Maestralni Svindal pokorio legendarni Vengen!

Norveški skijaš Aksel Lund Svindal trijumfovao je na legendarnom spustu u Vengenu koji je održan u okviru Svetskog kupa.

Ostali sportovi 16.01.2016 | 22:45
Maestralni Svindal pokorio legendarni Vengen!

Svindal je prvi put u karijeri pokorio Lauberhorn u vremenu od 1:48.79 minuta i tako upisao šestu pobedu ove sezone, a 31. ukupno.

Drugo mesto, sa 19 stotinki zaostatka, zauzeo je Austrijanac Hanes Rajhelt, dok se na trećem stepeniku našao njegov sunarodnik Klaus Krel, koji je bio sekundu i po iza pobednika.

Loši vremenski uslovi i gusta magla u prvom delu staze zadavali su velike probleme organizatora, pa je malo falilo da trka ne bude kompletirana.

Krel je vrlo brzo posle starta zauzeo čelnu poziciju i nije je ispuštao sve dok se na stazi nije našao Svindal, koji je bio 18. po redu. Norvežanin je bio maestralan od starta do cilja, samo je povećavao prednost duž najdužeg spusta u kalendaru Svetskog kupa i bilo je jasno da je pobeda njegova.

Rajhelt ga je sledio i upravo on je uspeo da mu se najbliže približim, da bi ubrzo usledio prekid zbog magle. Trka je posle prekida nastavljena, a na startnoj kapiji se našao jedan od glavnih Svindalovih rivala u brzinskim disciplinama – njegov sunarodnik Ćetil Jansrud. On je već od starta izgubio mnogo vremena i u cilju je bio tek 12.

Organizatori su vrlo brzo bili primorani da ponovo prekinu trku i tada je Svindalova pobeda došla u pitanje, pošto po pravilima Svetskog kupa rezultati ne mogu da budu zvanični osim ako 30 skijaša ne startuje. Posle skoro sat vremena pauze trka je nastavljena, pa su se stekli uslovi da se trka završi, ali niko od skijaša nije mogao ni da pripreti vodećima.

Najbolju trojicu sledili su Italijani Dominik Pariz i Kristof Inerhofer, David Poazon i Adrijen Teo iz Francuske, kao i domaći skijaš Karlo Janka. Prvu desetoricu kompletirali su Italijan Peter Fil i Maks Franc iz Austrije.

Zahvaljujući trijumfu, Svindal je preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu Svetskog kupa i sada ima 816 bodova, a prati ga Austrijanac Marsel Hiršer sa 15 manje. U poretku spusta, Svindal je takođe prvi sa 436 bodova, ispred Francuza Giljerma Fajeda sa 229.

Takmičenje u Vengenu nastavlja se u nedelju slalomom.

Komentari / 0

Ostavite komentar