Provjera kvaliteta vazduha na internetu

U okviru projekta Ujedninjenih nacija za životnu sredinu BiH je dobila novu opremu za monitoring kvaliteta vazduha vrijednu 450 hiljada maraka.

Bosna i Hercegovina 19.01.2016 | 22:46
Provjera kvaliteta vazduha na internetu

Prijedor i Goražde su dobili nove mjerne stanice, dok su stanice za mjerenje kvaliteta vazduha u Banjaluci i na Ivan-sedlu obnovljene.

Realizacijom projekta Ujedinjenih nacija za životnu sredinu ojačani su kapaciteti hidrometeoroloških zavoda Republike Srpske i Federacije BiH, a od danas je omogućeno i svim građanima da prate očitavanje kvaliteta vazduha na veb stranici www.hidrometeo.ba.

Međutim BiH mora raditi i na poboboljšanju kvaliteta vazduha. Jedna od mjera koja bi to trebala obezbijediti je i inicijativa da se u BiH zabrani uvoz automobila starijih od 10 godina, odnosno vozila koja ne ispunjavaju standard euro 4.

"Mi smo jedina zemlja koja dozvoljava uvoz evropskog otpada. Mislim da će ova mjera poboljšati kvalitet vazduha u BiH i doprinijeti očivanju prirode i zdravlja ljudi", ističe Mirko Šarović ministar spoljne trgovine i ekonomakih odnosa u Savjetu ministara BiH.

Zaštita životne sredine je i važan uslov za pristupanje Evropskoj uniji, a baš nedavno je hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula izjavio da je zbog Rafinerije u Brodu došlo do prekomjernog zagađenja vazduha u Slavonskom Brodu.

Ministar ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić tvrdi da to nije tačno jer Rafinerija Brod zbog redovnog remonta ne radi od 15. decembra.

Komšijama poručuje da se pozabave odlaganjem svog nuklearnog otpada jer njihova namjera da ga skladište u Trgovskoj Gori ugrožava 200 hiljada stanovnika BiH koji žive u slivu rijeke Une i njenih pritoka.

Golićeva je dodala da se po svim međunarodnim zakonima i pravilima radioaktivni otpad skladišti na mjestu nastanka u specijalizovanim kontejnerima, što bi u ovom slučaju trebalo da bude u okviru nuklearke Krško.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Euro norma

19.01.2016 19:20

Svi se slazemo da treba zabraniti uvoz krsa, iako vozila i sa euro2 normom vec skoro beznacajno zagadjuju zrak u odnosu na lozista, kotlovnice i industrijska postrojenja. Ipak, prije toga, trebalo bi da se prvo plate i stopa zaposlenosti dovedu na Euro 4 normu.

ODGOVORITE
Name

...

19.01.2016 20:28

Bas tako

Name

srbin

19.01.2016 21:46

Glupost zabraniti uvoz e3 motora. Bolje zabraniti voziti ove krseve golfove 2 I slicna vozila. A uvoziti auta novije generacije pa neka su e3 norme. Je li mislite sa ovim platama da ce se uvoziti auta e4 motor. Grdno se varate.

ODGOVORITE
Name

Re srbin

19.01.2016 23:27

Pa jednostavno onaj ko ne moze da plati euro 4 auto , nece ga imati uopste. Valjda je to normalno i ne mora svaka fukara voziti auto , jer tako je uvek i bilo.

Name

Srbin

20.01.2016 07:41

Pa auto vise nije luksus vec potreba. Zar nije bolje da uvozimo pasate 2002 god. Oli da vozamo golfove stare po 25 god.