Маестрални Свиндал покорио легендарни Венген!

Норвешки скијаш Аксел Лунд Свиндал тријумфовао је на легендарном спусту у Венгену који је одржан у оквиру Светског купа.

Остали спортови 16.01.2016 | 22:45
Маестрални Свиндал покорио легендарни Венген!

Свиндал је први пут у каријери покорио Лауберхорн у времену од 1:48.79 минута и тако уписао шесту победу ове сезоне, а 31. укупно.

Друго место, са 19 стотинки заостатка, заузео је Аустријанац Ханес Рајхелт, док се на трећем степенику нашао његов сународник Клаус Крел, који је био секунду и по иза победника.

Лоши временски услови и густа магла у првом делу стазе задавали су велике проблеме организатора, па је мало фалило да трка не буде комплетирана.

Крел је врло брзо после старта заузео челну позицију и није је испуштао све док се на стази није нашао Свиндал, који је био 18. по реду. Норвежанин је био маестралан од старта до циља, само је повећавао предност дуж најдужег спуста у календару Светског купа и било је јасно да је победа његова.

Рајхелт га је следио и управо он је успео да му се најближе приближим, да би убрзо уследио прекид због магле. Трка је после прекида настављена, а на стартној капији се нашао један од главних Свиндалових ривала у брзинским дисциплинама – његов сународник Ћетил Јансруд. Он је већ од старта изгубио много времена и у циљу је био тек 12.

Организатори су врло брзо били приморани да поново прекину трку и тада је Свиндалова победа дошла у питање, пошто по правилима Светског купа резултати не могу да буду званични осим ако 30 скијаша не стартује. После скоро сат времена паузе трка је настављена, па су се стекли услови да се трка заврши, али нико од скијаша није могао ни да припрети водећима.

Најбољу тројицу следили су Италијани Доминик Париз и Кристоф Инерхофер, Давид Поазон и Адријен Тео из Француске, као и домаћи скијаш Карло Јанка. Прву десеторицу комплетирали су Италијан Петер Фил и Макс Франц из Аустрије.

Захваљујући тријумфу, Свиндал је преузео вођство у генералном пласману Светског купа и сада има 816 бодова, а прати га Аустријанац Марсел Хиршер са 15 мање. У поретку спуста, Свиндал је такође први са 436 бодова, испред Француза Гиљерма Фаједа са 229.

Такмичење у Венгену наставља се у недељу слаломом.

Коментари / 0

Оставите коментар