Које младе наде Ђорђевић води у бој за Рио?

Само Јокић и Гудурић за Салетов списак! Од осам нових лица која је Александар Ђорђевић најавио у репрезентацији Србије, само су ас Денвера Никола Јокић и бек Звезде Марко Гудурић показали да заслужују место у екипи која ће јурити олимпијску визу.

Кошарка 15.01.2016 | 09:00
Које младе наде Ђорђевић води у бој за Рио?

- Јокић, Гудурић, Ребић, Јарамаз, Загорац, Симанић, Тејић, Давидовац. То су играчи чији развој пратимо већ две године и који ће се наћи у конкуренцији за А тим - ове речи, које је Александар Ђорђевић изговорио у новогодишњем интервјуу за сајт КСС, одзвониле су попут бајковите симфоније у ушима ове осморице младића, а нас натерале да завиримо у статистику и извагамо како њихове бројке у суштини делују кроз призму селектора “орлова”.

Први који нас је одушевио - свакако је Никола Јокић, момак који је у дебитантској сезони у НБА лиги догурао до једног од најбољих рукија! Крилни центар Денвера игра просечно 18,8 минута по мечу и бележи 8,6 поена и 5,5 скокова, чак је 12 пута био и стартер, па апсолутно заслужује место у 12 одабраних у борби за Рио.

- Све је сигурнији, поправио је физичке квалитете, брзину, експлозивност и скочност, потребно је да развије још атлетску страну - поручује селектор, а прави одговор добио је од аса Денвера.

- Ако ме Ђорђевић позове, ту сам - јасан је Сомборац.

Уз Јокића, једини који бриљира је Марко Гудурић. Чак не толико у бројкама (7 п. по мечу) колико интелигенцијом, инатом и храброшћу. Сећамо се добро оног закуцавања против Реала, кључне тројке Химкију и оног плеса у „Пиониру“ против Бајерна. Бек Звезде заиста израста у озбиљног играча.

Истина, добру сезону из генерације 1995. игра и Огњен Јарамаз (10,3 п., 3,1 ск., 2.4 ас. за 24 минута) у Мега Лексу. Поправио је и шут и експлозивност код Дејана Милојевића и свакако је залог за будућност, но ипак није реално рачунати на њега за операцију “Рио”, баш као ни на његовог саиграча Радета Загорца. Крилни центар је напредовао, али се још мучи с повредом због које је пропустио сезону.

И то је то. Реално, трио Звезде Ребић-Тејић-Симанић не може се надати позиву уз минималну минутажу на Малом Калемегдану. Имали су они златне моменте, Ребић у Минхену, Симанић у Мадриду, али нису константни. Ребић је у последњих пет мечева у Евролиги играо свега 15 минута, Симанић од 7. кола прве фазе чека да уђе у игру, једино је Тејић увек ту. Он, ипак, никако да одскочи и повеже пар добрих игара (у Евролиги шут за два тек 18 одсто).

Највећа енигма је Дејан Давидовац. Крило ФМП солидно користи 25 минута за 10,5 поена и 5,5 скокова по мечу, међутим, Суперлига нема потребан квалитет за извлачење закључака.

Коментари / 0

Оставите коментар