САД и ЕУ укинули санкције Ирану

Фредерика Могерини, висока представница Европске уније за спољне послове и безбједносну политику, уједно потпредсједница Европске комисије саопштила је да ће ЕУ укинути економске и финансијске санкције Ирану.

Свијет 17.01.2016 | 11:00
САД и ЕУ укинули санкције Ирану

Ова одлука је услиједила након што је Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) у свом изјвештају навела да је Иран испунио све своје обавезе из нуклеарног спораума који је у љето прошле године постигао са шест свјетских сила.

Претходно је исту одлуку о скидању санкција Ирану од Сједињених Америчких Држава објавио амерички државни секретар Јохн Керрy, а амерички предсједник Барак Обама потписао је извршну одредбу о укидању санкција тој земљи.

"Мултинационалне економске и финансијске санкције које су се односиле на ирански нуклеарни програм се укидају. Овај историјски договор је изузетно чврст и фер и задовољава захтјеве свих заинтересованих страна. Послужиће напретку регионалног и међународног мира, сигурности и стабилности“, казала је Могхерини.

Иран је у јулу прошле године постигао нуклеарни споразума са шест свјетских сила према којем ће све иранске нуклеарне активности ставити под надзор ИАЕА у наредних 15 година. Исто тако Иран је обећао обуставити све програме који развијају нуклеарно наоружање у замјену са укидање економских санкција. Но, уколико Иран на било који начин прекрши споразум санкције ће поново ступити на снагу.

НН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

хехехе

17.01.2016 10:25

Хехехе...ма, не би ви укинули санкције да вам нешто није запело, а то нешто се зове новац и моћ

ОДГОВОРИТЕ
Name

диесел

17.01.2016 10:56

У љубуском дизел 1.30 кад би и уље било јефтиније па да направим сјецкани бурек

ОДГОВОРИТЕ
Name

сумњиво

17.01.2016 11:07

Спремају несто Русији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре сумњиво

17.01.2016 12:35

У праву си. Зна се ко је највеци "трн"у оку!