Резултати пописа, па апликација за чланство

БиХ не може предати кредибилну апликацију за чланство у Европској унији док год не објави званичне резултате пописа становништва који је обављен још у октобру 2013. године.

Босна и Херцеговина 12.01.2016 | 15:00
Резултати пописа, па апликација за чланство

Пошто резултати пописа сигурно неће бити објављени до јула ове године, то значи да помпезне политичке најаве да ће БиХ апликацију предати до краја овог мјесеца представљају још једну шарену лажу.

Из Делегације ЕУ у БиХ јуче је прецизирано да Европска комисија придаје кључну важност попису становништва у БиХ, не само због његове релевантности у процесу европских интеграција, већ као и кључном елементу економског и социјалног планирања, што је од посебне хитности у контексту реформске агенде.

"Неопходно је да буде финализован попис становништва и домаћинстава како би резултати били објављени без даљих одгађања. Питање методологије као што је питање одређивања статуса резидента (сталног становника) захтијева брзе одлуке у складу са законом о попису и препорукама Међународне посматрачке операције. Требало би да се уложе додатни напори како би биле усаглашене агенције за статистику", речено је у Делегацији ЕУ за портал "клиx.ба".

Поред тога, наводи се даље, након приступања Хрватске Европској унији, мора бити обављено прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању у трговинском дијелу.

"Као што је назначено у закључцима Савјета Европске уније из децембра 2014. године, обезбјеђење ефикасне координације у вези с питањима о ЕУ кроз договорени механизам координације на политичком нивоу, један је од главних задатака с којим се БиХ суочава. Прилагођавање ССП-а мора бити обављено, механизам координације један је од главних задатака, а попис становништва мора бити финализован. Очекујемо од БиХ да испуни обавезе које је преузела и настављамо да радимо са БиХ како би ово питање било успјешно завршено", прецизирано је из Делегације ЕУ.

Према тврдњама познатог демографа Стеве Пашалића, информације из Агенције за статистику БиХ и Централног пописног бироа говоре да коначни резултати пописа готово сигурно неће бити објављени до јула ове године, када је, како каже, и крајњи рок који је поставила Европска унија.

"Проблем због којег резултати још нису објављени јесте статус резидената, односно сталних становника. Струка и наука каже да су резиденти они који дуже од годину дана живе у некој земљи са намјером да ту и остану. У вези с тим у БиХ је спорно око 350.000 пописница, од чега се скоро 250.000 односи на лица бошњачке националности. Европска унија нуди нека рјешења са намјером да тај посао како-тако буде приведен крају, чак и по цијену да резултати не буду валидни и вјеродостојни, али моје мишљење јесте да се треба строго придржавати онога што кажу струка и наука", каже Пашалић.

Црнадак у Лондон однио добре вијести

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак рекао је јуче у Лондону, током званичног сусрета са шефом британске дипломатије Филипом Хамондом, да су преостали услови које је потребно испунити да би апликација БиХ за чланство у ЕУ била кредибилна, били окосница активности у претходном периоду.

"Министар Игор Црнадак изразио је задовољство, јер је скоро тачно годину дана након посјете Хамонда БиХ у прилици да у Лондон донесе добре вијести о напретку који БиХ остварује на путу ка чланству у ЕУ, те о најави за предају апликације БиХ за чланство у ЕУ", саопштено је из МСП БиХ.

Извор: Прес РС

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

краљ

12.01.2016 14:02

Ма пусти то.. Република Српска це до тада бити независна и у истоцном блоку..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

12.01.2016 14:48

И ја тако сваке седмице идем и десно ми око лети на лото па се надам небил добио али не иде.Мислим да и ти тако исто се надас..мислим и ја би волио да се то твоје обистини али теско бгм Мислим да би били јос веца рупцага него смо сад будимо реални а не као на неким дрогама јбт

Name

Цццц

12.01.2016 15:15

Хајде Брко ти се припремај за дан ти републике мани се коментара славље се припрема а ти неспреман.

Name

родјо

12.01.2016 22:12

Ста је у питању?Драстицна разлика у односу на попис из 90е,број Срби у федерацији сведен на 1%!!! Мозда бројите Кинезе по стоти пут??

ОДГОВОРИТЕ