SAD i EU ukinuli sankcije Iranu

Frederika Mogerini, visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku, ujedno potpredsjednica Evropske komisije saopštila je da će EU ukinuti ekonomske i finansijske sankcije Iranu.

Svijet 17.01.2016 | 11:00
SAD i EU ukinuli sankcije Iranu

Ova odluka je uslijedila nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u svom izjveštaju navela da je Iran ispunio sve svoje obaveze iz nuklearnog sporauma koji je u ljeto prošle godine postigao sa šest svjetskih sila.

Prethodno je istu odluku o skidanju sankcija Iranu od Sjedinjenih Američkih Država objavio američki državni sekretar John Kerry, a američki predsjednik Barak Obama potpisao je izvršnu odredbu o ukidanju sankcija toj zemlji.

"Multinacionalne ekonomske i finansijske sankcije koje su se odnosile na iranski nuklearni program se ukidaju. Ovaj istorijski dogovor je izuzetno čvrst i fer i zadovoljava zahtjeve svih zainteresovanih strana. Poslužiće napretku regionalnog i međunarodnog mira, sigurnosti i stabilnosti“, kazala je Mogherini.

Iran je u julu prošle godine postigao nuklearni sporazuma sa šest svjetskih sila prema kojem će sve iranske nuklearne aktivnosti staviti pod nadzor IAEA u narednih 15 godina. Isto tako Iran je obećao obustaviti sve programe koji razvijaju nuklearno naoružanje u zamjenu sa ukidanje ekonomskih sankcija. No, ukoliko Iran na bilo koji način prekrši sporazum sankcije će ponovo stupiti na snagu.

NN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

hehehe

17.01.2016 10:25

Hehehe...ma, ne bi vi ukinuli sankcije da vam nešto nije zapelo, a to nešto se zove novac i moć

ODGOVORITE
Name

diesel

17.01.2016 10:56

U ljubuskom dizel 1.30 kad bi i ulje bilo jeftinije pa da napravim sjeckani burek

ODGOVORITE
Name

sumnjivo

17.01.2016 11:07

Spremaju nesto Rusiji!

ODGOVORITE
Name

re sumnjivo

17.01.2016 12:35

U pravu si. Zna se ko je najveci "trn"u oku!