Ердоганов пријатељ власник "елитне" школе

У интернационалној школи “Босна Сема” коју је прије самоубиства похађао Махир Раковац (14) професори говоре турски, ученици су бахата дјеца богаташа који дивљају скупим аутомобилима с дипломатским таблицама, пише Јутарњи лист.

Босна и Херцеговина 18.01.2016 | 14:40
Ердоганов пријатељ власник "елитне" школе

Ова школа делује према програму турског исламског имама Фетхулаха Гулена за кога тужилаштво у Турској тражи доживотни затвор

Он је са својих 67 сљедбеника преко мреже школа своје учење проширио на 50 земаља и системом управља из САД.

У неколико земаља већ је забрањено дјеловање његових образовних институција те пословних, финансијских и медијских корпорација којима управља друштвима.

У Турској је 2000. био осуђен за рушење уставног поретка и стварање исламске државе (ИД), али је пресуда оборена највише захваљујући предсједнику Ердогану с којим је тада био у тјесној вези. Данас зу заклети непријатељи па предсједник отворено позива друге државе да забране рад Гуленовим школама, пише Јутарњи.

Тамо гдје не може кована ограда, улаз у комплекс Међународне основне школе, колеџа и Универзитета Бурцх чува припадник обезбјеђења Денис Меховић.

Дипломирани криминолог, нема послија у струци па ради овдје као портир. Не зову нас унутра, него нам долази млађа жена, каже да се зове Заира и да је портпаролка.

Дошла је да нам каже да нема шта да изјави, да остају на свом првом саопштењу које су издали “да мало смире јавност” па ће се огласити кад заврши истрага.

Шкрипање гума и дивљање плавог Форда с младим возачем и сувозачима одвлачи нам пажњу. Не и Денисову, као и пажњу двоје полицајаца који дежурају у близини. Биће да су навикли. Аутомобил ионако има дипломатске регистрације.

Овај комплекс је мала Турска у Сарајеву. Осман, портир који помаже Денису, каже да нема ту ништа лоше. Ето, каже, ничу џамије гдје их никада није било, на Добрињи и Грбавици. Углавном их граде богати спонзори с Истока. У средишту града недавно су саградили модерни трговачки центар ББИ који су финанцирали Абу Дхаби, односно Дубаи Исламиц Банк. Ту се не продају свињетина ни алкохол, али имају простор за клањање, даље пише Јутарњи лист.

Заступник у Парламенту БиХ Маја Гасал Вражалица прије две године предавала је њемачки у “Босна Семи” гдје школовање кошта више од 3.000 евра годишње.

Први радни дан доживгела сам шок. Схватила сам да сам у сендвичу између управе и ученика који су ми одмах рекли како ствари стоје:

“Овдје нам је загарантован пролаз јер наши родитељи то плаћају, ви сте обавезни с нама да поступате као са својим колегама’.

Када бих дала некоме два, морала сам на рапорт директору, који уопште не прича енглески, него само турски.

“Све је математика, дјеца морају да имају добре оцјене како би остали у школи и идуће године. Била сам пријављена у средњој школи, радим у обе. Мој син је требало да иде на операцију, ишла сам да оверим књижице, али у осигурању су ми рекли да ми доприноси нису плаћани. Плата касни три мјесеца, никада нисмо добили платну листу. Петком мушкарци иду на џуму, а жене у неку просторију гдје читају књиге, једу, пију кафу и друже се. Нека професорка из Турске води евиденцију, и то се обрачунава као додатак на плаћу. Један дечак ми је рекао да одем јер та школа није за мене: ‘Мој бабо познаје читаву Босну, хајде да вам нађемо посао”, прича професорица Маја Гасал Вражалица која се такође бори за истину о Махиру.

Бивши федерални министар културе и спорта Салмир Каплан први је упозорио на “Босна Сему” коју назива полумасонеријом. С том организацијом упознао се на постдипломским студијама у Турској.

Кроз своје школе и новине оне шире свој утицај. Врбују надарене и стипендирају их, рачунајући да ће им затребати када дођу на функције, а оне који тамо већ јесу часте путовањима. Занимају их обавјештајне службе, полиција и правосуђе. Тако у шаци држе систем и зато их нитко не дира годинама.

"Са мном су студирали људи из Турске, четири године се не би макли с прве године. Онда би отишли у Киргистан и након десет месеци вратили се с дипломом и почели да предају у Босна Семи. Они стварају нове професоре који настављају да раде као предавачи и тако се систгем затвара", прича Каплан.

Све гласније се прича да школа нема дозволу за рад, иако је у БиХ присутна 20 година. Кантонални премијер Елмедин Конаковић најављује њено затварање ако се покаже да је Махир био злостављан.

Турска амбасада се јавно ограђује се од школе, поручујући да су у Турској у току судски процеси против групе с којом је идеолошки повезано руководств тих школа, под оптужбом да је “основала оружану терористичку организацију”.

Извор: Јутарњи

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Студy Логицал

18.01.2016 15:38

Све је истина.Нема спора.Ово не користи само Турска.Ово користе и домаце елите.Цитав систем приватних скола и факултета уско повезаних са политицким елитама постоји у цитавој БиХ.Вјерујте.......У оквиру странака постоје такозване сколе младих политицара.......Принцип је ИСТИ У СВИМ НИЈАНСАМА.Од уценика/студената праве се ПОСЛУСНИЦИ,који це сутра бити постављани на одредјене функције и ресоре.И пррко њих це свака владајуца гарнитура сутра имати БЕСПОГОВОРНЕ ИЗВРСИТЕЉЕ сваког посла.Професор Ловреновиц је загребао поврсину.Ста це изаци сами Бог зна.Имаовога и по РСу доста.само је разлика у томе сто код нас јос није било мртвих,по факултетима којекаквим.......Ал непотизма свакако има.

ОДГОВОРИТЕ