Не одустају од нелегалног џемата

Скорашњем захтјеву Исламске заједнице (ИЗ) у БиХ да се угасе сви параџемати противе се вехабије у селу Дубница, код Калесије, које траже од Хусеина еф. Кавазовића, реис-ул-улеме ИЗ у БиХ, да буду изостављени из те одлуке.

Босна и Херцеговина 16.01.2016 | 07:36
Не одустају од нелегалног џемата

У дубничком месџиду, гдје селефије обављају намаз поред заставе исламистичке групе Хизбу ет-Тахрир, упорни су у настојању да тај објекат сачувају од могућег катанца.

"Ми вјеру нећемо оставити ни по какву цијену. Нудимо сарадњу Исламској заједници", поручио је Самир Шехић, који је раније етикетиран као један од оснивача вехабијске заједнице у селу Дубница.

Вриједи подсјетити да је родбина терористе Нердина Ибрића, који је у Зворнику убио једног и ранио двојицу полицајаца, Дубницу означила као вехабијско упориште у којем је нападач преобраћен у радикалног исламисту, али Шехић тврди да је тај младић код њих долазио само два пута, и то "ради лијечења".

По ријечима Шехића, који је раније означен и као близак сарадник вехабијског лидера Нусрета Имамовића, они који одлучују о затварању оваквих објеката "треба добро да размисле".

"Затварањем овог месџида они који га затварају имаће одговорност", упозорава Шехић за локалну Неон телевизију.

Овај вехабија, који у својој изјави није употребљавао пријетећи тон, већ се трудио да његове ријечи одишу толеранцијом, притом истиче да га је погодио захтјев реиса Кавазовића.

"Мене је изненадио овај допис од нашег реиса, који поново тражи да ми закључамо џамије. Ми смо недавно били са главним имамом, било је нас седам до десет са брадама", рекао је Шехић.

Имам им је, како тврди Шехић, рекао да треба да закључају месџид и окану се свих дјеловања.

Шехић током изношења захтјева да се њихов објекат у Дубници не затвори истиче да он и његови истомишљеници, како каже, не подржавају никакав радикализам ни фанатизам, већ се држе принципа који су у Курану.

А замисао Исламске заједнице у БиХ, по свему судећи, неће ићи глатко ни у неким другим подручјима, па се тако назиру проблеми и у Бихаћу.

Муфтија бихаћки Хасан еф. Макић сматра да је оснивање нелегалних џемата вишеструко штетно и потврђује да на подручју Бихаћког муфтијства постоје три приватна објекта која нису регистрована за обављање вјерских дјелатности.

Један од тих објеката, како је потврдио за агенцију Фена, налази се на граници између џемата Штурлић и Штурлићка платница, а ових дана су вођени разговори између представника споменутих џемата и власника тог објекта о његовом увакуфљењу и даљем функционисању у склопу ИЗ.

Међутим, како је потврдио ефендија Макић, ниједан од та два џемата то није хтио да прихвати јер је очито да би они и даље клањали на вехабијски начин и да би њихово поклањање објекта неком од џемата било само формално, тако да се тај објекат мора затворити.

Подсјетимо, из Ријасета ИЗ у БиХ је раније саопштено да је реис-ул-улема затражио од муфтија и главних имама на подручју свих муфтилука у БиХ да обаве разговоре са представницима и организаторима параџемата и позову их да се укључе у подручне џемате Исламске заједнице БиХ.

Рок за гашење параџемата је до краја фебруара.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

зумба

16.01.2016 06:45

Затварај,ако хоцес да то практицирас,мозес,али куци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.01.2016 07:18

Па какве вајде онда од затварања?

Name

Едо , Слатина - Тузла

16.01.2016 07:26

Да сам неко све послије ратне дзамије , катедрале и цркве бих уклонио а обновио порусене у рату ! А свако ко вјерује у Бога , мада мислим да их је мало искрених , мозе практицирати и у своме дому али битно је да буде "видјен" у дзамији или цркви да добије који "плус" од газда тј. "политицара"!

Name

Српска исламска заједница СИЗ

16.01.2016 07:49

Овако се може основати и Српска исламска заједница.Треба само 300 потписа грађана сљедбеника.Само избјегнеш име Исламска заједница у БиХ и напишеш Српска исламска заједница и испунио си услов. ЗАКОН О СЛОБОДИ ВЈЕРЕ И ПРАВНОМ ПОЛОЖАЈУ ЦРКАВА И ВЈЕРСКИХ ЗАЈЕДНИЦА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ В - Оснивање нових цркава и вјерских заједница Члан 18. 1. Нову цркву или вјерску заједницу може основати 300 пунољетних држављана Босне и Херцеговине, без обзира на њихово ентитетско држављанство. Под истим или сличним именом постојеће цркве или вјерске заједнице не може се основати нова црква или вјерска заједница.

ОДГОВОРИТЕ