Влада исплатила 24 од 60 милиона подстицаја

Од планираних 60 милиона КМ подстицаја за 2015. годину, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске исплатило је пољопривредницима свега 24,8 милиона марака или 41 одсто, открива пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 12.01.2016 | 07:44
Влада исплатила 24 од 60 милиона подстицаја

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић каже да воћари нису задовољни ни са динамиком исплате нити са структором подстицаја. Он наглашава да 50 одсто од укупних подстицаја неоправдано добију произвођачи млијека.

„Није поштено да неки произвођачи добију 50 одсто буџета, а да други да не добију ништа. Мљекари добијају око 30 милиона КМ. То нема нигдје у свијету. Очито је да су они нечији миљеници. Највећи подстицај за производњу млијека добија говедарска фарма „Фармланд“ из Нове Тополе“, рекао је Дојчиновић за ЦАПИТАЛ.

С друге стране, воћари и остали произвођачи добијају далеко мањи износ.

„Воћари добију максимално 1,5 милиона КМ. Из подстицаја за прошлу годину нисмо добили ни марке, већ нам је исплаћен само дио дуга за 2014. годину“, нагласио је Дојчиновић.

Црна година за пољопривреднике

Предсједник Удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић каже за ЦАПИТАЛ да подстицаји у Српској никада нису дуже каснили и да је питање како ће ратари преживјети 2016. годину.

„Исплаћен је дио за млијеко и дио за пшеницу, али има још много тога што није исплаћено и мислим да ће 2016. година бити још црња и жалоснија за пољопривредне произвођаче. Од нашег захтјева да ратари добију 120 милиона КМ подстицаја није било ништа, добили смо свега 60 милиона, а сада нам ни то не исплаћују, казао је Малетић.

Он је истакао да ни сам принцип додјеле подстицаја није добар, наводећи да од 23 милиона КМ које добију произвођачи млијека, већи дио тог износа добијају велики фармери.

„Чудно је да је млијеко које они произведу увијек прве класе, а од малих произвођача ван класе, а заједно га стављају у цистерну и пребацују у фабрику. То је чиста превара пољопривредних произвођача“, нагласио је Малетић.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић истиче да неблаговремена исплата подстицаја додатно ставља сељаке неповољан положај, али да они немају механизме да одговоре на то.

„Оно што је посебно битно и на што смо и до сада указивали је неопходност заштите домаће производње. Ми смо угрожени са стране, увози се све и свашта и ниакве субвенције нам не могу помоћи без уређивања тржишта“, рекао је Маринковић.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске су за ЦАПИТАЛ потврдили да је Агенција за аграрна плаћања лани исплатила 52,04 милиона КМ подстицаја, али да се од тог износа 27,24 милиона КМ односило на дуг по основу подстицаја из 2014. године, док се разлика од 24, 79 милиона КМ односи на исплату подстицаја из 2015. године. Кажу да ће исплатити све подстицаје, али не наводе када ће се то тачно учинити.

„Сва средства намијењена за подстицај у 2015. години биће исплаћена, као што су исплаћена сва средства по основу подстицаја у 2014. години. Министарство нема никаквих дуговања из ранијег периода, као што посљедње двије године нема никаквих прекорачења обима средстава намијењених подстицајима“, нагласили су у Министарству.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

П.Производјац из Р.С.

12.01.2016 08:25

Ја сам исјекао Воцњак а не дрзим ни свиње висе.Сад имам цопор скакаваца И засаде самоникле амброзије па ми И не треба подстицај.Немам пласман али Саровица морам притиснути да ми обезбједи. Заслуге за свој успјех највисе приписујем Предсједнику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберацбр 1

12.01.2016 09:34

Узорке млијека за анализу узимају сами производаци и зато им је све е класа.Примјера ради ПД Семберија има е класу а потура узорак млијека од производаца из Амајлија.То зна и агенција тј. Зоран Малетиц који то организује,ето народе гдје су паре од постицаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

24.01.2016 09:16

Лосе изјаве урусавају И оно мало сто вриједи узорке млијека врси сертификован узоркивац преставник откупљиваца. Код вецих министарство повремено у трајањи три мјесеца узимају узорке од преставника министарства. Узорке узимају ненајављено. Узорци се не могу намјестати јер се раде под бар кодом и све се узима записницки.

ОДГОВОРИТЕ