Више дјеце, дужа младост

Иако је мајчинство јединствено искуство, већина мајки вероватно неће бесане ноћи и промене расположења сматрати благотворнима за одржавање младости, али нова студија показује да се процес старења успорава што је већи број деце.

Здравље 14.01.2016 | 10:39
Више дјеце, дужа младост

Канадски научници у раду објављеном у часопису ПЛОС Оне откривају да жене с више деце имају дуже теломере од оних које су родиле мање деце.

Теломери су капице на завршетку сваке спирале ДНК и штите хромозоме од оштећења.

Сваки пут кад се ћелија репликује, теломери се скрате. С временом постану толико кратки да више не могу да штите хромозоме, остављајући их рањивима, због чега људске ћелије старе и престају делотворно да функционишу.

Канадски научници Пабло Непомнаши и Синди Барха спровели су истраживање међу 75 жена из гватемалске провинције. У обзир су узели број порођаја у раздобљу између 2000. и 2013. године. На почетку истраживања, и на крају - након 13 година, измерили су дужину њихових теломера из узорака пљувачке.

Открили су да су жене с већим бројем потомака 13 година касније имале дуже теломере од оних с мање деце.

Резултати су остали исти и након што су у обзир узети њихова доб, животне навике и породични приходи.

"Наша анализа упућује на то да већи број деце можда успорава старење ћелија", написали су научници.

Професор Непомнаши мисли да би се то могло објаснити повећањем количине хормона естрогена у трудноћи.

"Естроген функционише као моћан антиоксиданс који штити ћелије од скраћивања теломера", рекао је.

Сматра и да би у томе улогу могло да има друштвено окружење, будући да жене с више деце имају и већу друштвену подршку породице и пријатеља.

"Већа подршка омогућава повећање метаболичке енергије која служи за 'одржавање' ткива и на тај начин успорава старење", додаје Непомнаши.

б 92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

нн

14.01.2016 17:49

Недостатак тата!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

15.01.2016 06:42

Није тацно!Љепса половина се покондирила!

Name

блбл

15.01.2016 09:13

Зато ове насе девојке изгледају овако старе. Да им се макне сва онолика сминка неби саме себе препознале, а о ципелицама на стиклице да не прицамо- набадају и успухају се јадне као да су на маратону Нигде у Европи девојке не користе оволико сминке као код нас и онда се хвалимо како имамо најлепсе зене на свету :)

ОДГОВОРИТЕ