Kvalifikacije za Olimpijske igre nikad bliže Srbiji!

Italija i Filipini će gotovo sigurno dobiti organizaciju po jednog turnira, za poslednje organizaciono mesto boriće se Srbija, Turska i Češka...

Košarka 15.01.2016 | 17:00
Kvalifikacije za Olimpijske igre nikad bliže Srbiji!

Do 19. januara i trenutka kada će bord FIBA sveta saopštiti imena tri zemlje kojima će biti poverena organizacija kvalifikacionih turnira za Olimpijske igre u Riju ostalo je još samo nekoliko dana. U danima velike neizvesnosti, kada se sve više polemiše i spekuliše o tome koje bi zemlje mogle da dobiju veliko poverenje FIBA i u svoje ruke preuzmu tri vrlo važna turnira Srbija ima razlog za veliki optimizam.

Svoje kandidature krajem prošle godine zvanično su poslali Češka, Nemačka, Turska, Filipini, Italija i Srbija. Kako javlja torinski Tutosport, a kako je kasnije i MOZZART Sportu nezvanično potvrđeno, Srbija zaista ima ogromne šanse da u Kombank Areni overi svoju vizu za Rio i učešće na prvim Olimpijskim igrama još od 2004. godine u Atini.

Filipini su u ovom trenutku sigurni organizatori jednog interkontinentalnog kvalifikacionog turnira, kao jedina zemlja izvan evropskog kontinenta, Tutosport piše da će Italija dobiti poverenje FIBA, a Srbija bi trebalo da bude treća zemlja koja će dobiti svoje mesto pod suncem.

Srbiji su u ovom trenutku najveći protivkandidati zapravo Češka i Turska, koji imaju daleko veću finansijsku moć. Ipak, kako je uticaj Češke na evropsku i svetsku košarku je zaista minoran u odnosu na preostala dva kandidata, jasno je da će Srbija i Turska zapravo voditi veliku borbu. A kako je zemlja na dva kontinenta već dobila u organizaciju Evropsko prvenstvo 2017. godine, jasno je da će FIBA svet teško doneti odluku da istoj zemlji poveri i organizaciju kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre.

Gledajući ekonomski aspekt, od samog početka bilo je jasno da će Turska ponuditi kule i gradove samo kako bi se domogla još jednog turnira, ali poslednja dešavanja i polemike doprinele su značajno da Srbija dobije na značaju.

Zato, nemojte biti začuđeni ako u periodu od 4. do 10. jula Kombank Arena i Beograd budu domaćini velikog turnira i dočeka ukupno još pet reprezentacija, sa kojim će Srbija odmeriti snage.

Žreb za kvalifikacione turnire zakazan je za 26. januar, a na spisku učesnika istih nalaze se Srbija, Francuska, Grčka, Italija, Češka, Novi Zeland, Filipini, Meksiko, Kanada, Portoriko, Iran, Japan, Angola, Senegal i Tunis, dok će imena još tri nacionalne selekcije biti poznata uskoro, a kriterijum će biti plasman sa kontinentalnih šampionata.

Komentari / 0

Ostavite komentar