Температура наредних дана пада и на - 20!

Након периода изузетно високих температура за ово доба године, Српску, БиХ и регион, према прогнозама метеоролога, наредних дана захватиће изузетно хладан талас!

Регион 15.01.2016 | 22:30
Температура наредних дана пада и на - 20!

Подаци Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) показују да ће јутра бити све хладнија, са јаким мразем. Јутарња температура на планинама ће падати и до минус 20 степени Целзијуса, док ће и дневна углавном бити у минусу, осим на југу Српске.

Због изузетно ниских температура које се очекују наредне седмице, упозоравају се грађани на опрез и потребу заштите од потхлађивања и смрзавања.

- Због најављених падавина и поларних температура, планинарима и скијашима овог викенда савјетујемо да не одлазе у природу. Власници викендица и других стамбених објеката у којима не бораве стално треба да испусте воду из инсталационе мреже, а спољне чесме да заштите од мразева, те да оставе воду да минимално тече. Течност у аутомобилима такође треба провјерити, како не би дошло до смрзавања и хаварије на возилу - саопштили су из овог клуба.

Сличне временске (не)прилике и у Србији, а метеоролози упозоравају на преко пола метра снијега, температуре од минус 15 степени, те јак вјетар који ће носити и ледити све пред собом.

- Сутра ће бити снијега, пропраћеног снажним сјеверцем с повременим олујним ударима више од 60 километара на сат. Могуће је стварање сњежног покривача од 20 до 30 центиметара, а на планинама и до пола метра. Дневна температура ће се кретати од минус шест до нула степени, с тим да ће усљед јаког вјетра субјективни осјећај бити као да је хладније. У понедјељак се очекује постепени престанак падавина, а до четвртка промјенљиво облачно и углавном суво вријеме, до када ће потрајати и ледени дани - прогнозирају метеоролози.

И из Хрватске стиже слична прогноза, према којој ће се наредних дана најнижа јутарња температура кретати од минус десет до минус 15 на планинама, а највиша дневна до нула степени.

И хрватски метеоролози упозоравају на јак вјетар, који ће понегдје прерасти у олујну буру с орканским ударима.

(Пресс)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Милорад

15.01.2016 23:44

Опет метеоролози прицају бајке. Опет се сви праве луди и инико не прица засто се све ово десава!?? Нико ни слово не смије да казе о контроли климе, специјалном рату који Америка и Нато проводе на добром дијелу земаљске кугле. Играју се са нама као са бијелим мисевима, експериментису на нама оно сто би било казњиво радити и са зивотињама а метеоролози се праве луди и глуви и прогнозирају,прогнозирају, прогнозирају.. Па докле висе?? Докле цете прогнозирати и прицати бајке метеоролози??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

16.01.2016 09:41

Кад ово процитас мозда и увидис засто је то тако... хттп://www.бигпортал.ба/ово-нам-нико-није-рекао-наси-лидери-су-у-паризу-потписали-акт-издаје-народа/