На Тајвану избори

На Тајвану су данас отворена биралишта за парламентарне и председничке изборе, а уколико победи Цаи Инг-вен, лидерка опозиционе Демократске напредне партије, острво ће по први пут добити жену председницу.

Свијет 16.01.2016 | 12:00
 На Тајвану избори

Тиме би била окончана пријатељска политика према Кини коју већ осам година спроводи владајућа странка на Тајвану, преноси АФП.

Цаи, чија странка има опрезнији приступ према Кини од владајуће Кинеске националистичке партије (КМТ), боље се котира од лидера КМТ Ерика Чуа према анкетама.

Становници Тајвана се, наиме, противе јачању односа са Кином и забринути су због стагнације економије, као и због захтева Пекинга за политичким уједињењем, преносе АП и АФП.

Иако је Цаи најављивала да жели да задржи "статус кво" у односима са Пекингом, АФП оцењује да ће она вероватно дестабилизовати те односе јер се налази на челу странке која се традиционално залаже за независност.

С друге стране, неизвесно је која ће партија освојити већину на парламентарних изборима, јер независне и мање партије представљају претњу како Националистичкој партији тако и Демократској напредној партији, преноси АП.

Биралишта се затварају у 16 часова по локалном времену, а резулатати се очекују вечерас.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Избори

16.01.2016 11:16

Хоће ли и у Српској и Србији?

ОДГОВОРИТЕ