ЕП: Кренуло је! И то тешком побједом Хрвата и Француза!

Утакмицом између Хрватске и Белорусије у Пољској је почело Европско првенство за мушкарце. Комшије уписале први тријумф, много теже него што се очекивало. На отварању Групе А у Кракову одличан отпор Македонаца актуелном прваку Француској. "Триколори", ипак, победили.

Остали спортови 15.01.2016 | 20:15
ЕП: Кренуло је! И то тешком побједом Хрвата и Француза!

Никада европски првак, а седам пута полуфиналиста ЕУРА - Хрватска имала је доста проблема на почетку такмичења на шампионату Старог континента у Пољској.

"Коцкасти" су у првом колу Групе Б у Катовицама одмерили снаге са аутсајдером Белорусијом и победили 27:21 (15:15).

Међутим, осим што се после тријумфа очекује повећање самопоуздања, мало тога може да радује хрватске навијаче. Белоруси су током већег дела првог полувремена имали предност, у појединим моментима и по три гола, али нису успели да на одмор оду са плусом на својој страни - 15:15.

Квалитет Хрвата, ипак, је дошао до изражаја у наставку меча, када су изабраници Жељка Бабића усмерили ток утакмице на своју воденицу. Најбољи играч Белоруса Сергеј Рутенка је примирен, одбрана је појачана, што је био основни услов да се заустави неугодан ривал.

Репрезентативци некадашње совјетске републике у првом делу постигли су 15, а у другом само шест голова. Последњих десетак минута Хрватска од одиграла најбоље и на крају уписала убедљив тријумф.

Мануел Штрлек био је неумољив са девет голова из 11 покушаја, док су по пет погодака постигли Марко Копљар и Иван Чупић. Код Белоруса Рутенка је дао осам, а Сиархеј Шилович седам голова.

Хрватска у наредном колу игра против Норвешке, док ће противник Белорусије бити Исланд.

ШОК КРАЈ ЗА НОРВЕЖАНЕ

Исланд је стигао до победе против Норвешке и то захваљујући Гудјор Валур Сигурдсона са левог крила десет секунди пре краја и сјајној интервенцији Бјергвина Густавсона уз звук сирене.

Исланд је победио 26:25 (10:11), упркос томе што је за мење од минут испустио предност 25:23.

Група Б

1. коло: Хрватска - Белорусија 27:21 (15:15), Исланд - Норвешка 26:25 (10:11).

ТАБЕЛА: Хрватска 2, Исланд 2, Норвешка 0, Белорусија 0.

На отварању Групе А у Кракову одличан отпор Македонаца актуелном прваку Француској. "Триколори", ипак, победили.

Сјајна утакмица у Кракову!

Француска је према очекивањима победила Македонију 30:23 (12:12) у првом мечу Групе А Европског првенства за рукометаше, али је до првих бодова стигла после много проливеног зноја и велике борбе током више од 50 минута, колико је питање победника било неизвесно.

Македонија се сјајно држала са "галским петловима", апсолутним светским владарима, јер у свом власништву имају обједињену европску, олимпијску и светску круну.

Код резултата 17:17 у 40. минуту, Немања Прибак је имао прилично отворен шут са шест метара, али је Тјери Омеје био добро постављен. За мање од минут актуелни шампиони успели су да искористе три грешке ривала и да их сурово казне са три еспресна гола - 20:17.

Али...

Далеко од тога да је ова направљена разултатска разлика значила и крај меча, однонсо победу "триколора". Ништа мање брже Македонија је успела да изједначи на 20:20 и да са играчем мање пропсути контру за вођство. Пресечену лопту материјализовао је Лук Абало.

Гол за гол играло се још неколико минута, а онда је искуство и, мора се признати, квалитет Француза дошао до изражаја. Абало је буквално украо лопту приликом извођења са центра и најбоља селекција планете поново је стекла два гола предности 24:22.

Клод Онеста је после још једног поготка Седерика Сорендоа могао да одахне. Почетак првенства био је далеко тежи него што су у Француској очекивали, јер је Македонија на папиру чак лошије котирана и од Србије.

Сорендо је постигао шест, а Валентин Порт пет голова. На другој страни, Кирил Лазаров је био стрелац девет погодака, али из чак 17 покушаја. Пратио га је Дејан Манасков са пет.

Борко Ристовски био је одличан међу стативама...

Ивица Обрван је сјајно припремио и мотивисао Македонце и "орловима" у последњем колу Групе А неће бити лако да стигну до тријумфа, који према садашњим прогнозама, с обзриом на то да су Пољаци и Французи велики фаворити, значи и пролаз у другу фазу и борбу за Олимпијске игре.

Али, зашто да се и ми не надамо изненађењу у режији пулена Дејана Перића.

Група А

1. коло: Македонија - Француска 30:23 (12:12), Србија - Пољска (20.30)

Коментари / 0

Оставите коментар