BiH provela 30 odsto dogovorenih reforimi

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak ukazao je na značaj novog pristupa EU prema BiH, čije vlasti su odlučno opredijeljene za sprovođenje potrebnih reformi i za podnošenje aplikacije za članstvo u EU uskoro.

Bosna i Hercegovina 13.01.2016 | 13:29
BiH provela 30 odsto dogovorenih reforimi

Na predavanju, koje je sinoć održao na Kraljevskom institutu međunarodnih poslova o temi "BiH na putu EU integracija", Crnadak je govorio o napretku koji je BiH ostvarila u sporovođenju neophodnih reformi i približavanja članstvu u EU, te narednim koracima na tom putu, uz osvrt na regionalnu saradnju.

Crnadak je istakao da bi novi pristup EU teško bio moguć bez prijateljske podrške Velike Britanije i Njemačke, na čiju inicijativu je Unija prilagodila i proširila pristup prema BiH.

On je podsjetio da je nakon usvajanja novog pristupa novoizabrano Predsjedništvo BiH usvojilo zajedničku izjavu koju su potpisali lideri svih političkih partija, a usvojio parlament BiH, nakon čega su svi nivoi vlasti usvojili Reformsku agendu sa detaljima društvenih i ekonomskih strukturalnih reformi.

"Mi smo za sada sproveli 30 odsto dogovorenih mjera i donijeli nekoliko strateških dokumenata koji će nam omogućiti poboljšanje poslovne klime u BiH, stvaranje održive ekonomije, te povećati zaposlenost i privući direktna strana ulaganja", istakao je Crnadak.

Kao primjer je naveo da su Republika Srpska i Federacija BiH usvojili nove zakone o radu i napravili nekoliko velikih koraka prema fleksibilnijem tržištu rada, uz visok nivo međuentitetske saradnje, što je rezultirao bitnim korakom za BiH - prošlogodišnjim stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji, koji je okvir za proces pristupanja EU.

Upoređujući novu inicijativu sa nekim iz prethodnog perioda, Crnadak je istakao da postoje tri ključna aspekta zbog kojih se aktuelni reformski projekt razlikuje od prethodnih, a to su momentum, odnosno unutrašnji i spoljni politički zamah, konsenzus o pitanju integracije BiH u EU i odgovornost.

Kao naredni korak Crnadak je najavio podnošenje aplikacije BiH za članstvo u EU, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Crnadak je rekao da su vlasti u BiH opredijeljene za sprovođenje potrebnih reformi ne samo zbog toga jer one mogu biti preduslov za evropske integracije, već i zato jer su preduslov za bolji životni standard i održivu privredu.

Predavanje Crnatka je upriličeno u okviru njegove zvanične posjete Velikoj Britaniji tokom koje je razgovarao sa britanskim šefom diplomatije Filipom Hamondom i delegacijom Svepartijske grupe za BiH u Donjem domu Parlamenta Velike Britanije.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

13.01.2016 12:56

Gospodine Crnadak nećemo mi u EU. Svakako su nam mnogo jada zadali i do sada. Refernudum u RS-u pa šta narod kaže. Tako je brate najrealnije za sve.

ODGOVORITE
Name

rex

13.01.2016 13:33

Ne boj se ti. Nece Crnadak taj posao privesti kraju. To on samo prica, eto radi reda.

Name

Re rex

13.01.2016 14:17

A ti si analizu neku radio pa si zakljucio sta ce on sprovesti. Drz se ti Dusanke Majkic, mani se visoke politike

Name

srk

13.01.2016 13:19

Povedi malo racuna u ministarstvu,kolo vode muslimani a ti hodaj po svjetu i palamudi.

ODGOVORITE
Name

profesor

13.01.2016 14:17

Ko je rekao da mi hocemo u EU, i onako smo robovlasnicka kolonija, nama treba evroazijska unija, da konacno i mi prodisemo. Realno, sta bi mi izvozili u EU. Jedina nam je sansa Rusija Kina Iran Indija...

ODGOVORITE
Name

snezana

14.01.2016 00:42

Prazne priče kao i u SRBIJI.Reforme,čitaj uništavanje,radna mesta,tržište ...Jedina istina je da je EU na izdisaju,da ćete biti njeno tržište,prvenstveno iskorištavani od Hrvatske kao i Srbija a po naređenju Nemačke,ostaćete uništeni,EU NEMA PARA pa ćete plaćati kredite kroz njihova paradiranja,ustvari oni će vas učiti gluposti samo da uzmu pare,smenjivaće se ....Sve je to dobra propaganda uz ,,elitu korumpiranu koja se lepo provodi,sa lepim paricama i priča bajke . Bežite od tog zla kao od kuge,još tzv;bosanska administracija pa treba te parazite plaćati

ODGOVORITE