EP: Krenulo je! I to teškom pobjedom Hrvata i Francuza!

Utakmicom između Hrvatske i Belorusije u Poljskoj je počelo Evropsko prvenstvo za muškarce. Komšije upisale prvi trijumf, mnogo teže nego što se očekivalo. Na otvaranju Grupe A u Krakovu odličan otpor Makedonaca aktuelnom prvaku Francuskoj. "Trikolori", ipak, pobedili.

Ostali sportovi 15.01.2016 | 20:15
EP: Krenulo je! I to teškom pobjedom Hrvata i Francuza!

Nikada evropski prvak, a sedam puta polufinalista EURA - Hrvatska imala je dosta problema na početku takmičenja na šampionatu Starog kontinenta u Poljskoj.

"Kockasti" su u prvom kolu Grupe B u Katovicama odmerili snage sa autsajderom Belorusijom i pobedili 27:21 (15:15).

Međutim, osim što se posle trijumfa očekuje povećanje samopouzdanja, malo toga može da raduje hrvatske navijače. Belorusi su tokom većeg dela prvog poluvremena imali prednost, u pojedinim momentima i po tri gola, ali nisu uspeli da na odmor odu sa plusom na svojoj strani - 15:15.

Kvalitet Hrvata, ipak, je došao do izražaja u nastavku meča, kada su izabranici Željka Babića usmerili tok utakmice na svoju vodenicu. Najbolji igrač Belorusa Sergej Rutenka je primiren, odbrana je pojačana, što je bio osnovni uslov da se zaustavi neugodan rival.

Reprezentativci nekadašnje sovjetske republike u prvom delu postigli su 15, a u drugom samo šest golova. Poslednjih desetak minuta Hrvatska od odigrala najbolje i na kraju upisala ubedljiv trijumf.

Manuel Štrlek bio je neumoljiv sa devet golova iz 11 pokušaja, dok su po pet pogodaka postigli Marko Kopljar i Ivan Čupić. Kod Belorusa Rutenka je dao osam, a Siarhej Šilovič sedam golova.

Hrvatska u narednom kolu igra protiv Norveške, dok će protivnik Belorusije biti Island.

ŠOK KRAJ ZA NORVEŽANE

Island je stigao do pobede protiv Norveške i to zahvaljujući Gudjor Valur Sigurdsona sa levog krila deset sekundi pre kraja i sjajnoj intervenciji Bjergvina Gustavsona uz zvuk sirene.

Island je pobedio 26:25 (10:11), uprkos tome što je za menje od minut ispustio prednost 25:23.

Grupa B

1. kolo: Hrvatska - Belorusija 27:21 (15:15), Island - Norveška 26:25 (10:11).

TABELA: Hrvatska 2, Island 2, Norveška 0, Belorusija 0.

Na otvaranju Grupe A u Krakovu odličan otpor Makedonaca aktuelnom prvaku Francuskoj. "Trikolori", ipak, pobedili.

Sjajna utakmica u Krakovu!

Francuska je prema očekivanjima pobedila Makedoniju 30:23 (12:12) u prvom meču Grupe A Evropskog prvenstva za rukometaše, ali je do prvih bodova stigla posle mnogo prolivenog znoja i velike borbe tokom više od 50 minuta, koliko je pitanje pobednika bilo neizvesno.

Makedonija se sjajno držala sa "galskim petlovima", apsolutnim svetskim vladarima, jer u svom vlasništvu imaju objedinjenu evropsku, olimpijsku i svetsku krunu.

Kod rezultata 17:17 u 40. minutu, Nemanja Pribak je imao prilično otvoren šut sa šest metara, ali je Tjeri Omeje bio dobro postavljen. Za manje od minut aktuelni šampioni uspeli su da iskoriste tri greške rivala i da ih surovo kazne sa tri espresna gola - 20:17.

Ali...

Daleko od toga da je ova napravljena razultatska razlika značila i kraj meča, odnonso pobedu "trikolora". Ništa manje brže Makedonija je uspela da izjednači na 20:20 i da sa igračem manje propsuti kontru za vođstvo. Presečenu loptu materijalizovao je Luk Abalo.

Gol za gol igralo se još nekoliko minuta, a onda je iskustvo i, mora se priznati, kvalitet Francuza došao do izražaja. Abalo je bukvalno ukrao loptu prilikom izvođenja sa centra i najbolja selekcija planete ponovo je stekla dva gola prednosti 24:22.

Klod Onesta je posle još jednog pogotka Sederika Sorendoa mogao da odahne. Početak prvenstva bio je daleko teži nego što su u Francuskoj očekivali, jer je Makedonija na papiru čak lošije kotirana i od Srbije.

Sorendo je postigao šest, a Valentin Port pet golova. Na drugoj strani, Kiril Lazarov je bio strelac devet pogodaka, ali iz čak 17 pokušaja. Pratio ga je Dejan Manaskov sa pet.

Borko Ristovski bio je odličan među stativama...

Ivica Obrvan je sjajno pripremio i motivisao Makedonce i "orlovima" u poslednjem kolu Grupe A neće biti lako da stignu do trijumfa, koji prema sadašnjim prognozama, s obzriom na to da su Poljaci i Francuzi veliki favoriti, znači i prolaz u drugu fazu i borbu za Olimpijske igre.

Ali, zašto da se i mi ne nadamo iznenađenju u režiji pulena Dejana Perića.

Grupa A

1. kolo: Makedonija - Francuska 30:23 (12:12), Srbija - Poljska (20.30)

Komentari / 0

Ostavite komentar