БиХ провела 30 одсто договорених рефорими

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак указао је на значај новог приступа ЕУ према БиХ, чије власти су одлучно опредијељене за спровођење потребних реформи и за подношење апликације за чланство у ЕУ ускоро.

Босна и Херцеговина 13.01.2016 | 13:29
БиХ провела 30 одсто договорених рефорими

На предавању, које је синоћ одржао на Краљевском институту међународних послова о теми "БиХ на путу ЕУ интеграција", Црнадак је говорио о напретку који је БиХ остварила у споровођењу неопходних реформи и приближавања чланству у ЕУ, те наредним корацима на том путу, уз осврт на регионалну сарадњу.

Црнадак је истакао да би нови приступ ЕУ тешко био могућ без пријатељске подршке Велике Британије и Њемачке, на чију иницијативу је Унија прилагодила и проширила приступ према БиХ.

Он је подсјетио да је након усвајања новог приступа новоизабрано Предсједништво БиХ усвојило заједничку изјаву коју су потписали лидери свих политичких партија, а усвојио парламент БиХ, након чега су сви нивои власти усвојили Реформску агенду са детаљима друштвених и економских структуралних реформи.

"Ми смо за сада спровели 30 одсто договорених мјера и донијели неколико стратешких докумената који ће нам омогућити побољшање пословне климе у БиХ, стварање одрживе економије, те повећати запосленост и привући директна страна улагања", истакао је Црнадак.

Као примјер је навео да су Република Српска и Федерација БиХ усвојили нове законе о раду и направили неколико великих корака према флексибилнијем тржишту рада, уз висок ниво међуентитетске сарадње, што је резултирао битним кораком за БиХ - прошлогодишњим ступањем на снагу Споразума о стабилизацији, који је оквир за процес приступања ЕУ.

Упоређујући нову иницијативу са неким из претходног периода, Црнадак је истакао да постоје три кључна аспекта због којих се актуелни реформски пројект разликује од претходних, а то су моментум, односно унутрашњи и спољни политички замах, консензус о питању интеграције БиХ у ЕУ и одговорност.

Као наредни корак Црнадак је најавио подношење апликације БиХ за чланство у ЕУ, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Црнадак је рекао да су власти у БиХ опредијељене за спровођење потребних реформи не само због тога јер оне могу бити предуслов за европске интеграције, већ и зато јер су предуслов за бољи животни стандард и одрживу привреду.

Предавање Црнатка је уприличено у оквиру његове званичне посјете Великој Британији током које је разговарао са британским шефом дипломатије Филипом Хамондом и делегацијом Свепартијске групе за БиХ у Доњем дому Парламента Велике Британије.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

13.01.2016 12:56

Господине Црнадак нећемо ми у ЕУ. Свакако су нам много јада задали и до сада. Рефернудум у РС-у па шта народ каже. Тако је брате најреалније за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реx

13.01.2016 13:33

Не бој се ти. Неце Црнадак тај посао привести крају. То он само прица, ето ради реда.

Name

Ре реx

13.01.2016 14:17

А ти си анализу неку радио па си закљуцио ста це он спровести. Дрз се ти Дусанке Мајкиц, мани се високе политике

Name

срк

13.01.2016 13:19

Поведи мало рацуна у министарству,коло воде муслимани а ти ходај по свјету и паламуди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

професор

13.01.2016 14:17

Ко је рекао да ми хоцемо у ЕУ, и онако смо робовласницка колонија, нама треба евроазијска унија, да конацно и ми продисемо. Реално, ста би ми извозили у ЕУ. Једина нам је санса Русија Кина Иран Индија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

снезана

14.01.2016 00:42

Празне приче као и у СРБИЈИ.Реформе,читај уништавање,радна места,тржиште ...Једина истина је да је ЕУ на издисају,да ћете бити њено тржиште,првенствено искориштавани од Хрватске као и Србија а по наређењу Немачке,остаћете уништени,ЕУ НЕМА ПАРА па ћете плаћати кредите кроз њихова парадирања,уствари они ће вас учити глупости само да узму паре,смењиваће се ....Све је то добра пропаганда уз ,,елиту корумпирану која се лепо проводи,са лепим парицама и прича бајке . Бежите од тог зла као од куге,још тзв;босанска администрација па треба те паразите плаћати

ОДГОВОРИТЕ