Квалификације за Олимпијске игре никад ближе Србији!

Италија и Филипини ће готово сигурно добити организацију по једног турнира, за последње организационо место бориће се Србија, Турска и Чешка...

Кошарка 15.01.2016 | 17:00
Квалификације за Олимпијске игре никад ближе Србији!

До 19. јануара и тренутка када ће борд ФИБА света саопштити имена три земље којима ће бити поверена организација квалификационих турнира за Олимпијске игре у Рију остало је још само неколико дана. У данима велике неизвесности, када се све више полемише и спекулише о томе које би земље могле да добију велико поверење ФИБА и у своје руке преузму три врло важна турнира Србија има разлог за велики оптимизам.

Своје кандидатуре крајем прошле године званично су послали Чешка, Немачка, Турска, Филипини, Италија и Србија. Како јавља торински Тутоспорт, а како је касније и МОЗЗАРТ Спорту незванично потврђено, Србија заиста има огромне шансе да у Комбанк Арени овери своју визу за Рио и учешће на првим Олимпијским играма још од 2004. године у Атини.

Филипини су у овом тренутку сигурни организатори једног интерконтиненталног квалификационог турнира, као једина земља изван европског континента, Тутоспорт пише да ће Италија добити поверење ФИБА, а Србија би требало да буде трећа земља која ће добити своје место под сунцем.

Србији су у овом тренутку највећи противкандидати заправо Чешка и Турска, који имају далеко већу финансијску моћ. Ипак, како је утицај Чешке на европску и светску кошарку је заиста миноран у односу на преостала два кандидата, јасно је да ће Србија и Турска заправо водити велику борбу. А како је земља на два континента већ добила у организацију Европско првенство 2017. године, јасно је да ће ФИБА свет тешко донети одлуку да истој земљи повери и организацију квалификационог турнира за Олимпијске игре.

Гледајући економски аспект, од самог почетка било је јасно да ће Турска понудити куле и градове само како би се домогла још једног турнира, али последња дешавања и полемике допринеле су значајно да Србија добије на значају.

Зато, немојте бити зачуђени ако у периоду од 4. до 10. јула Комбанк Арена и Београд буду домаћини великог турнира и дочека укупно још пет репрезентација, са којим ће Србија одмерити снаге.

Жреб за квалификационе турнире заказан је за 26. јануар, а на списку учесника истих налазе се Србија, Француска, Грчка, Италија, Чешка, Нови Зеланд, Филипини, Мексико, Канада, Порторико, Иран, Јапан, Ангола, Сенегал и Тунис, док ће имена још три националне селекције бити позната ускоро, а критеријум ће бити пласман са континенталних шампионата.

Коментари / 0

Оставите коментар