Западне санкције озбиљно штете Русији

Предсједник Русије Владимир Путин признао је у данашњем интервјуу њемачком листу Билду да економске санкције Запада, уведене Москви због украјинске кризе, наносе штету Русији.

Свијет 11.01.2016 | 15:02
Западне санкције озбиљно штете Русији

"Што се тиче наших могућности на међународним финансијским тржиштима, санкције озбиљно штете Русији", рекао је Путин, називајући санкције Европске уније "театром апсурда", преноси француска агенција Франс прес.

Према његовим ријечима, "највећу штету тренутно проузрокује пад цијена енергената", према транскрипту интервјуа на енглеском језику објављеном на званичној интернет страници Билда.

"Суочени смо са опасним губитком прихода у сектору извоза нафте и гаса, који дјелимично можемо компензовати кроз неке друге области", навео је руски предсједник.

Примјећујући да цијела ова ситуација има и неку позитивну страну, Путин је објаснио да "када зарађујете толико петродолара, као што смо ми некада зарађивали, онда можете да купите све у иностранству, што заузврат успорава развој (привреде) у вашој сопственој земљи".

Предсједник Русије је, такође, рекао да се привреда те земље сада постепено стабилизује.

"Прошле године, бруто домаћи производ Русије је пао за 3,8 одсто. Инфлација је тренутно око 12,7 одсто. Трговински биланс је, међутим, и даље позитиван. Први пут у много година извозимо знатно више робе са додатом вриједношћу, и имамо златне резерве у вриједности од преко 300 милијарди долара", рекао је Путин.

Русија је, како наводи Франс прес, погођена америчким и европским санкцијама због сукоба између проруских и украјинских снага на истоку Украјине, у којима је од априла 2014. године преко 9.000 људи изгубило живот.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Црни

11.01.2016 14:12

Шта је Путко нестало залихе ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сањин

11.01.2016 15:33

Санкције стете висе Европи и Америци него Русији, једини прави проблем за Русију али и за Саудијску Арабију је цијена нафте! То је примитивац као да теби куруз поцне да коста 0,05 а ти до сад продавао по 0,30, а имас јако пуно кукуруза. А силоси ти пуни и немас гдје са њим. Ретарду необразовани.

Name

Ја

11.01.2016 14:25

Ма сконтаце Путин несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре црни

11.01.2016 14:27

А теби мозга

ОДГОВОРИТЕ
Name

Копија

11.01.2016 14:33

Поглед му све висе личи на Бајин......изгубљен и уплашен непријатељи свуда око њега .....буууууу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

11.01.2016 14:35

Зато нас и лозе да це нас Хрватска напаст, па као ми треба да купујемо ПВ системе а у сустини са тиме крпе рупе које су се појавиле санкцијама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

11.01.2016 15:31

Нико никад не казе да Путин има стотинама мозгова око себе у свим сферама и све сто изјави ил који потез уради то је израцунато хиљаду пута .. Тако је и код Амера , Сваба и осталих развијени земаља .. Ако је тако изјавио он зна засто је то реко а оно сто је истина то цемо тек видјет ми или наси унуци ... Никад нико не писе да по Америци или Француској има пуно људи који спавају под мостовима и једу из контејнера .. ех брацо моја и тога има и све висе ... Па и на златном западу ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

11.01.2016 15:55

Како, па бас овдје на коментарима вијести је доказано да це санкцијама запад само себи настетити а да Русија има Кину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

11.01.2016 20:54

Путин је реалан и признаје да трпе одређену штету што је и разумљиво. Али ЕУ такође трпи штету али то не признају. Многе земље ЕУ имају већу штету него Русија али кукавички ћуте... А то што неки идиоте мисле да ће Русија продајом оружја Србији профитирати је обична глупост. Србија нема значајних средстава за куповину и добиће више на поклон него што ће платити... Уздајмо се усе и у РУСЕ.

ОДГОВОРИТЕ