклеарног отпада јер њихова намјера да га складиште у Трговској Гори угрожава 200 хиљада становника БиХ који живе у сливу ријеке Уне и њених притока.

Голићева је додала да се по свим међународним законима и правилима радиоактивни отпад складишти на мјесту настанка у специјализованим контејнерима, што би у овом случају требало да буде у оквиру нуклеарке Кршко.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Еуро норма

19.01.2016 19:20

Сви се слаземо да треба забранити увоз крса, иако возила и са еуро2 нормом вец скоро безнацајно загадјују зрак у односу на лозиста, котловнице и индустријска постројења. Ипак, прије тога, требало би да се прво плате и стопа запослености доведу на Еуро 4 норму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

19.01.2016 20:28

Бас тако

Name

србин

19.01.2016 21:46

Глупост забранити увоз е3 мотора. Боље забранити возити ове крсеве голфове 2 И слицна возила. А увозити аута новије генерације па нека су е3 норме. Је ли мислите са овим платама да це се увозити аута е4 мотор. Грдно се варате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре србин

19.01.2016 23:27

Па једноставно онај ко не мозе да плати еуро 4 ауто , неце га имати уопсте. Ваљда је то нормално и не мора свака фукара возити ауто , јер тако је увек и било.

Name

Србин

20.01.2016 07:41

Па ауто висе није луксус вец потреба. Зар није боље да увозимо пасате 2002 год. Оли да возамо голфове старе по 25 год.