Više djece, duža mladost

Iako je majčinstvo jedinstveno iskustvo, većina majki verovatno neće besane noći i promene raspoloženja smatrati blagotvornima za održavanje mladosti, ali nova studija pokazuje da se proces starenja usporava što je veći broj dece.

Zdravlje 14.01.2016 | 10:39
Više djece, duža mladost

Kanadski naučnici u radu objavljenom u časopisu PLOS One otkrivaju da žene s više dece imaju duže telomere od onih koje su rodile manje dece.

Telomeri su kapice na završetku svake spirale DNK i štite hromozome od oštećenja.

Svaki put kad se ćelija replikuje, telomeri se skrate. S vremenom postanu toliko kratki da više ne mogu da štite hromozome, ostavljajući ih ranjivima, zbog čega ljudske ćelije stare i prestaju delotvorno da funkcionišu.

Kanadski naučnici Pablo Nepomnaši i Sindi Barha sproveli su istraživanje među 75 žena iz gvatemalske provincije. U obzir su uzeli broj porođaja u razdoblju između 2000. i 2013. godine. Na početku istraživanja, i na kraju - nakon 13 godina, izmerili su dužinu njihovih telomera iz uzoraka pljuvačke.

Otkrili su da su žene s većim brojem potomaka 13 godina kasnije imale duže telomere od onih s manje dece.

Rezultati su ostali isti i nakon što su u obzir uzeti njihova dob, životne navike i porodični prihodi.

"Naša analiza upućuje na to da veći broj dece možda usporava starenje ćelija", napisali su naučnici.

Profesor Nepomnaši misli da bi se to moglo objasniti povećanjem količine hormona estrogena u trudnoći.

"Estrogen funkcioniše kao moćan antioksidans koji štiti ćelije od skraćivanja telomera", rekao je.

Smatra i da bi u tome ulogu moglo da ima društveno okruženje, budući da žene s više dece imaju i veću društvenu podršku porodice i prijatelja.

"Veća podrška omogućava povećanje metaboličke energije koja služi za 'održavanje' tkiva i na taj način usporava starenje", dodaje Nepomnaši.

b 92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

nn

14.01.2016 17:49

Nedostatak tata!!!!!

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

15.01.2016 06:42

Nije tacno!Ljepsa polovina se pokondirila!

Name

blbl

15.01.2016 09:13

Zato ove nase devojke izgledaju ovako stare. Da im se makne sva onolika sminka nebi same sebe prepoznale, a o cipelicama na stiklice da ne pricamo- nabadaju i uspuhaju se jadne kao da su na maratonu Nigde u Evropi devojke ne koriste ovoliko sminke kao kod nas i onda se hvalimo kako imamo najlepse zene na svetu :)

ODGOVORITE