Koje mlade nade Đorđević vodi u boj za Rio?

Samo Jokić i Gudurić za Saletov spisak! Od osam novih lica koja je Aleksandar Đorđević najavio u reprezentaciji Srbije, samo su as Denvera Nikola Jokić i bek Zvezde Marko Gudurić pokazali da zaslužuju mesto u ekipi koja će juriti olimpijsku vizu.

Košarka 15.01.2016 | 09:00
Koje mlade nade Đorđević vodi u boj za Rio?

- Jokić, Gudurić, Rebić, Jaramaz, Zagorac, Simanić, Tejić, Davidovac. To su igrači čiji razvoj pratimo već dve godine i koji će se naći u konkurenciji za A tim - ove reči, koje je Aleksandar Đorđević izgovorio u novogodišnjem intervjuu za sajt KSS, odzvonile su poput bajkovite simfonije u ušima ove osmorice mladića, a nas naterale da zavirimo u statistiku i izvagamo kako njihove brojke u suštini deluju kroz prizmu selektora “orlova”.

Prvi koji nas je oduševio - svakako je Nikola Jokić, momak koji je u debitantskoj sezoni u NBA ligi dogurao do jednog od najboljih rukija! Krilni centar Denvera igra prosečno 18,8 minuta po meču i beleži 8,6 poena i 5,5 skokova, čak je 12 puta bio i starter, pa apsolutno zaslužuje mesto u 12 odabranih u borbi za Rio.

- Sve je sigurniji, popravio je fizičke kvalitete, brzinu, eksplozivnost i skočnost, potrebno je da razvije još atletsku stranu - poručuje selektor, a pravi odgovor dobio je od asa Denvera.

- Ako me Đorđević pozove, tu sam - jasan je Somborac.

Uz Jokića, jedini koji briljira je Marko Gudurić. Čak ne toliko u brojkama (7 p. po meču) koliko inteligencijom, inatom i hrabrošću. Sećamo se dobro onog zakucavanja protiv Reala, ključne trojke Himkiju i onog plesa u „Pioniru“ protiv Bajerna. Bek Zvezde zaista izrasta u ozbiljnog igrača.

Istina, dobru sezonu iz generacije 1995. igra i Ognjen Jaramaz (10,3 p., 3,1 sk., 2.4 as. za 24 minuta) u Mega Leksu. Popravio je i šut i eksplozivnost kod Dejana Milojevića i svakako je zalog za budućnost, no ipak nije realno računati na njega za operaciju “Rio”, baš kao ni na njegovog saigrača Radeta Zagorca. Krilni centar je napredovao, ali se još muči s povredom zbog koje je propustio sezonu.

I to je to. Realno, trio Zvezde Rebić-Tejić-Simanić ne može se nadati pozivu uz minimalnu minutažu na Malom Kalemegdanu. Imali su oni zlatne momente, Rebić u Minhenu, Simanić u Madridu, ali nisu konstantni. Rebić je u poslednjih pet mečeva u Evroligi igrao svega 15 minuta, Simanić od 7. kola prve faze čeka da uđe u igru, jedino je Tejić uvek tu. On, ipak, nikako da odskoči i poveže par dobrih igara (u Evroligi šut za dva tek 18 odsto).

Najveća enigma je Dejan Davidovac. Krilo FMP solidno koristi 25 minuta za 10,5 poena i 5,5 skokova po meču, međutim, Superliga nema potreban kvalitet za izvlačenje zaključaka.

Komentari / 0

Ostavite komentar