Rezultati popisa, pa aplikacija za članstvo

BiH ne može predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji dok god ne objavi zvanične rezultate popisa stanovništva koji je obavljen još u oktobru 2013. godine.

Bosna i Hercegovina 12.01.2016 | 15:00
Rezultati popisa, pa aplikacija za članstvo

Pošto rezultati popisa sigurno neće biti objavljeni do jula ove godine, to znači da pompezne političke najave da će BiH aplikaciju predati do kraja ovog mjeseca predstavljaju još jednu šarenu lažu.

Iz Delegacije EU u BiH juče je precizirano da Evropska komisija pridaje ključnu važnost popisu stanovništva u BiH, ne samo zbog njegove relevantnosti u procesu evropskih integracija, već kao i ključnom elementu ekonomskog i socijalnog planiranja, što je od posebne hitnosti u kontekstu reformske agende.

"Neophodno je da bude finalizovan popis stanovništva i domaćinstava kako bi rezultati bili objavljeni bez daljih odgađanja. Pitanje metodologije kao što je pitanje određivanja statusa rezidenta (stalnog stanovnika) zahtijeva brze odluke u skladu sa zakonom o popisu i preporukama Međunarodne posmatračke operacije. Trebalo bi da se ulože dodatni napori kako bi bile usaglašene agencije za statistiku", rečeno je u Delegaciji EU za portal "klix.ba".

Pored toga, navodi se dalje, nakon pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji, mora biti obavljeno prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u trgovinskom dijelu.

"Kao što je naznačeno u zaključcima Savjeta Evropske unije iz decembra 2014. godine, obezbjeđenje efikasne koordinacije u vezi s pitanjima o EU kroz dogovoreni mehanizam koordinacije na političkom nivou, jedan je od glavnih zadataka s kojim se BiH suočava. Prilagođavanje SSP-a mora biti obavljeno, mehanizam koordinacije jedan je od glavnih zadataka, a popis stanovništva mora biti finalizovan. Očekujemo od BiH da ispuni obaveze koje je preuzela i nastavljamo da radimo sa BiH kako bi ovo pitanje bilo uspješno završeno", precizirano je iz Delegacije EU.

Prema tvrdnjama poznatog demografa Steve Pašalića, informacije iz Agencije za statistiku BiH i Centralnog popisnog biroa govore da konačni rezultati popisa gotovo sigurno neće biti objavljeni do jula ove godine, kada je, kako kaže, i krajnji rok koji je postavila Evropska unija.

"Problem zbog kojeg rezultati još nisu objavljeni jeste status rezidenata, odnosno stalnih stanovnika. Struka i nauka kaže da su rezidenti oni koji duže od godinu dana žive u nekoj zemlji sa namjerom da tu i ostanu. U vezi s tim u BiH je sporno oko 350.000 popisnica, od čega se skoro 250.000 odnosi na lica bošnjačke nacionalnosti. Evropska unija nudi neka rješenja sa namjerom da taj posao kako-tako bude priveden kraju, čak i po cijenu da rezultati ne budu validni i vjerodostojni, ali moje mišljenje jeste da se treba strogo pridržavati onoga što kažu struka i nauka", kaže Pašalić.

Crnadak u London odnio dobre vijesti

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak rekao je juče u Londonu, tokom zvaničnog susreta sa šefom britanske diplomatije Filipom Hamondom, da su preostali uslovi koje je potrebno ispuniti da bi aplikacija BiH za članstvo u EU bila kredibilna, bili okosnica aktivnosti u prethodnom periodu.

"Ministar Igor Crnadak izrazio je zadovoljstvo, jer je skoro tačno godinu dana nakon posjete Hamonda BiH u prilici da u London donese dobre vijesti o napretku koji BiH ostvaruje na putu ka članstvu u EU, te o najavi za predaju aplikacije BiH za članstvo u EU", saopšteno je iz MSP BiH.

Izvor: Pres RS

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

kralj

12.01.2016 14:02

Ma pusti to.. Republika Srpska ce do tada biti nezavisna i u istocnom bloku..

ODGOVORITE
Name

Brko

12.01.2016 14:48

I ja tako svake sedmice idem i desno mi oko leti na loto pa se nadam nebil dobio ali ne ide.Mislim da i ti tako isto se nadas..mislim i ja bi volio da se to tvoje obistini ali tesko bgm Mislim da bi bili jos veca rupcaga nego smo sad budimo realni a ne kao na nekim drogama jbt

Name

Cccc

12.01.2016 15:15

Hajde Brko ti se pripremaj za dan ti republike mani se komentara slavlje se priprema a ti nespreman.

Name

rodjo

12.01.2016 22:12

Sta je u pitanju?Drasticna razlika u odnosu na popis iz 90e,broj Srbi u federaciji sveden na 1%!!! Mozda brojite Kineze po stoti put??

ODGOVORITE