Преминула прва жена у историји ауто-мото спорта!

Марија Тереза де Филипис, познатија као прва жена возач у историји ауто-мото спорта и Формуле 1, преминула је у суботу у 90. години.

Остали спортови 11.01.2016 | 10:20
Преминула прва жена у историји ауто-мото спорта!

Италијанка је током каријере пет пута покушавала да се квалификује за трке најбржег шампионата на свету, а током 1958. и 1959. година остварила је три старта, сва три за воланом приватног Масератија 250Ф.

Пошто није успела да се квалификује за Велику награду Монака 1958, заједно са Бернијем Еклстоном, њена прва трка била је исте године у Белгији, на легендарном Спа Франкошампу.

То је била једина трка коју је завршила – била је на последњем, десетом месту, два круга иза Тонија Брукса који је победио. Де Филипис се квалификовала и за две трке следеће сезоне, али у Португалу и Италиији није стигла на циљ због проблема са мотором.

Последњи покушај имала је у Монте Карлу када није успела да се нађе међу 16 возача за главни догађај.

Одлучила је да престане са тркањем када је Жан Бера изгубио живот у Немачкој и каријеру је завршила већ са 23 године. Ипак, она је остала уписана у историји као прва жена која се бавила аутомобилизмом, све до појаве Леле Ломбарди која је села у болид Формуле један 15 година касније.

Коментари / 0

Оставите коментар